Το Ισραήλ φέρεται πως απάντησε στην ιρανική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, με πυραυλικό χτύπημα στο Ισφαχάν, το οποίο πάντως γνώριζαν οι ΗΠΑ, αλλά οι Ιρανοί υποβαθμίζουν. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πύραυλο κατά του Ιράν. Η Τεχεράνη έχει ενεργοποιήσει την αεράμυνά της. Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στη συγκεκριμένη πόλη είναι ασφαλείς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε με πτώση 0,6% στην αρχή των συνεδριάσεων, με τις μετοχές της βιομηχανίας και των κατασκευών να υποχωρούν κατά 1,3%. Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα για το 2024, ο δείκτης οδεύει προς την πρώτη μηνιαία απώλεια από τον Οκτώβριο. 0,88% χάνει ο DAX στη Φρανκφούρτη, 0,6% υποχωρούν Λονδίνο και Παρίσι.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης μια σειρά σχολίων σχετικά με την πορεία των επιτοκίων που προέκυψαν από τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Νέα Υόρκη. Οι αγορές δεν είναι τόσο βέβαιες πλέον ότι η Fed ή η Bank of England θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο μετά τα «τσιμπημένα» στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Περιορίστηκαν τα κέρδη του πετρελαίου

Το πετρέλαιο, με το που έγινε γνωστό το πλήγμα στο Ιράν, σημείωσε ράλι έως 3%, αλλά αυτά τα κέρδη έχουν πλέον περιοριστεί. Το WTI κινείται στα 83 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 88.

Η τιμή του χρυσού προσεγγίζει νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά. Ο χρυσός λειτουργεί παραδοσιακά ως ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας και κρίσης.

Ελίζα Καραγιώργη  [email protected]