24.8 C
Nicosia
Τετάρτη 1 Μάιος 2024 | 22:07

Στις 23 Απριλίου η συνέλευση της ΟΕΒ – Στο επίκεντρο η βιομηχανία

Στο επίκεντρο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Απριλίου 2024, θα τεθεί η πορεία του τομέα της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΒ, κατά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης του βιομηχανικού τομέα παρουσίασε αύξηση ύψους 3,4% σε σύγκριση με 1,8% το 2022. Παράλληλα, η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ για το 2023 ήταν 8,4%, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Όπως τονίζει, η ΟΕΒ ως βασικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας, την έθεσε για ακόμα μια χρονιά ψηλά στις προτεραιότητες της με στόχο την εφαρμογή των δράσεων της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής, την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα ειδικά και οριζόντια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τομέα, στην ενημέρωση και προσαρμογή των βιομηχανιών για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση καθώς και στην χάραξη μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού για αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

«Η κυπριακή μεταποιητική βιομηχανία παρόλα τα προβλήματα και κρίσεις που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί διότι όπως έχει αποδειχθεί είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις διεθνείς αναταράξεις. Εκείνο που χρειάζεται η βιομηχανία είναι στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των συντελεστών του κόστους παραγωγής για να επέλθει πλήρης αποδέσμευση της μεγάλης δυναμικής της», τονίζει.

Η ΟΕΒ καταγράφει επίσης σειρά θεμάτων βιομηχανίας με τα οποία ασχολήθηκε κατά το 2023. Ειδικότερα αναφέρεται ότι:

  • Με σκοπό την αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ συμμετείχε ενεργά στην εφαρμογή των δράσεων της Βιομηχανικής Πολιτικής του Υπουργείου Βιομηχανίας.
  • Συμμετείχε στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βιομηχανίας σε διάφορες βιομηχανικές περιοχές και ζώνες για εξέταση των τοπικών προβλημάτων.
  • Υπέβαλε εισηγήσεις για βελτίωση προνοιών των σχεδίων χορηγιών, μείωση των φόρων/τελών που καταβάλλουν οι Βιομηχανίες, διευκόλυνση των εξαγωγών, των επενδύσεων, του εμπορίου καθώς και προτάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δημοσίου τομέα.
  • Προώθησε τις δυνατότητες της Κυπριακής αμυντικής Βιομηχανίας, των προϊόντων
    διττής χρήσης και της βιομηχανικής συνεργασίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας.
  • Ανέδειξε το πρόβλημα με τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτουν από τον τρόπο που εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής για το εμπόριο με τα κατεχόμενα και πρότεινε τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας εφαρμογής του Κανονισμού καθώς και ενίσχυσης του εμπορίου από τις ελεύθερες περιοχές προς τις κατεχόμενες για να καταστεί πραγματικά αμφίδρομο.
  • Ενήργησε για συγκράτηση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών (ηλεκτρικής
    ενέργειας, νερού, δημοτικών τελών, ενοικίων στις βιομηχανικές περιοχές/ ζώνες, κλπ.), για βελτίωση της απόδοσης του τομέα.
  • Ζήτησε τον εξορθολογισμό των ενοικίων που καταβάλλουν στο κράτος οι βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες σε βιομηχανικές ζώνες και συγκεκριμένα ζήτησε όπως στον υπολογισμό της αγοραίας αξίας της κρατικής γης λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά ο σκοπός της χρήσης (βιομηχανική) και να μην επηρεάζεται η αγοραία αξία από άλλες παραπλήσιες αναπτύξεις.
  • Ζήτησε τη δημιουργία κεντρικού φορέα διαχείρισης όλων των βιομηχανικών αναπτύξεων που βρίσκονται τόσο στις Βιομηχανικές Περιοχές όσο και στις Βιομηχανικές Ζώνες.
  • Συνέβαλε στη σύσταση της Διαχειριστικής Επιτροπής της Βιομηχανικής Ζώνης Γερίου – Ιδαλίου στα πλαίσια του νόμου για την εκλογή διαχειριστικών επιτροπών σε βιομηχανικές αναπτύξεις. Στη συγκεκριμένη ζώνη μετά από διαβήματα της ΟΕΒ σε συνεργασία με  Διαχειριστική Επιτροπή έγινε κατορθωτή η τοποθέτηση πρόσθετων υδροστομιών για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Υπέβαλε εμπεριστατωμένο υπόμνημα για θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στις βιομηχανικές ζώνες βαριάς οχληρίας.
  • Στήριξε το αίτημα των Συνδέσμων Βιομηχανικών Περιοχών από διάφορες επαρχίες για αξιοποίηση των τεμαχίων που τους έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας.
  • Υπέβαλε εισηγήσεις για βελτίωση της λειτουργίας και συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών των Βιομηχανικών Περιοχών και Ζωνών, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, σύνδεση με βασικές οδικές αρτηρίες, καθαρισμός, χώροι στάθμευσης, οδικός φωτισμός, διαχείριση αποβλήτων καθώς και ενίσχυση της αστυνόμευσης, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες για αποτροπή κλοπών και βανδαλισμών.
  • Διοργάνωσε εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης για τα στελέχη των βιομηχανιών καθώς και ενημερωτικές παρουσιάσεις για νέες νομικές υποχρεώσεις, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το τέλος άνθρακα, τον διασυνοριακό μηχανισμό προσαρμογής άνθρακα, κλπ.
  • Προώθησε τον θεσμό των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) στη Βιομηχανία.
  • Υποστήριξε τη συμμετοχή Κυπριακών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένες ή γενικές εκθέσεις στο εξωτερικό με ιδιωτική συμμετοχή ή με κρατικό περίπτερο, για  προώθηση των εξαγωγών.
  • Αποτέλεσε τη γέφυρα συνεργασίας της Βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα για σκοπούς έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.
  • Υπέβαλε εισηγήσεις στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για απλοποίηση των αιτήσεων συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα και αναθεώρηση της μεθόδου αμοιβής.

Στη Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, έχει προσκληθεί να παρευρεθεί και να μιλήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!