16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 8:06

Πηλείδου: Να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση επιχειρήσεων ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ευρωπαϊκά κονδύλια

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ώστε  να μην τεθεί σε κίνδυνο η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναφέρθηκε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου σε εργαστήριο για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στο επιχειρείν, το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο στο πλαίσιο της 2ης Εβδομάδας Βιομηχανίας.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, πέραν των €200 εκατομμυρίων για την επταετία 2021-2027 που προορίζονται για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Όπως είπε, η διοχέτευσή τους θα γίνει με βάση τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για μετάβαση της χώρας σε ένα νέο, κυκλικό μοντέλο οικονομίας, εστιάζοντας σε τομείς με δυναμική και μακροχρόνια προοπτική, όπως αυτός της βιομηχανίας.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ουσιαστική αξιοποίηση και απορρόφηση αυτών των πόρων εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την πρόθεση των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών της χώρας να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους συμμετέχοντες στα προγράμματα.

«Η δυστοκία των τραπεζών για δανειοδότηση του ποσού που θα αφορά στη συνεισφορά των επιχειρήσεων στην επένδυση, σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα απορρόφησης των εν λόγω κονδυλίων από την ΕΕ, πλήττοντας τις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα την οικονομία του τόπου», είπε.

Η απροθυμία ανάληψης κινδύνων- ωθεί συχνά τους επενδυτές και τις τράπεζες να αποφεύγουν να χρηματοδοτούν εταιρείες στο ξεκίνημά τους ή στα πρώτα στάδια της επέκτασής τους.

Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε με ευκολία οι επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν την αναγκαία χρηματοδότηση, κυρίως μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, και με στόχο να υλοποιηθούν βιώσιμες επενδυτικές προτάσεις και, ταυτόχρονα, να απορροφήσουν οι χρηματοδοτικοί πόροι που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξαιρετικής σημασίας, είπε επίσης, είναι η διάδοση στην Κύπρο και νέων εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, που σημειώνουν σημαντική επιτυχία στο εξωτερικό.

«Η λειτουργία τέτοιων θεσμών στη χώρα μας μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στο επιχειρηματικό μας περιβάλλον, εκεί ακριβώς όπου γεννιούνται νέες επιχειρηματικές ιδέες και χρειάζονται βοήθεια για να ανθίσουν και να αναπτυχθούν», ανέφερε η Υπουργός.

Η κα. Πηλείδου σημείωσε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες του εντεινόμενου ανταγωνισμού, εντός Κύπρου αλλά και στις διεθνείς αγορές, είναι χρέος και καθήκον όλων μας η θωράκιση του επιχειρείν και η παροχή των αναγκαίων εφοδίων για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Διαβεβαίωσε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεών ας, αρωγός και έμπρακτος υποστηρικτής.

Είπε επίσης ότι είναι πεπεισμένη πως η κυπριακή οικονομία μπορεί να αναδυθεί ισχυρότερη από τη σημερινή κρίση και να αποκαταστήσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή.

Η φετινή Εβδομάδα Βιομηχανίας, είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, στην προώθηση του τομέα της βιομηχανίας ως ελκυστικού χώρου απασχόλησης με προοπτικές για τους νέους και στην εξέταση των τρόπων διευκόλυνσης της χρηματοδότησης.

Προτεραιότητα του Υπουργείου η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση

Στην παρουσίασή του στο εργαστήρι ο Διευθυντής Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Χρίστος Φωτιάδης είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει θέσει τη διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς πόρους ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030. Στόχος του πυλώνα, ανέφερε, είναι η τεχνολογική αναβάθμιση, η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιπέδου καινοτομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της μεταποιητικής βιομηχανίας, γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση  των εξαγωγών,  καθώς και της συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ.

Ανέφερε ακόμα ότι από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, το Υπουργείο προκήρυξε σχέδια συνολικού ύψους €121 εκατ. στο πλαίσιο της πολιτικής μας για εμπροσθοβαρή διάθεση πόρων, για να δώσει το κίνητρο στις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητες τους μετά την πανδημική κρίση. Το Υπουργείο, πρόσθεσε, τους επόμενους μήνες εντός 2021, αρχές 2022, προχωρεί με νέες προκηρύξεις που θα αυξήσουν το συνολικό ποσό στα €166 εκατ.

«Συνολικά  εξασφαλίσαμε τουλάχιστον τριπλάσιους πόρους για να διαθέσουμε για επιχειρηματικότητα και πράσινη ανάπτυξη την επόμενη 7ετία σε σχέση με την προηγούμενη», ανέφερε.

Παράλληλα ανέφερε ότι πέρα από τα σχέδια χορηγιών που εφαρμόζει το ΥΕΕΒ, δίνοντας κίνητρα σε επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τους στόχους της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής, αναγνωρίζει ότι απαιτείται και η εξεύρεση μηχανισμών για διευκόλυνση του δανεισμού των επιχειρήσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Έχουμε αρχίσει διάλογο με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, ενώ διεξάγουμε και απευθείας επαφές με τις τράπεζες», ανέφερε.

Τσιόλας: Συνεργασίας επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ ΕΠΣΑ Θεοδόσης Τσιόλας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, κάτι που όπως είπε και τυγχάνει σημαντικής στήριξης μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα μέσα από τα προγράμματα στήριξης της έρευνας και καινοτομίας.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά τα σχέδια για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων (€10εκ), την υποστήριξη της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού των κυπριακών επιχειρήσεων (€8.4εκ), τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων (€25εκ) καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον μεταποιητικό τομέα (€7εκ). Ιδιαίτερα σημαντική, είπε, και η προβλεπόμενη σύσταση επενδυτικού ταμείου μετοχικού κεφαλαίου (€20εκ) που στόχο έχει να καλύψει τα σημαντικά χρηματοδοτικά κενά που παρατηρούνται στην Κύπρο, κυρίως για νεοφυείς αλλά και για υφιστάμενες, καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν ουσιαστική συμβολή στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής βιομηχανίας.

Παράλληλα, είπε,κάτω από το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027, προωθείται το σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων (€50 εκ), το σχέδιο ενίσχυσης νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας (€30εκ), το σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων (€6εκ), ενώ υπό διαμόρφωση βρίσκεται και το σχέδιο στήριξης των συμπράξεων επιχειρήσεων, με επικέντρωση στους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και δυνητικά σημαντικά οφέλη για την κυπριακή βιομηχανία.

Σημείωσε επίσης την σημαντικότητα των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται παράλληλα με τα κίνητρα που σκοπό έχουν, μεταξύ άλλων, την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την διευκόλυνση και ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα.

« Όλοι αυτοί οι τομείς τυγχάνουν σημαντικής στήριξης μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης, σε ανταπόκριση όπως έχω προαναφέρει και στις αντίστοιχες συστάσεις που έχει δεχθεί η Κύπρος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον περασμένο Ιούλιο, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία. Χαρακτήρισε ως σημαντική τη χρηματοδοτική στήριξη που προβλέπεται από τον Μηχανισμό, για την υλοποίηση μέρους του σχεδίου δράσης που αφορά στην ενίσχυση της κυκλικής βιομηχανίας στη βιομηχανία (€15εκ) αλλά και μία σειράς μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο τομέα της διαχείρισης αποβλήτων (€49εκ) καθώς και για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στον ξενοδοχειακό τομέα (€1,4 εκ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!