27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 2:22

ΕΚΤ: Κίνδυνος για αύξηση “κόκκινων” δανείων σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία

Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να υποστούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως δείχνει σχετική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων στα νοικοκυριά.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει νέα μελέτη της ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να δουν άνοδο των προβληματικών δανείων καθώς η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού και τα αυξανόμενα επιτόκια πλήττουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου όπου τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και με υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αλλά περιορισμένες αποταμιεύσεις, έχουν σχετικά μεγάλο μερίδιο των δανείων των νοικοκυριών του τραπεζικού συστήματος.

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται σε διψήφιο ποσοστό, τα νοικοκυριά καταναλώνουν τις αποταμιεύσεις τους ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια αύξησης του εισοδήματός τους, ειδικά στα φτωχότερα κράτη που πλήττονται δυσανάλογα από την αύξηση του κόστους τροφίμων και καυσίμων.

“Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών από το τέλος του 2022 είναι σημαντικός, αν και μακριά από ιστορικά χαμηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μια εκτίμηση του δείκτη NPL να αυξάνεται κατά 80 μονάδες βάσης”, αναφέρει άρθρο της ΕΚΤ στο πλαίσιο της έκθεσης επισκόπησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (Financial Stability Review).  

Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να υποστούν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ οι τράπεζες σε Γαλλία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις, όπως δείχνει η μελέτη και το γράφημα της ΕΚΤ.

4377612275261157 740cafd40c60452699b1b4f5d897eb5c

Το πρόβλημα έγκειται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, καθώς μια αύξηση κατά 10% του βασικού κόστους διαβίωσης θα οδηγούσε σε μείωση 20% στην καταναλωτική δύναμη, σε σύγκριση με μόλις 5% μείωση στα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος. Η δυσανάλογη επίδραση στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσε, με τη σειρά της, να περιορίσει σημαντικά την ικανότητά τους να αντέξουν τα σοκ και να δημιουργήσουν μαξιλάρια “ασφαλείας”, αναφέρει η ΕΚΤ. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν αναμένεται να γίνει συστημικό, καθώς οι οικογένειες με το χαμηλότερο εισόδημα κατέχουν μόλις το 13% του τραπεζικού χρέους των νοικοκυριών στην ευρωζώνη με το 70% να κατέχεται από νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος.

Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή και τα επιτόκια το 2022. Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε βασικές ανάγκες, ιδίως σε ενέργεια και τρόφιμα. Δεδομένου ότι και οι δύο συνιστώσες έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον πληθωρισμό το 2022, τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα βρίσκονται σε πιο ευάλωτη θέση, αναφέρει η ΕΚΤ. Η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων είναι, ωστόσο, λιγότερο κρίσιμη βραχυπρόθεσμα, καθώς μεγάλο μέρος των υφιστάμενων δανείων είναι με σταθερά επιτόκια. Πάντως, θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια έντονη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους για τα νοικοκυριά που έχουν κλειδώσει σε χαμηλά επιτόκια τα τελευταία χρόνια, μόλις λήξουν οι περίοδοι κλειδώματος των επιτοκίων των δανείων τους.

Ενώ οι χρεοκοπίες είναι πιθανό να αυξηθούν ελάχιστα, οι κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αυξάνονται, ειδικά σε ευάλωτες χώρες, προειδοποιεί η έκθεση. Αν και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους χορηγείται σε νοικοκυριά ανώτερων εισοδηματικών κριτηρίων μετριάζει τον συστημικό κίνδυνο για τις τράπεζες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Η ευπάθεια στην επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα για τις τράπεζες σε χώρες με υψηλότερο μερίδιο τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος, τα οποία υφίστανται σημαντικό αντίκτυπο από την αύξηση του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια και έχουν χαμηλότερα διαθέσιμα ρευστά διαθέσιμα.

Επιπλέον, οι δευτερογενείς επιπτώσεις μιας οικονομικής επιβράδυνσης που προκαλείται από την κατανάλωση είναι πιθανό να επιβαρύνουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών. Ανάλογα με τις προοπτικές για την αύξηση του εισοδήματος και την κρατική στήριξη, η συνολική ιδιωτική κατανάλωση μπορεί να μειωθεί ως απάντηση στο υψηλότερο κόστος διαβίωσης, επιβαρύνοντας έτσι το ΑΕΠ, αυξάνοντας την πιθανότητα ύφεσης και δυνητικά οδηγώντας σε υψηλότερους κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών μέσω εταιρικών χρεοκοπιών. 

Στο μέλλον, όπως καταλήγει η ΕΚΤ, μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού πληθωρισμού θα αποτελούσε κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει την πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, απειλώντας δυνητικά και τα νοικοκυριά με μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα. Επομένως, η επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του παραμένει ύψιστης σημασίας.

Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!