22.3 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 22:44

Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τετάρτη

Με μικρή άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός του Δείκτης διαμορφώθηκε στις  136,50 μονάδες με κέρδη 0,57%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 είχε κέρδη 0,58% και έκλεισε στις 82,83 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ήταν 233.714,68 ευρώ.

Σε σχέση με τους επιμέρους δείκτες όλοι κινήθηκαν ανοδικά. Η Κύρια Αγορά είχε κέρδη 0,67%, η Εναλλακτική 0,44%, τα Ξενοδοχεία 7,75% και οι Επενδυτικές 2,05%.

Την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα είχε η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας με όγκο συναλλαγών 131.228,63 ευρώ (τιμή κλεισίματος 2,270 ευρώ – άνοδος 0,89%), ακολουθούμενη από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με όγκο 37.357,68 ευρώ (τιμή κλεισίματος 3,390 ευρώ – αμετάβλητη), της Πετρολίνα με όγκο 16.350,00 ευρώ (τιμή κλεισίματος 1,090 ευρώ – πτώση 1,80%), της Salamis Tours με όγκο 8.200,00 ευρώ (τιμή κλεισίματος 3,420 ευρώ – άνοδος 0,59%) και της Alkis H. Hadjikyriacos (Frou-Frou Biscuits) Public Ltd με όγκο συναλλαγών 7.545,38 ευρώ (τιμή κλεισίματος 0,276 ευρώ – πτώση 5,48%).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης 10 κινήθηκαν ανοδικά, 4 πτωτικά και 3 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο αριθμός των συναλλαγών ήταν 91.

Εξάλλου,το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ανακοινώνει την απόφαση για διαγραφή 1.525.000.000 μετοχών της εταιρείας Global Digital Services Plc (η «Εταιρεία») από την Ν.Ε.Α. Αγορά, σύμφωνα με το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου και βάσει των διατάξεων της ΚΔΠ 379/2014 (ως τροποποιήθηκε). Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου έλαβε την παραπάνω απόφαση, λόγω του ότι έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς για τους τίτλους της εταιρείας αυτής και δεν τηρούνται σημαντικές συνεχείς υποχρεώσεις της, καθιστώντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου κατά τη λήψη της απόφασης του αυτής, έλαβε υπόψη τις ακόλουθες παραλείψεις εκ μέρους της εταιρείας:

(i)    Μη υποβολή και δημοσιοποίηση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/9/2022,

(ii)   Μη υποβολή και δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/03/2023,

(iii)  Μη τήρηση της υποχρέωσης για υπηρεσίες Συμβούλου Εισαγωγής,

(iv)  Μη ανταπόκριση στα ηλεκτρονικά μηνύματα, στις επιστολές και στα τηλεφωνήματα του Χρηματιστηρίου για μήνες,

(v)   Μη πληρωμή των οφειλών της προς το ΧΑΚ,

(vi)  Οι τίτλοι της εταιρείας παρέμεναν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους 6 μήνες (από τις 9/11/2022) – Παράγραφος 2.4.1.2(α) της ΚΔΠ 379/2014 (ως έχει τροποποιηθεί)].

(vii) Μη έκδοση και δημοσιοποίηση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/9/2023.

Η διαγραφή των τίτλων της πιο πάνω εταιρείας από το Χρηματιστήριο θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2024. Οι τίτλοι της εταιρείας θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, μέχρι τη διαγραφή τους.

Σημειώνεται ότι κατά την ίδια ημερομηνία, οι τίτλοι της εταιρείας θα διαγραφούν και από το Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών, σύμφωνα με το Άρθρο 19  του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών) Νόμου.

Επίσης, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), μετά από την έκδοση και δημοσιοποίηση των εκκρεμούντων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας Ermes Department Stores PLC (Ρυθμιζόμενη Αγορά), αποφάσισε σύμφωνα με την παράγραφο 2.2.7 της ΚΔΠ 379/2014 (όπως έχει τροποποιηθεί), να αφαιρέσει από τις μετοχές της εν λόγω εταιρείας, τη σήμανση (Σ) από τους πίνακες διαπραγμάτευσης και τα δελτία τιμών του ΧΑΚ. Η απόφαση αυτή λήφθηκε, εφόσον με βάση την Έκθεση του Ανεξάρτητου Ελεγκτή για το έτος που έληξε 31/12/2022, ο λόγος που είχε οδηγήσει αρχικά στην παρουσίαση της σήμανσης στις μετοχές της εταιρείας, έχει εκλείψει.

