22.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 11:37

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές λόγω αύξησης των τιμών βενζίνης και πετρελαίου – Αυξάνονται διεθνώς οι τιμές πετρελαίου

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν από σήμερα οι καταναλωτές, αφού οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης θα πωλούνται ακριβότερα λόγω της κατάργησης της επιδότησης.

Συγκεκριμένα, το κόστος καυσίμου κίνησης αυξάνεται κατά 8,3 σεντ/λίτρο, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί μόνο η διακίνηση των πολιτών, αλλά και το σύνολο του λιανικού εμπορίου.

Τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ αλλά εντός Οκτωβρίου – Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα επιβληθεί η πράσινη φορολογία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί εκ νέου οι τιμές των καυσίμων με τους πολίτες να μην έχουν γνωρίζουν ακόμη ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Η αύξηση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων, ειδικά της βενζίνης και δευτερευόντως του πετρελαίου, να ακολουθούν ανοδική πορεία. Η διεθνής τιμή του Brent κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην περιοχή των 87 δολαρίων το βαρέλι, επίπεδα που έχει να τα δει από τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι δύσκολα το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών.

Την προηγούμενη Πέμπτη ανακοινώθηκε το εβδομαδιαίο δελτίο EUR Bulletin oil με τιμές αναφοράς 25 Μαρτίου 2024. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν € 1,413.47 από μέση τιμή € 1,403.68 που ήταν μια εβδομάδα προηγουμένως (18 Μαρτίου) σημειώνοντας αύξηση 0,71%.

Ο μέσος όρος της τιμή του πετρελαίου κίνησης με ημερομηνία αναφοράς 25 Μαρτίου ήταν €1,508.06 από € 1,508.63 μια εβδομάδα παραμένοντας σταθερές οι τιμές. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην τελευταία μέτρηση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δελτίο τιμών ήταν € 1,068 από €1,069 παραμένοντας σταθερές. Ο μέσος όρος της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στην ΕΕ των «19» με ημερομηνία αναφοράς 25 Μαρτίου ήταν € 1,813.10 από € 1,794.85 μια εβδομάδα πριν (18 Μαρτίου ) παρουσιάζοντας αύξηση 1,05%.

ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου παρά στις εξαγωγές, θα εστιάσει η Ρωσία στο δεύτερο τρίμηνο προκειμένου να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι περικοπές με τις άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει την δική της παραγωγή πετρελαίου και τις εξαγωγές επιπροσθέτως κατά 471.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στο δεύτερο τρίμηνο, σε συνεργασία με κάποιες χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ+.

Ο Νόβακ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα μειώσουν την παραγωγή σε αναλογία με τον μερίδιο που έχουν στην συνολική παραγωγή της χώρας.

Η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει τις περικοπές στις εξαγωγές: τον Απρίλιο θα μειώσει την παραγωγή εκτάκτως κατά 350.000 bpd, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 121.000 bpd. Τον Μάιο οι έκτακτες περικοπές θα φθάσουν τα 400.000 bpd και οι περικοπές στις εξαγωγές τα 71.000 bpd.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έχει μειώσει τις εξαγωγές αργού και καυσίμων συνολικά κατά 500.000 bpd το πρώτο τρίμηνο, εκτός από τις δεσμεύσεις της να μειώσει την παραγωγή μαζί με άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+.

Η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου, όχι τις εξαγωγές, ήταν μια απρόσμενη κίνηση.

Η JP Morgan, η οποία νωρίτερα αυτόν τον μήνα την χαρακτήρισε μια αλλαγή έκπληξη στην στρατηγική, ανέφερε ότι εάν η Ρωσία στραφεί στις περικοπές που είχε υποσχεθεί, η παραγωγή της χώρας σε αργό πετρέλαιο θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως τον Ιούνιο, που αντιστοιχεί στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 9,5 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου.

«Αυτό είναι ένα μέτρο (εμβαθύνει τις περικοπές της παραγωγής) που λαμβάνεται έτσι ώστε όλες οι χώρες να συνεισφέρουν ισότιμα (στις περικοπές της παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+)», είπε ο Νόβακ.

«Όπως θυμόσαστε, δεν μειώσαμε (την παραγωγή) με βάση τον όγκο, το ποσοστό, που τη μείωσαν οι άλλες χώρες. Είχαμε μια μείωση στις εξαγωγές. Η στιγμή αυτή ήρθε όταν, αντίθετα με τις εξαγωγές, μειώνουμε την παραγωγή», πρόσθεσε.

Πηγές στον χώρο της βιομηχανίας, είχαν δηλώσει την Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters, ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου στο δεύτερο τρίμηνο για να διασφαλίσουν ότι θα πετύχουν τον στόχο παραγωγής των 9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το τέλος Ιουνίου που συνάδει με τις δεσμεύσεις προς τον ΟΠΕΚ+.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!