22.3 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 20:38

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τις επιχειρήσεις για τη Σιντζιάνγκ της Κίνας

Νέα σκληρή νέα προειδοποίηση εξέδωσαν οι ΗΠΑ προς τις εταιρείες που διατηρούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Οι αμερικάνικες εταιρείες που εξακολουθούν να έχουν προμηθεύονται πρώτες ύλες και να διατηρούν επενδυτικούς δεσμούς στην περιοχή «θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης της νομοθεσίας των ΗΠΑ», αναφέρεται.

Η Ουάσιγκτον επικαλέστηκε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη γενοκτονία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Η Κίνα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού των Ουιγούρων στην περιοχή.

«Οι επιχειρήσεις και τα άτομα που δεν θα εγκαταλείψουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις επιχειρήσεις ή / και τις επενδύσεις που συνδέονται με τη Σιντζιάνγκ θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης του αμερικανικού νόμου», αναφέρεται στην τελευταία σύσταση, η οποία διατυπώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το έγγραφο υπογραμμίζει ότι η κινεζική «κυβέρνηση διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Σιντζιάνγκ».

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που αρκετές κυβερνήσεις της Δύσης έχουν αυστηροποιήσει τη στάση τους έναντι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική περιοχή της Κίνας.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε 14 κινεζικές εταιρείες και άλλες οντότητες στην οικονομική «μαύρη λίστα» για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» σε τέσσερις επιχειρήσεις μόδας. Οι Uniqlo, Zara και η γαλλική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας SMCP αρνούνται τους ισχυρισμούς, ενώ η Skechers αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κίνηση ήρθε μετά από καταγγελίες από το European Uyghur Institute και άλλες ομάδες πίεσης ότι οι όμιλοι επωφελούνταν από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας.

Η περιοχή Σιντζιάνγκ παράγει το 85% του βαμβακιού της Κίνας και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών.

Οι Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα όπου έχουν προκύψει ισχυρισμοί για βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση. Η Κίνα αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες λέγοντας ότι τα στρατόπεδα είναι εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης» που στοχεύουν στην απομάκρυνση των Ουιγούρων από τη φτώχεια.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κέρδη στο ΧΑΚ με άνοδο 1,92%

Κέρδη κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 148,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,92%. Η...

Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία – Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Φιντάν

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το ταξίδι, εν μέσω των προσπαθειών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα σε νέα υψηλά 13 ετών, πλησιάζει τις 1.500 μονάδες

Ξεκούραστοι και με αρκετές δυνάμεις εμφανίστηκαν οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να εκτινάσσεται...

Μάλτα: Πολιτικοί και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη δικαιοσύνη για σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται πρώην πρωθυπουργός, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθότι συγκαταλέγονται στους δεκάδες υπόπτους που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη της...

Ξεμένουν από καύσιμα νοσοκομεία στη Γάζα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθότι ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, τα καύσιμα για τη λειτουργία...

Βγάλανε τα «μαχαίρια» στην Ευρώπη – Το ΕΛΚ αρνείται να καταδικάσει την «ακροδεξιά»

Καβγάς ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την άρνηση της κεντροδεξιάς ομάδας στην οποία ανήκει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει επιστολή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!