20.1 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 20:03

ΚΕΒΕ και CIIM ενώνουν δυνάμεις για στήριξη της Πράσινης Επιχειρηματικότητας

Το ΚΕΒΕ και το Cyprus International Institute of Management (CIIM) ενώνουν δυνάμεις δημιουργώντας το Παρατηρητήριο Πράσινης Επιχειρηματικότητας, με στόχο να στηρίξουν τις κυπριακές επιχειρήσεις και την κυπριακή οικονομία στην αναγκαία μετάβαση στην πράσινη οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Το Επιμελητήριο και το CIIM υπέγραψαν την Τετάρτη μνημόνιο συνεργασίας, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που θα στηρίξει τις κυπριακές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στη νέα τάξη πραγμάτων της πράσινης οικονομίας.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και ο Διευθυντής και κοσμήτορας του CIIM Θεόδωρος Παναγιώτου.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως το ΚΕΒΕ είναι από τους πρώτους οργανισμούς της Κύπρου που εστίασε στην ανάγκη της πράσινης ανάπτυξης με σκοπό τον εμπλουτισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

«Σήμερα βλέποντας τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τις πολλές προκλήσεις της οικονομίας, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι επιβάλλεται να εργαστούμε για μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα πράσινης ανάπτυξης, μέρος της οποίας αποτελεί και η κυκλική οικονομία», τόνισε.

Όπως είπε, το Παρατηρητήριο στοχεύει να δώσει λύσεις, ανάμεσα σε άλλα, στην ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα, στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επιχειρήσεων, ώστε να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που απορρέουν από την πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα και την ενσωμάτωση πρακτικών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξη στη στρατηγική τους.

«Είναι πλέον σαφές», είπε, «πως οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη νέα τάξη πραγμάτων καλούνται να υιοθετήσουν πρακτικές και μεθοδολογίες βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής υπευθυνότητας οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καλύτερη διαχείριση ρίσκου και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, το Παρατηρητήριο φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα ενημέρωσης, γνώσης και κατάρτισης για τις κυπριακές επιχειρήσεις πάνω στα θέματα πράσινης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.

Η πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος και Εκτελεστική Διευθύντρια του CIIM, Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε από την πλευρά της πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο και θα πρέπει να ανταποκριθεί και η Κύπρος στις ριζικές προκλήσεις και απαιτείται ένα ριζικός μετασχηματισμός της οικονομίας.

Λέγοντας ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η ανάπτυξη συνδεόταν με την αλόγιστη χρήση των πόρων ωσάν αυτοί να ήταν ανεξάντλητοι οδηγώντας σε ένα είδος «κρίσης των πόρων», η κ. Παναγιώτου πρόσθεσε πως «οι δύο έννοιες (ανάπτυξη και χρήση των πόρων) που φαινόντουσαν αντικρουόμενες έρχονται να ενωθούν μαζί και να βρουν μια κοινή στέγη κάτω από την έννοια της πράσινης οικονομίας».

Τόνισε ακόμη ότι περιβάλλον και ανταγωνιστικότητα είναι έννοιες συμπληρωματικές και δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες ακριβώς γιατί η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ουσιαστική συνθήκη για ισχυρή ανταγωνιστικότητα και συνεπώς για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο Διευθυντής και κοσμήτορας του CIIM Θεόδωρος Παναγιώτου εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με το ΚΕΒΕ για την δημιουργία του Παρατηρητηρίου.

Το CIIM πρωτοπορεί ξανά και μαζί με το ΚΕΒΕ δημιουργεί την απαρχή της νέας εποχής της μετατροπής της κυπριακής οικονομίας και της κυπριακής επιχειρηματικότητας από αυτά που ξέραμε στο παρελθόν σε αυτά που πρέπει να κάνουμε στο μέλλον, που είναι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και βεβαίως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είπε και συμπλήρωσε: «Και τα δύο μαζί πάνε χέρι – χέρι γιατί το ένα βοηθά το άλλο».

Έρευνες, σεμινάρια, βραβεία και χρηματοδοτικά προγράμματα
—————-
Σε μια σύντομη παρουσίαση, ο Δημήτρης Τσιρόπουλος ανέφερε ότι στόχος του Παρατηρητηρίου είναι να προσφέρει μια ανοικτή πλατφόρμα ενημέρωσης, γνώσης και κατάρτισης,  η οποία θα προσφέρει και εξειδικευμένα πρακτικά εργαλεία και μεθοδολογίες για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στο μεταβατικό στάδιο, που θεωρείται το πιο κρίσιμο και ουσιαστικό, έτσι ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές, καινοτόμες και δυναμικές τόσο στο τοπικό και εξωτερικό επίπεδο.

Το Παρατηρητήριο θα βασίζεται σε τρεις άξονες, τον τομέα της πληροφόρησης, τον τομέα της εκπαίδευσης με τη δημιουργία της ακαδημίας πράσινης και ψηφιακής επιχειρηματικότητας και τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Όπως είπε, ο κόμβος πληροφόρησης θα περιλαμβάνει εθνικές και τοπικές έρευνες για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης επιχειρηματικότητας, θα υλοποιείται σε ετήσια βάση βαρόμετρο πράσινης και ψηφιακής επιχειρηματικότητας για όλους τους κλάδους της κυπριακής οικονομίας, θεματικές και κλαδικές αναλύσεις, συνέδρια και ημερίδες, θέσπιση του θεσμού των βραβείων πράσινης και ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Στον τομέα της εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί ακαδημία πράσινης και ψηφιακής επιχειρηματικότητας όπου θα γίνονται εξειδικευμένα και πιστοποιημένα εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) σε 24μηνη βάση, διαδραστικά και καινοτόμα εργαλεία για την κατάρτιση των επιχειρήσεων και εξειδικευμένες υπηρεσίες στην πράσινη επιχειρηματικότητα και αειφορία.

Τέλος, το Παρατηρητήριο θα στηρίξει τις επιχειρήσεις για την αξιοποίηση των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά και θα υπάρχει ψηφιακή ενημέρωση μέσω της πλατφόρμας για όλες τις εν δυνάμει χρηματοδοτικές  δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο «καπετάνιος» του κινηματογραφικού Τιτανικού

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο Βρετανός ηθοποιός, Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του σε ταινίες όπως ο «Τιτανικός» και...

Ρωσικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κάμερον: Η Μόσχα προειδοποιεί για αντεπίθεση αν χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα από την Ουκρανία

Με αντεπίθεση σε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού προειδοποίησε την Βρετανία η Ρωσία, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!