16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:07

Η Ερυθρά Θάλασσα «φλέγεται» – Σε κίνδυνο το παγκόσμιο εμπόριο

Επικίνδυνη τροπή έχει λάβει σήμερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιδρομές εναντίον ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, εγείροντας φόβους για μια ευρύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι διέταξε τις επιθέσεις ως απάντηση στις «πρωτοφανείς» επιθέσεις από μαχητές που εδρεύουν στην Υεμένη σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία υποστήριξαν επίσης την επιχείρηση.

«Αυτά τα στοχευμένα χτυπήματα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό μας ή δεν θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές του κόσμου», είπε ο Μπάιντεν.

«Δεν θα διστάσω να λάβω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου, όπως είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Χούθι διακόπτουν το εμπόριο, ανεβάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα, οι Χούθι συνέχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ άλλων εναντίον πολεμικών πλοίων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Σούνακ.

Οι προκλήσεις των Χούθι

Οι Χούθι, που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, έχουν γίνει μια από τις πιο ενεργές φατρίες στον λεγόμενο «Άξονα Αντίστασης της Τεχεράνης» από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν, στις 7 Οκτωβρίου.

Αν και ο Biden προσπάθησε να αποτρέψει τη «μετάσταση» του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια περιφερειακή σύγκρουση, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις από την πολιτοφυλακή των Χούθι ανάγκασαν τον Λευκό Οίκο να επαναπροσδιορίσει τη στάση του, κατηγορώντας το Ιράν ότι υποστηρίζει την ομάδα.

Ωστόσο, το Ιράν καταδίκασε τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ως «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, αλλά και παραβίαση των διεθνών νόμων και κανονισμών». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, είπε ότι, ενώ ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας συνεχιζόταν, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «προσπαθούν να αποσπάσουν την παγκόσμια προσοχή από τα εγκλήματα» του Ισραήλ και να «επεκτείνουν την υποστηρικτική τους ομπρέλα» στο εβραϊκό κράτος.

Τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ήρθαν αφού οι ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν την Πέμπτη (11/1) ένα πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών του Ομάν και οι δυνάμεις των Χούθι εκτόξευσαν έναν πύραυλο κατά του πλοίου από την Υεμένη σε διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες στον Κόλπο του Άντεν.

Η σημασία της Ερυθράς Θάλασσας

Σχεδόν το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του 8% του εμπορίου σιτηρών, το 12% του θαλάσσιου πετρελαίου και το 8% του θαλάσσιου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πολλά πετρελαιοφόρα και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποφεύγουν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας και τη Διώρυγα του Σουέζ, επιλέγοντας αντ ‘αυτού ένα μεγαλύτερο – και πιο δαπανηρό – ταξίδι γύρω από την Αφρική.

Η Ουάσιγκτον έχει στείλει αρκετές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή από την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς τον Οκτώβριο, και έχει χτυπήσει πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία ως αντίποινα για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία ηγήθηκε ενός αραβικού συνασπισμού που παρενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης το 2015 για να πολεμήσει τους Χούθι, κάλεσε σε «συγκράτηση» και να αποφευχθεί μια κλιμάκωση. Μια εύθραυστη εκεχειρία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2022 και το Βασίλειο διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Υεμένη, οι Χούθι εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες και drones στη Σαουδική Αραβία, με στόχο αεροδρόμια, εγκαταστάσεις πετρελαίου και άλλες υποδομές. Εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του κύριου εταίρου στον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, πριν από δύο χρόνια.

«Ενώ το Βασίλειο τονίζει τη σημασία της διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς η ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτήν αποτελεί διεθνές αίτημα λόγω των επιπτώσεών της στα συμφέροντα ολόκληρου του κόσμου, ζητεί αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κλιμάκωσης το φως των γεγονότων που βλέπει η περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!