24.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Μάιος 2024 | 18:48

Έσφιξαν τα λουριά για νέα δάνεια οι Τράπεζες – Προβλέπουν μείωση της ζήτησης για δανεισμό

Μείωση της ζήτησης δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένουν οι τράπεζες λόγων των αυξήσεων στα επιτόκια, όπως διαφαίνεται από τη νέα έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της ΚΤ, η μείωση στη ζήτηση δανείων συνεχίζεται για όλες τις κατηγορίες δανείων, εν μέρει λόγω των υψηλών δανειστικών επιτοκίων.

Από πλευράς προσφοράς δανείων, οι τράπεζες εκτιμούν ότι υπάρχει μακροοικονομική αβεβαιότητα. Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων και τις αρνητικές επιπτώσεις στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών καθώς και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικές με στόχο τη διαφύλαξη της ικανότητας αποπληρωμής του δανειολήπτη και διατήρηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους.

Από πλευράς ζήτησης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο από επιχειρήσεις και νοικοκυριά για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια και, περισσότερο, για στεγαστικά δάνεια συνέχισε να καταγράφει μείωση.

Στη μείωση της καθαρής ζήτησης επιχειρηματικών δανείων συνέβαλαν, σύμφωνα με την Έρευνα, τα υψηλότερα επιτόκια και η μειωμένη ζήτηση για χρηματοδότηση πάγιων επενδύσεων, συγχωνεύσεων/εξαγορών και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων.

Από την άλλη, η ζήτηση για χρηματοδότηση αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης συνέχισε να αυξάνεται και αυτό το τρίμηνο ενδεχομένως λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, η καθαρή μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, αποδίδεται από τις τράπεζες, στο υψηλότερο επίπεδο των επιτοκίων, στην επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στις λιγότερο ευνοϊκές εκτιμώμενες προοπτικές της αγοράς κατοικιών.

Αντίστοιχα, η μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια επίσης οφείλεται, σύμφωνα με την Έρευνα, στην αύξηση των επιτοκίων, στη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αλλά και στη μείωση των δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι τράπεζες αναμένουν αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης δανείων και περαιτέρω μείωση της ζήτησης δανείων στην Κύπρο, τόσο για δάνεια προς επιχειρήσεις όσο και για όλες τις κατηγορίες δανείων προς νοικοκυριά.

Αυστηρότερα τα κριτήρια για επιχειρήσεις

Όσον αφορά τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έρευνα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότερα για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η αντίληψη των τραπεζών για αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο που συνδέεται με την κατάσταση και προοπτικές τόσο της οικονομίας όσο και συγκεκριμένων κλάδων ή εταιρειών, καθώς και η μειωμένη ανοχή τους στον κίνδυνο συνεχίζουν να συμβάλλουν στην αυστηροποίηση των κριτηρίων τους για χορήγηση επιχειρηματικών δανείων.

Το ίδιο τρίμηνο, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, για όλες τις κατηγορίες δανείων, παρέμειναν αμετάβλητα στα αυστηρά επίπεδα που έφθασαν το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η αντίληψη κινδύνου σε σχέση με τη γενική οικονομική κατάσταση και προοπτικές της οικονομίας είναι αυξημένη.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης νέων δανείων ή πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότεροι. Αυστηροποίηση αναφέρθηκε στις ρήτρες και στη διάρκεια των νέων επιχειρηματικών δανείων. Το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια (διαφορά έναντι σχετικού επιτοκίου αναφοράς) μειώθηκε μεν σε καθαρή βάση, υπήρξαν όμως διαφορετικές απόψεις μεταξύ των τραπεζών.

‘Oπως και με τα κριτήρια χορήγησης των εν λόγω δανείων, η αυστηροποίηση στους συνολικούς όρους και προϋποθέσεις χορήγησης επιχειρηματικών δανείων αντανακλά την αντίληψη αυξημένου κινδύνου από τις τράπεζες και τη μειωμένη ανοχή τους στον κίνδυνο, με τον αυξημένο ανταγωνισμό από άλλα τραπεζικά ιδρύματα να συγκρατεί την αυστηροποίηση των συνολικών όρων και προϋποθέσεων. Το ίδιο τρίμηνο, πιο αυστηροί έγιναν και οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, το περιθώριο των τραπεζών για τα δάνεια υψηλότερου κινδύνου (διαφορά έναντι σχετικού επιτοκίου αναφοράς) αυξήθηκε λόγω αυξημένων αντιλήψεων κινδύνου, ενώ οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις παρέμειναν ουδέτεροι. Αντίστοιχα, η αυστηροποίηση των συνολικών όρων και προϋποθέσεων χορήγησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς νοικοκυριά αφορούσε τόσο το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια όσο και για τα δάνεια υψηλότερου κινδύνου (αύξηση περιθωρίου) λόγω της αυξημένης αντίληψης κινδύνου από τις τράπεζες καθώς και της μείωσης άσκησης πιέσεων από τον ανταγωνισμό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα – Απομάκρυνση αμάχων από Χάρκοβο

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Όλεχ Σινεχούμποφ...

Δίωξη για ανθρωποκτονία στους γονείς του νεογνού που βρέθηκε στη χωματερή Βραυρώνας

Ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία από κοινού ασκήθηκε σε βάρος του πατέρα του νεογνού, το οποίο εντοπίστηκε  νεκρό μέσα σε σακούλα σε χωματερή της...

Μύκονος: Ανθρωποκυνηγητό για δολοφονία Πακιστανού-15 προσαγωγές

Εντατικούς ελέγχους στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μυκόνου προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε χθες το βράδυ, όταν ένας άνδρας έχασε...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ισραήλ: Πιθανή η χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων κατά αμάχων στη Γάζα

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο Κογκρέσο  πιθανολογεί τη χρησιμοποίηση από τον ισραηλινό στρατό αμερικανικών όπλων παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Λωρίδα...

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έφερε μαγικό Βόρειο Σέλας (βίντεο)

Ενα μαγικό Βόρειο Σέλας είχαν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της νύκτας εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε ολόκληρο το Ηνωμένο...

Eurovision 2024: Απόψε ο τελικός με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου – Εκτός Τελικού η Ολλανδία

Η ημέρα του μεγάλου τελικού της Eurovision 2024 έφτασε. Μετά από τις δύο ημιτελικές φάσεις, απόψε σε απευθείας σύνδεση (στις 22:00) από την τηλεόραση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!