26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 17:04

Σπάει η φούσκα των ακινήτων στο Ντουμπάι

Το Ντουμπάι τα τελευταία χρόνια είχε καταστεί μια «Μέκκα» αγοράς ακινήτων και πέρυσι ήταν μια από τις πιο καυτές αγορές παγκοσμίως με υπερπολυτελείς κατοικίες να αλλάζουν χέρια σε τιμές ρεκόρ. Αλλά παρά τις «χρυσές» επιδόσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκρηξη των ακινήτων του εμιράτου εξαντλείται.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κατασκευαστές, επενδυτές και μεσίτες ρωτούν πόσο γρήγορα θα μπορούσε να αλλάξει κατεύθυνση από την περσινή εκτίναξη και εάν μπορεί να αποκλειστεί μια επώδυνη διόρθωση παρόμοια με την ύφεση που συγκλόνισε το εμιράτο το 2008, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Έκτοτε, το Ντουμπάι επιδίωξε μια οικονομική επανεκκίνηση στηριγμένο σε αυτό που ελπίζει ότι είναι βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου ενός 10ετούς σχεδίου γνωστό ως D33, για να διπλασιάσει την παραγωγή και να γίνει ένα από τα τέσσερα κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα παγκοσμίως.

Τα ακίνητα βαρόμετρο της οικονομίας

Ωστόσο, ο κλάδος των ακινήτων παραμένει βασικό βαρόμετρο της επιτυχίας του, αντιπροσωπεύοντας το 8,9% της οικονομίας.

«Η ευπάθεια του Ντουμπάι στη διόρθωση έγκειται στην εξάρτησή του από ξένα κεφάλαια, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε στο Reuters ο Ρόναν Χάναν, διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων Proven Partners.

Τεράστιες δαπάνες για υποδομές, γενναιόδωρες πολιτικές φορολογίας εισοδήματος και μια προσέγγιση «ανοιχτών θυρών» στη μετανάστευση που ενισχύθηκαν μετά την πανδημία έχουν προσελκύσει χιλιάδες αλλοδαπούς.

Οι Ρώσοι ήταν οι κορυφαίοι ξένοι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά έπεσαν στην τρίτη θέση μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με έρευνα της Betterhomes, με αγοραστές από την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες συναλλαγές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών .

Υπήρξε επίσης αξιοσημείωτη αύξηση αγοραστών από Αίγυπτο, Λίβανο, Πακιστάν και Τουρκία, καθώς το Ντουμπάι θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο και μαγνήτης για κροίσους.

Αν και οι εισροές από τη Ρωσία και την Κίνα μειώνονται, το αυξημένο ενδιαφέρον από Ινδούς επενδυτές θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις της όποιας ύφεσης, είπε στο Reuters ο Χακίμ Αμπντελτζαουάντ, Διευθύνων Σύμβουλος στην πρακτική της Kroll’s Valuation Advisory Services. 

Ρεκόρ πωλήσεων υπερπολυτελών κατοικιών

Αριθμός ρεκόρ 431 κατοικιών στο Ντουμπάι πουλήθηκαν για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το 2023, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη τέτοια αγορά στον κόσμο, έδειξε έρευνα του πρακτορείου ακινήτων Knight Frank που μοιράστηκε με το Reuters.

Οι τιμές των κατοικιών στις τρεις «προνομιακές» κατοικημένες περιοχές του Ντουμπάι (Palm Jumeirah, Emirates Hills και Jumeirah Bay Island) προβλέπεται ωστόσο να αυξηθούν κατά μόλις 5% το 2024 μετά αύξηση 15,9% από την αρχή του 2023 έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Knight Frank.

Οι τιμές των κατοικιών σε άλλες συνοικίες εκτινάχθηκαν κατά 19% κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Σεπτέμβριο και προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,5% το 2024.

«Η ανησυχία μου είναι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε στο Reuters ο πρώην επικεφαλής οικονομικών του Ντουμπάι, Νάσερ αλ-Σάιχ. «Είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο και ό,τι συμβαίνει αλλού μας επηρεάζει».

Αλλά πρόσθεσε ότι εφόσον υλοποιούνται ευρύτερα αναπτυξιακά σχέδια, η μελλοντική προσφορά κατοικιών θα πρέπει να απορροφάται από νέους κατοίκους.

Άλλοι ήταν λιγότερο αισιόδοξοι με μια ανώτερη πηγή σε μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία του Ντουμπάι να λέει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να πέσουν κατά 10-15% τα επόμενα χρόνια.

«Η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση σε κάποιο βαθμό μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ειδικά στους τομείς πολυτελείας, επομένως αυτό θα προκαλέσει φυσικά μια μορφή επιβράδυνσης», δήλωσε στο Reuters η Μιρέιγ Αζάμ, επικεφαλής στρατηγικών συμβούλων JLL για τη Μέση Ανατολή και Αφρική. 

Μείωση κατασκευών

Εν τω μεταξύ, το Ντουμπάι προβλέπεται να κατασκευάζει μόλις 13.000 κατοικίες ετησίως τα επόμενα έξι χρόνια, πολύ κάτω από το ρυθμό 30.000 τα τελευταία 15 χρόνια, υποδηλώνοντας ένα έλλειμμα που θα μπορούσε να στηρίξει την ζήτηση.

Η έκθεση των 10 μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΑΕ σε ακίνητα, την οποία οι αναλυτές έθεσαν σε περισσότερο από 30% κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008-9, μειώθηκε για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα, υποχωρώντας στο 16,2% το τρίτο τρίμηνο. του 2023 από 22,3% στο τέλος του 2020.

Αν και οι τράπεζες και οι κατασκευαστές έχουν μειώσει τους κινδύνους τους, πηγές του κλάδου προειδοποιούν ότι χιλιάδες άλλοι παράγοντες του κλάδου, όπως οι χρηματιστηριακές εταιρείες, που έχουν αυξηθεί σε περίπου 4.000 από 1.200 το 2020, είναι πιο ευάλωτοι σε μια εκτεταμένη επιβράδυνση.

Οι μεγαλύτερες απειλές για τον τομέα των ακινήτων του Ντουμπάι προέρχονται από απροσδόκητες αυξήσεις του πληθωρισμού, απρόβλεπτη παγκόσμια πολιτική επιτοκίων και περιφερειακή μετάδοση από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ανέφεραν οκτώ πηγές στο Reuters. Ο πιθανός αντίκτυπος της διακοπής των βασικών ναυτιλιακών δρομολογίων στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μέχρι στιγμής ασαφής.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές αναταράξεις, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν ενισχύσει το εμιράτο τα τελευταία χρόνια, και ορισμένοι εικάζουν ότι αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί.

«Το Ντουμπάι θα ωφελείται πάντα όποτε επικρατεί χάος», είπε μια πηγή του κατασκευαστικού κλάδου.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!