Η πιο πάνω απόφαση του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024.

Εξάλλου, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), μετά από την έκδοση και δημοσιοποίηση των εκκρεμούντων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας Cyprus Trading Corporation Plc (Ρυθμιζόμενη Αγορά), αποφάσισε σύμφωνα με την Παράγραφο 2.2.7 της ΚΔΠ 379/2014 (όπως έχει τροποποιηθεί), να αφαιρέσει από τις μετοχές της εν λόγω εταιρείας, τη σήμανση (Σ) από τους πίνακες διαπραγμάτευσης και τα δελτία τιμών του ΧΑΚ. Η απόφαση λήφθηκε εφόσον με βάση την Έκθεση του Ανεξάρτητου Ελεγκτή για το έτος που έληξε 31/12/2022, ο λόγος που είχε οδηγήσει αρχικά στην παρουσίαση της σήμανσης στις μετοχές της εταιρείας έχει εκλείψει.

Παραταύτα, σημειώνεται ότι η σήμανση (Σ)  θα διατηρηθεί στους τίτλους της εν λόγω εταιρείας, στους πίνακες διαπραγμάτευσης και τα δελτία τιμών του ΧΑΚ, λόγω μη τήρησης της συνεχούς υποχρέωσης της σχετικά με την διασπορά του μετοχικού της κεφαλαίου.

Διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο θα προβεί σε αφαίρεση της σήμανσης (Σ) από τους πίνακες διαπραγμάτευσης και τα δελτία τιμών του ΧΑΚ για τους τίτλους της εταιρείας, όταν διαπιστώσει ότι ο λόγος που οδήγησε στην παρουσίαση της σήμανσης στις αξίες, θα έχει εκλείψει.

Επίσης, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ανακοινώνει την απόφαση του να διαγράψει 500.000 Ομόλογα της εταιρείας All Invest Securities Ltd (η «Εταιρεία») από την Ν.Ε.Α. Αγορά, σύμφωνα με το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου και βάσει των διατάξεων της ΚΔΠ 379/2014 (ως τροποποιήθηκε). Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου έλαβε την παραπάνω απόφαση, λόγω του ότι έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς για τους τίτλους της εταιρείας αυτής και δεν τηρούνται σημαντικές συνεχείς υποχρεώσεις της, καθιστώντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου κατά τη λήψη της απόφασης του αυτής, έλαβε υπόψη τις ακόλουθες παραλείψεις εκ μέρους της εταιρείας:

Μη πληρωμή τόκων των Ομολόγων,

Μη υποβολή και δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής της Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2021,

Μη υποβολή και δημοσιοποίηση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2022,

Μη υποβολή και δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2022,

Μη υποβολή και δημοσιοποίηση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης για την περίοδο που έληξε στις 30/6/2023,

Μη τήρηση της υποχρέωσης για υπηρεσίες Συμβούλου Εισαγωγής,

Οι τίτλοι της εταιρείας παρέμεναν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους 6 μήνες (από τις 10/3/2022) – Παράγραφος 2.4.1.2(α) της ΚΔΠ 379/2014 (ως έχει τροποποιηθεί)].

Η διαγραφή των Ομολόγων της πιο πάνω εταιρείας από το Χρηματιστήριο θα ισχύει από τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024. Τα Ομόλογα της εταιρείας θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, μέχρι τη διαγραφή τους.

Σημειώνεται ότι κατά την ίδια ημερομηνία, τα Ομόλογα της εταιρείας θα διαγραφούν και από το Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών, σύμφωνα με το Άρθρο 19  του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών) Νόμου.

