17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 10:59

ΕΕ: «Φρένο» στις εισαγωγές πουλερικών από την Ουκρανία

Σε αυστηροποίηση των περιορισμών για τις εισαγωγές σημαντικών ουκρανικών τροφίμων, συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών που διαδηλώνουν , μεταξύ άλλων και γιατί ισχυρίζονται ότι τα αγαθά από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, υπονομεύουν τις τιμές.

Ενώ οι περικοπές έχουν εξοργίσει τους υποστηρικτές του Κιέβου που θέλουν να ενισχύσουν τον αγώνα του εναντίον της Ρωσίας, τα προτεινόμενα μέτρα υπολείπονται αυτού που η Πολωνία και η Γαλλία είχαν αρχικά ζητήσει ως τίμημα για την επέκταση της ατελούς πρόσβασης για τα περισσότερα προϊόντα.

Το σιτάρι θα εξαιρεθεί αφού η Ιταλία έλαβε δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει εάν οι τιμές πέσουν υπερβολικά, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πλεονασμάτων ουκρανικών δημητριακών με δημόσιο χρήμα.

Η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς στα πουλερικά, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βρώμη, τον αραβόσιτο, το μέλι και τα πλιγούρια (πυρήνες σιτηρών) εάν οι ποσότητες υπερβαίνουν τον ετήσιο μέσο όρο που εισάγεται μεταξύ Ιουλίου 2021 και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Η κίνηση θα κοστίσει στην Ουκρανία περίπου 330 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα εάν δεν μπορεί να βρει εναλλακτικές αγορές, από περίπου 240 εκατ. ευρώ , σύμφωνα με μια αρχική πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Το Βέλγιο μεσολάβησε σε έναν συμβιβασμό αφού η Γαλλία, η Πολωνία και η Ουγγαρία πίεσαν για μεγαλύτερους περιορισμούς στις εισαγωγές που αντιστάθηκαν από μια ομάδα συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας.

«Κάναμε πολύ σαφές ότι απλά δεν μπορούμε να μαχαιρώσουμε την Ουκρανία πισώπλατα έτσι και πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο πιο έντονα μπορούμε στο εμπόριο», είπε ένας διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ωστόσο, οι χώρες γύρω από την Πολωνία και τη Γαλλία συνεχίζουν να οδηγούνται από τους εγχώριους αγρότες τους».
Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Mykola Solskyi είπε στους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η απώλεια εσόδων θα επεκτείνει τον πόλεμο καθώς το Κίεβο χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει για όπλα, στρατιώτες και άλλες ανάγκες.

Για να προσπαθήσει να κερδίσει τις κυβερνήσεις σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, η Επιτροπή πρότεινε επίσης την επιβολή δασμών στα ρωσικά και στα λευκορωσικά σιτηρά.
Οι τιμές των δημητριακών στην ΕΕ βρίσκονται σε χαμηλό τετραετίας, αναφέρουν οι FT.

Οι αντιδράσεις των αγροτών

Η αύξηση των εισαγωγών έχει επιτείνει τις διαμαρτυρίες των αγροτών για μεγαλύτερο κόστος και ρύθμιση. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία διατηρούν μονομερείς απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι κατά παράβαση των εμπορικών κανόνων της ΕΕ. Επιτρέπουν την είσοδο πολλών προϊόντων μόνο εάν διαμετακομίζονται σε άλλες χώρες.

Η συμφωνία της ΕΕ μπορεί να μην είναι αρκετή για να κατευνάσει τους Πολωνούς αγρότες, οι οποίοι έχουν αποκλείσει σημαντικές συνοριακές διαβάσεις για να απαιτήσουν τον τερματισμό των φθηνών ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντένις Σμιχάλ συναντώνται στη Βαρσοβία την Πέμπτη.

Ο Πολωνός υφυπουργός Andrzej Szejna είπε στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Pap ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η προμήθεια όπλων και η βοήθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά θα περιλαμβάνει και γεωργικά ζητήματα που «ακόμα φλέγονται».

Ενόψει των τοπικών εκλογών τον Απρίλιο, οι αγροτικές διαδηλώσεις έχουν γίνει πρόβλημα για τον Τουσκ, ο οποίος αγωνίστηκε να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις με την Ουκρανία, οι οποίες ήταν τεταμένες τον τελευταίο χρόνο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Τουσκ διατήρησε την απαγόρευση εισαγωγών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ενώ υποσχέθηκε επίσης να υπερασπιστεί άλλα πολωνικά οικονομικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των φορτηγατζήδων που απέκλεισαν τις συνοριακές διελεύσεις στα τέλη του περασμένου έτους για να διαμαρτυρηθούν για τους φθηνότερους Ουκρανούς οδηγούς που αφαιρούσαν τις μεταφορές τους στην ΕΕ.

Οι περιορισμοί που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου, όταν η αδασμολόγητη πρόσβαση για τις ουκρανικές εισαγωγές θα ανανεωθεί για ένα ακόμη έτος. Η συμφωνία θα απαιτήσει τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!