30.6 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 14:40

Θετικά τοποθετήθηκε η Επιτροπή Ενέργειας στον επαναδιορισμού του Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΡΑΕΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας τοποθετήθηκε θετικά στον επαναδιορισμό των δύο από τα τρία μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), κατά τη σημερινή της συνεδρία στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου.

Η Υπουργός ανέφερε ότι προτείνεται ο επαναδιορισμός του Προέδρου της ΡΑΕΚ Ανδρέα Πουλλικκά και του Αντιπροέδρου της ΡΑΕΚ Φίλιππου Φιλίππου, των οποίων η θητεία λήγει. Η θητεία του τρίτου μέλους της ΡΑΕΚ, όπως ανέφερε δεν έχει λήξει ακόμα.

Οι Βουλευτές της Επιτροπής συμφώνησαν με την ανάγκη επαναδιορισμού των δύο συγκεκριμένων μελών αναφερόμενοι στις ικανότητες και στην κατάρτησή τους γύρω από τα θέματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η τοποθέτηση της Επιτροπής είναι θετική και ζήτησε να κλείσουν όλες ο εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με αυτό το θέμα.

Η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι θα πάει την Παρασκευή με νέα πρόταση στο Υπουργικό με την οποία θα εισηγείται τον διορισμό των δύο μελών της ΡΑΕΚ. Μετά την απόφαση, ανέφερε θα ακολουθήσει η διαβεβαίωση του μελών αυτών στο Προεδρικό.

Εξάλλου η Υπουργός Ενέργειας, ενημέρωσε σε κλειστή συνεδρία τα μέλη της Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με ενεργειακά θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο  ανεξάρτητος θεσμός της  ΡΑΕΚ, θα πρέπει να συνεχίσει  να  είναι πραγματικά ανεξάρτητος τόσο διοικητικά, αδειοδοτικά και οικονομικά, με δράσεις και ενέργειες στην κοινωνία που θα  βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη των  ΑΠΕ και τον πραγματικό ανταγωνισμό στον ηλεκτρισμό. Αναφέροντας ότι δεν φέρουν καμιά ένσταση στον επαναδιορισμό των δύο τεχνοκρατών, έθεσε κάποια σημεία/ερωτήματα που, όπως είπε, πρέπει να προβληματίσουν  την ΡΑΕΚ.

Ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού στον τελικό καταναλωτή και πως αυτή θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού σε όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο στους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί εξακολουθούν να έχουν την ίδια μεθοδολογία για τον υπολογισμό του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ για αγορά ενέργειας από ΑΠΕ όπως ήταν το 2013, όταν σήμερα οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τα συμβατικά καύσιμα.

Ακόμα διερωτήθηκε γιατί η μείωση για το 10% δεν έχει μπει οριζόντια σε όλους τους πάροχους ενέργειας και μπήκε μόνο σε ένα κομμάτι της ΑΗΚ, ενώ έκανε λόγο για «συμφέροντα εταιρειών» που εργοδοτούν πρώην αξιωματούχους της ΡΑΕΚ, του ΔΣΜΚ, του ΔΣΔ και της ΑΗΚ.

Παράλληλα έθεσε το ερώτημα γιατί η ΡΑΕΚ δεν επιτρέπει το Virtual Νet-Βilling μέχρι να λειτουργήσει η Ανταγωνιστική Αγορά. Το Τμήμα Γεωργίας και οι Ξενοδόχοι ζητούν ένα τέτοιο Σχέδιο από το 2018, ανέφερε, είπε όμβως ότι η ΡΑΕΚ «αρνείται επιτακτικά» με τη δικαιολογία ότι θα ανοίξει η αγορά η οποία θα καθυστερήσει τουλάχιστον 4 χρόνια.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει η  πολιτεία σοβαρά και υπεύθυνα να εξετάσει την αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από συστήματα των ΑΠΕ που βρίσκονται στο λεγόμενο «μεταβατικό  πλαίσιο» (που πάει για τέλος του 2022, αρχές του 2023) εφαρμόζοντας τη  μέθοδο της «κατώτερης και ανώτερης τιμής πώλησης της ενέργειας στην ΑΗΚ, αντί του εκάστοτε κόστους αποφυγής.

Κατήγγειλε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί μέσω των 2 σχεδίων ένα «παρα-χρηματιστήριο πώλησης αδειών», από φωτοβολταϊκά. Ανέφερε ακόμα ότι δέχονται παράπονα και καταγγελίες, ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και κατά κάποιο τρόπο διάκριση και ευνοϊκή μεταχείριση για κάποιες «επίλεκτες» εταιρείες σε σχέση με την έκδοση των πολεοδομικών αδειών για τις αιτήσεις των ΦΒ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γυναίκα κάλεσε την Αστυνομία περισσότερες από 2000 φορές

Στην Ελλάδα μάθαμε με το χειρότερο τρόπο ότι το να καλείς το 100, δεν έχει πάντα το αποτέλεσμα που θέλεις. Το σίγουρο είναι πως...

Ήπιε από ένα ποτό σε 120 μπαρ μέσα σε 24 ώρες

Μπορεί κάποιος να πιει 120 ποτά μέσα σε μόλις 24 ώρες και μάλιστα το καθένα σε διαφορετικά μαγαζιά και να στέκεται στα πόδια του;...

Μάζεψε ένα δολάριο από το έδαφος και βρέθηκε στο νοσοκομείο

Μια γυναίκα μοιράστηκε τη συγκλονιστική ιστορία για το ότι βρήκε ένα χαρτονόμισμα στο έδαφος και μετά βρέθηκε στο νοσοκομείο, στα social media. H Renne Parsons...

Η Uber αποκαλύπτει τα 10 πιο περίεργα πράγματα που έχουν ξεχάσει οι πελάτες της στα ταξί της

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους επιβάτες της Uber να αφήνουν κατά λάθος ένα τηλέφωνο ή πορτοφόλι στο ταξί. Αλλά η εταιρεία έχει βρει στα οχήματα της και...

Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες

Το 55% της εγχώριας αγοράς οίνου καλύπτεται από εγχώριες ποικιλίες οίνου, ενώ το 45% από ποικιλίες από ΕΕ και τρίτες χώρες, αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική...

Ρωσία και Κίνα «αποδολαριοποιούν» τη σχέση τους

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο «Δράκος» και η «Αρκούδα», προσπαθούν να παραμερίσουν το δολάριο. Τουλάχιστον στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. «Πρακτικά καταφέραμε να αποδολαριοποιήσουμε τις ρωσο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!