Εξάλλου, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), μετά από την έκδοση και δημοσιοποίηση των εκκρεμούντων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας WOOLWORTH (CYPRUS) PROPERTIES PLC (Ρυθμιζόμενη Αγορά), αποφάσισε σύμφωνα με την Παράγραφο 2.2.7 της ΚΔΠ 379/2014 (όπως έχει τροποποιηθεί), να αφαιρέσει από τις μετοχές της εν λόγω εταιρείας, τη σήμανση (Σ) από τους πίνακες διαπραγμάτευσης και τα δελτία τιμών του ΧΑΚ. Η απόφαση λήφθηκε εφόσον με βάση την Έκθεση του Ανεξάρτητου Ελεγκτή για το έτος που έληξε 31/12/2022, ο λόγος που είχε οδηγήσει αρχικά στην παρουσίαση της σήμανσης στις μετοχές της εταιρείας έχει εκλείψει.

Παραταύτα, σημειώνεται ότι η σήμανση (Σ)  θα διατηρηθεί στους τίτλους της εν λόγω εταιρείας, στους πίνακες διαπραγμάτευσης και τα δελτία τιμών του ΧΑΚ, λόγω μη τήρησης της συνεχούς υποχρέωσης της σχετικά με την διασπορά του μετοχικού της κεφαλαίου.

Διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο θα προβεί σε αφαίρεση της σήμανσης (Σ) από τους πίνακες διαπραγμάτευσης και τα δελτία τιμών του ΧΑΚ για τους τίτλους της εταιρείας, όταν διαπιστώσει ότι ο λόγος που οδήγησε στην παρουσίαση της σήμανσης στις αξίες, θα έχει εκλείψει.

Ακόμα, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, αποφάσισε ότι οι μετοχές της εταιρείας The Reputation Exchange Plc (ΝΕΑ Αγορά), θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται με σήμανση (Σ), στους πίνακες διαπραγμάτευσης και στα δελτία τιμών λόγω της «Αδυναμίας Έκφρασης Γνώμης» που εγείρεται στην Έκθεση Ανεξάρτητων Ελεγκτών για το έτος που έληξε στις 31/12/2022. Σημειώνεται  ότι  λόγω της σημασίας των θεμάτων που περιγράφονται στη Βάση για Αδυναμία Έκφρασης Γνώμης, δεν ήταν δυνατόν  οι ελεγκτές  να λάβουν επαρκή  και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για πολλαπλά στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων για να παράσχουν μια βάση για μια γνώμη ελέγχου σχετικά με αυτές τις οικονομικές καταστάσεις.

Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου του Χρηματιστήριου λήφθηκε με βάση τη πρόνοια 2.2.6Α(α) της ΚΔΠ 379/2014 (ως τροποποιήθηκε) προκειμένου περί εκδότη Μη Ρυθμιζόμενης Αγοράς και αφού μελέτησε το περιεχόμενο της Έκθεσης των Ανεξάρτητων Ελεγκτών του εκδότη αυτού. Υπενθυμίζεται ότι οι τίτλοι της εταιρείας παρουσιάζονται επίσης με σήμανση (Σ) λόγω μη δημοσιοποίησης της κατάστασης διασποράς του μετοχικού της κεφαλαίου κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ημερολογιακού έτους 2022.

Διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο θα προβεί σε αφαίρεση της σήμανσης (Σ) από τους πίνακες διαπραγμάτευσης και τα δελτία τιμών για τους τίτλους της εταιρείας αυτής, όταν διαπιστώσει ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην παρουσίαση της σήμανσης στις αξίες της, θα έχουν εκλείψει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κέρδη στο ΧΑΚ με άνοδο 1,92%

Κέρδη κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 148,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,92%. Η...

Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία – Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Φιντάν

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το ταξίδι, εν μέσω των προσπαθειών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα σε νέα υψηλά 13 ετών, πλησιάζει τις 1.500 μονάδες

Ξεκούραστοι και με αρκετές δυνάμεις εμφανίστηκαν οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να εκτινάσσεται...

Μάλτα: Πολιτικοί και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη δικαιοσύνη για σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται πρώην πρωθυπουργός, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθότι συγκαταλέγονται στους δεκάδες υπόπτους που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη της...

Ξεμένουν από καύσιμα νοσοκομεία στη Γάζα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθότι ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, τα καύσιμα για τη λειτουργία...

Βγάλανε τα «μαχαίρια» στην Ευρώπη – Το ΕΛΚ αρνείται να καταδικάσει την «ακροδεξιά»

Καβγάς ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την άρνηση της κεντροδεξιάς ομάδας στην οποία ανήκει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει επιστολή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!