H Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε σήμερα στην ιστοσελίδα της την έκδοση «Τριμηνιαίοι Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022, στην πιο κάτω διεύθυνση:
https://www.centralbank.cy/el/publications/quarterly-financial-accounts
Ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σημειώνοντας μικρή μείωση σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ, δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στην ιστοσελίδα της την Τρίτη, στην έκδοση με τους «Τριμηνιαίους Χρηματοοικονομικούς Λογαριασμούς» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης χρέους για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ.
Αναλυτικότερα, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στα 58,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 61% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 20% μετοχές και 18% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στα 20,1 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.
Η ΚΤΚ σημειώνει ότι σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 39%.
Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 66,6 δισ. ευρώ με αναλογία 18% σε μετρητά και καταθέσεις, 4% σε δάνεια, 0,3% σε χρεόγραφα, 47% σε μετοχές και 31% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος του τομέα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε στα 39,3 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ, σημειώνοντας 8% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 61%.
Επιπλέον, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12% σε μετρητά και καταθέσεις, 3% σε δάνεια, 22% σε χρεόγραφα, 46% σε μετοχές και 18% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 7,7 δισ. ευρώ επενδυμένο 5% σε μετρητά και καταθέσεις, 13% σε δάνεια και χρεόγραφα, 79% σε μετοχές και 2% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 24%, 16% σε δάνεια, 3% σε χρεόγραφα, 44% σε μετοχές και 13% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.