19.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 8:29

Η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο πωλείται έναντι 1 λίρας

Πώς είναι δυνατόν μία επενδυτική τράπεζα, που μετράει 232 χρόνια ζωής και έχει ένα ισχυρό και αξιοσέβαστο όνομα στην αγορά ως η αρχαιότερη εκπρόσωπος του κλάδου, να…βαράει εν μία νυκτί κανόνι;  Κι όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας νεαρός trader με υπέρμετρη φιλοδοξία και ταλέντο… στην απάτη. 

Το ημερολόγιο έγραφε 26 Φεβρουαρίου 1995 όταν ο Έντι Τζορτζ, τότε διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σόκαρε τον χρηματοοικονομικό κόσμο ανακοινώντας ότι η Barings PLC, ο πρώτος χρηματοοικονομικός οργανισμός παγκοσμίως, που ειδικεύτηκε στην επενδυτική τραπεζική, είχε ξαφνικά χρεοκοπήσει.

Η ιστορική βρετανική τράπεζα πέρασε στον έλεγχο της ING έναντι του συμβολικού ποσού  της 1 λίρας, προκειμένου να μην κλείσει. Ο ολλανδικός κολοσσός ανέλαβε τις υποχρεώσεις της.

Ο 28χρονος traders το σκάει

Έως και τρεις ημέρες νωρίτερα κανείς στην Βarings δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι επρόκειτο να συμβεί, πέρα από τον υπαίτιο της καταστροφής.

Ο 28χρονος Νικ Λίσον, trader παραγώγων στα γραφεία της τράπεζας στη Σιγκαπούρη, στις 23 Φεβρουαρίου ξεκίνησε τη μέρα του κάνοντας αυτό, που είχε συνηθίσει: άκρως ριψοκίνδυνες επενδύσεις σε μία πτωτική αγορά, που αντί για κέρδος έφερναν ζημίες.

Το μεσημεριανό του διάλειμμα το πέρασε στο μπαρ Escape με συναδέλφους, που εξεπλάγησαν όταν τον είδαν να πίνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, όπως είπαν αργότερα στις αρχές. Νωρίς το απόγευμα είχε αποφύγει ερωτήσεις εσωτερικών ελεγκτών που είχαν εντοπίσει παρατυπίες στα έγγραφά του. Και έως το βράδυ είχε εξαφανιστεί, αφήνοντας στο γραφείο του ένα post it που έγραφε «συγγνώμη».  Αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε πάρει το αεροπλάνο και ειχε καταφύγει στην Κουάλα Λαμπούρ.

Το αρμπιτράζ, η απάτη και ο σεισμός

Κάπως έτσι οι ελεγκτές της Barings αρχικά και στη συνέχεια και οι αρμόδιες αρχές άρχισαν να ανακαλύπτουν τι είχε συμβεί. Ο Λίσον επί 30 μήνες είχε με τις κινήσεις του στις αγορές επιφέρει ζημίες 1,3 δισ. δολαρίων, τις οποίες όμως είχε αποκρύψει. Το ποσό ήταν διπλάσιο από τα διαθέσιμα κεφάλαια της επενδυτικής τράπεζας. Η πτώχευση ήταν αναπόφευκτη.

Ο Λίσον είχε αναλάβει το αρμπιτράζ. Θα επεδίωκε δηλαδή κέρδος από τις διαφορές στις τιμές προθεσμιακών συμβολαίων του Nikkei 225, που ήταν εγγεγραμμένα στο Osaka Securities Exchange και το Singapore International  Monetary Exchange (SIMEX). Ωστόσο αντί να αγοράζει εκ μέρους των πελατών στη μία αγορά και να πουλάει αμέσως στην άλλη, άρχισε να κάνει αρμπιτράζ με τα ίδια χρήματα της τράπεζας, ποντάροντας στη μελλοντική κατεύθυνση των ιαπωνικών αγορών.

Χρησιμοποιώντας έναν μυστικό λογαριασμό, τον 88888 (ο αριθμός 8 συνδέεται με την τύχη στην Ασία), πετύχαινε να κρύψει τις ζημιές, που πολλαπλασιάστηκαν ξαφνικά όταν ο φονικός σεισμός στο Κόμπε (17 Ιανουαρίου 1995) βύθισε την ιαπωνική αγορά μετοχών.

Ο Λίσον πέρασε 272 ημέρες ως φυγάς έως ότου πέσει στα χέρια των αρχών. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών και 6 μηνών. Εξέτισε την ποινή του στην φυλακή Changi της Σιγκαπούρης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!