19.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 0:03

Επενδυτική συμμαχία εξετάζει η Trade Estates

Της Τέτης Ηγουμενίδη
Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ με ποσοστό της τάξεως του 15% συζητά η διοίκηση του Ομίλου Φουρλή, κίνηση η οποία είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου, Βασίλειος Φουρλής, κατά την παρουσίαση του logistics Center με μισθωτή την Intersport στα Οινόφυτα, η ΑΕΕΑΠ έχει «κτίσει» χαρτοφυλάκιο αξίας 300 εκατ. ευρώ (από 185 εκατ. που ήταν η αρχική της «προίκα» με τα ακίνητα του Ομίλου) και ο στόχος είναι να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Η εισαγωγή της Trade Estates στο ΧΑΑ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023, ωστόσο, πιθανότατα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να προχωρήσει και εντός του τρέχοντος έτους. Θα γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων με το ποσοστό του Ομίλου να διαμορφώνεται κάτω από το 50%.

Η στρατηγική της ΑΕΕΑΠ είναι να επικεντρωθεί στα εμπορικά πάρκα (με μεγάλα καταστήματα) και τα Logistics. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ομίλου είπε χθες ότι επίκεινται δύο νέες εξαγορές εμπορικών πάρκων στην Περιφέρεια.

Για την επίτευξη των στόχων της η Trade Estates έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Τen Brinke (developer). Η τελευταία συν επένδυσή τους (50% η κάθε μια στην κατασκευή και στη συνέχεια εξαγορά του ακινήτου από την ΑΕΕΑΠ) όπως ειπώθηκε χθες από τον κ. Φουρλή, αφορά ακίνητο στο Χαλάνδρι (Δουκίσης Πλακεντίας) στο οποίο θα δημιουργηθούν καταστήματα για την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Mc Donald’s. Στο συγκεκριμένο ακίνητο θα κατασκευαστεί και πολυκατοικία, ιδιοκτησίας της Τen Brinke.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται και για το νέο εμπορικό πάρκο στην οδό Πειραιώς 54, στο Νέο Φάληρο και σε αντίστοιχα έργα στην Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Σπάτα, απέναντι από το Smart park.

Ο Όμιλος Φουρλή ολοκλήρωσε στα Οινόφυτα ένα σύγχρονο logistics Center με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ρομποτικής, 25 χιλ. τ.μ., για την Intersport επένδυση της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, που προϋπήρχε στον Όμιλο, σήμερα είναι ιδιοκτησία της ΑΕΕΑΠ, όπως και το αντίστοιχο στο Σχηματάρι στο οποίο θα λειτουργήσει επίσης σύγχρονη αποθήκη (48 χιλ. τ.μ.) με μισθωτή την ΙΚΕΑ, επένδυση 6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Φουρλής εξελίσσεται στο Ελληνικό (φάση σχεδιασμού). Είναι της τάξεως των 55 με 60 εκατ. ευρώ, αγορά γης και κατασκευή retail park με μεγάλα καταστήματα (big boxes). Οι χώροι προς μίσθωση θα είναι 30 χιλ. τ.μ. από τα οποία στα 14 χιλ. τ.μ. θα στεγαστούν καταστήματα του Ομίλου. Για τα υπόλοιπα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με άλλους μεγάλους ομίλους λιανικής.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή στη εποχή που διανύουμε τα κριτήρια για την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι πολυπλοκότερα, ενώ είναι αναγκαίες περισσότερες βαλβίδες ασφαλείας.

Τα ετήσια έσοδα της Trade Estates από μισθώματα κινούνται στην περιοχή των 11 – 12 εκατ. ευρώ και με την προσάρτηση του εμπορικού κέντρου Florida στη Θεσσαλονίκη θα ανέλθουν σε 18 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός της ΑΕΕΑΠ στο τέλος του 2021 ήταν 84,9 εκατ. ευρώ (31,3% επί της συνολικής αξίας των assets). Τους πρώτους μήνες του έτους η Trade Estates προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 80 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!