29.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 16:04

Νέα σελίδα για την Πάφο με τη νέα σχολή του ΤΕΠΑΚ

Νέα σελίδα άνοιξε για την Πάφο μετά τη λειτουργία της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ.

Η ανέγερση της Σχολής αναμένεται να αναπτύξει και να αναζωογονήσει την περιοχή σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά την ίδια ώρα θα αναβαθμίσει σε επιστημονικό επίπεδο τον κλάδο. Επίσης, η σχολή θα διασυνδέσει την εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με συνεπακόλουθο, την αύξηση του διαθέσιμου καταρτισμένου προσωπικού για εργασία σε τοπικές ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες.

Επιπλέον, με την ενίσχυση της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στην πόλη, διαμορφώνονται συνθήκες για πνευματική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και άνθιση, με κυρίαρχα φαινόμενα την εξωστρέφεια και το άνοιγμα της τοπικής κοινωνίας τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή, έδωσε «ανάσα» σε πολλούς φοιτητές και κυρίως τους ντόπιους, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα σχετικά προγράμματα που θα στεγάζονται στην Σχολή. Πλέον δεν θα αναγκάζονται να φεύγουν από την πόλη τους, γεγονός που θα παρουσιάσει σημαντικά οικονομικά και άλλα οφέλη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Η περιοχή θα αναβαθμιστεί και θα δημιουργηθούν νέοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου που θα ωφελήσουν όλους τους κατοίκους. Άλλωστε, προ ημερών ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέλυσε τα έργα που θα γίνουν, τονίζοντας πως επιθυμεί ο περιβάλλοντας χώρος της Σχολής να καταστεί υπόδειγμα διοργάνωσης.

Σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι 18 τ.μ. θα τοπιοτεχνηθούν με πράσινο, χώρους στάθμευσης, γήπεδα και παιδικές χαρές.

Θεωρώντας την ίδρυση της Σχολής του ΤΕΠΑΚ στην πόλη μας βάση για νέα έργα με κοινωνικό πρόσημο και προχωρώντας ένα βήμα μπροστά, ο Δήμος ανέλαβε το σχεδιασμό δύο έργων σημείωσε ο κ. Φαίδωνος, που θα ενισχύσουν το εγχείρημα και θα εμπλουτίσουν τις υποδομές υποστήριξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην πόλη.

Το πρώτο έργο συνέχισε, είναι η Φοιτητική Εστία Δήμου Πάφου, οι εργασίες κατασκευής της οποίας άρχισαν στο τεμάχιο που ο Δήμος απέκτησε πρόσφατα με αγορά και το οποίο βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα από αυτό το χώρο.

Πρόκειται συμπλήρωσε, για πολύ σημαντικό έργο, προϋπολογισμού €11.750.000 πλέον ΦΠΑ, δυναμικότητας 203 δωματίων, το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει σε όλο το φάσμα του ο Δήμος όπως χρηματοδότηση, σχεδιασμός, κατασκευή και εξοπλισμός, επίβλεψη εκτέλεσης, διαχείριση.

Το δεύτερο έργο είναι, όπως είπε, ο Δήμαρχος Πάφου, η διαμόρφωση 32 τεμαχίων στην περιβάλλουσα το κτήριο αυτό περιοχή σε χώρους άθλησης και αναψυχής και σε χώρους στάθμευσης για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η λειτουργία της Σχολής.

Πρόσθεσε πως ο στόχος είναι η δημιουργία συνεργειών στο πλαίσιο ενός συμπλέγματος υποδομών με τον ίδιο παρονομαστή.

Όσον αφορά το κόστος του έργου και τις πηγές χρηματοδότησής του ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως το συνολικό κόστος του Κτηρίου της Σχολής, δηλαδή ανέγερση και εξοπλισμός, ανήλθε σε €20,3 εκατ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Από αυτό το σύνολο, ποσό €2,8 εκατ. έχει αναληφθεί από το ΤΕΠΑΚ και το υπόλοιπο θα αντληθεί από το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε οικονομικό επίπεδο πάντως, τα οφέλη από την δημιουργία της Σχολής, αναμένεται να είναι πολλαπλά. Η παρουσία φοιτητών στηρίζει την λειτουργία αριθμού τοπικών επιχειρήσεων όπως καφετέριες, εστιατόρια, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Οφέλη αναμένονται και για τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες θα μπορούν να προσλάβουν πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για κάλυψη τυχόν ελλείψεων.

Η ανάπτυξη του πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα βοηθήσει την πόλη και επαρχία της Πάφου να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, καθώς η παρουσία φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στην πόλη είναι αυτή που θα βοηθήσει τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες να επιτευχθεί πνευματική, κοινωνική και οικονομική πρόοδος.

Στο μεταξύ, εντυπωσιακά ήταν και τα εγκαίνια της νέας Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην Πάφο.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του πως  η ίδρυση μιας νέας Σχολής του ΤΕΠΑΚ, με έδρα την Πάφο, και  η ανέγερση του κτηρίου που την στεγάζει «συνιστούν έναν μεγάλο σταθμό στην ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας, στην πορεία του ΤΕΠΑΚ και στην μακραίωνη ιστορία της πόλης και της επαρχίας της Πάφου».

Σηματοδοτούν, πρόσθεσε, την έναρξη μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής τόσο για το ΤΕΠΑΚ όσο και για την πόλη και την επαρχία της Πάφου. «Η αποψινή εκδήλωση είναι πηγή χαράς, υπερηφάνειας και ευαρέσκειας. Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες και η προαγωγή της παιδείας αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση καθώς η παιδεία και υγεία είναι οι πιο σημαντικοί τομείς διακυβέρνησης…», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης χαρακτήρισε τη δημιουργία της Σχολής στην Πάφο και τη στέγαση της σε ένα από τα πιο σύγχρονα κτήρια στην Κύπρο ως ένα σημαντικό ορόσημο «καθώς σηματοδοτεί την επέκτασή μας σε μια νέα πόλη και τη δέσμευσή μας να παρέχουμε εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας και της επιχειρηματικότητας. Το ΤΕΠΑΚ γίνεται έτσι ο κύριος ακαδημαϊκός συνεργάτης της πολιτείας σε αυτούς τους νευραλγικούς τομείς».

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί το Πανεπιστήμιο μάς μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αφουγκραζόμενο τις διεθνείς εξελίξεις, με ομαδική δουλειά έχει εξελιχθεί σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου», επεσήμανε ο Πρύτανης Ζαφείρης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ζωντανοί» για πρόκριση στους “4” της Ευρωλίγκα έμειναν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

«Ζωντανοί» στην διεκδίκηση της πρόκρισης στο Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο έμειναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τις νίκες που πέτυχαν...

Ολυμπιακός: Όταν άδειασε τις εκκλησίες και στενοχώρησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου – Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Η Μεγάλη Πέμπτη που άδειασαν οι εκκλησίες. Η ημέρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, προτίμησε να δει το σημαντικότερο...

Όλη η Ευρώπη μιλά για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Αγγλία – Κέρδισε 4-2 την ‘Αστoν Βίλα

Η εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας...

Χαμάς: Υπό εξέταση με «θετικό πνεύμα» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζει η Χαμάς να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα...

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!