20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 23:24

Γιατί νορβηγικές τράπεζες μεταναστεύουν στην Ελβετία

Οι απότομες αυξήσεις στους φόρους πλούτου και στα μερίσματα από την αριστερή κυβέρνηση της Νορβηγίας έχουν ωθήσει δεκάδες πλουσίους να μετακομίσουν σε μια άλλη ευημερούσα, ορεινή χώρα νότιοτερα, στο κέντρο της Ευρωπης.

Τώρα και οι τραπεζίτες τους έχουν πλέον στο στόχαστρό τους την Ελβετία.

Η DNB Bank ASA, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, σχεδιάζει να ανοίξει ένα γραφείο αντιπροσωπείας με δύο υπαλλήλους που μιλούν νορβηγικά στη Ζυρίχη, με έμφαση στις ιδιωτικές τραπεζικές υπηρεσίες.

Η επενδυτική τράπεζα Arctic Securities AS στήνει επίσης κατάστημα στη μεγαλύτερη ελβετική πόλη. Η ABG Sundal Collier έχει ιδρύσει μια θυγατρική στη Λουκέρνη, η οποία εξυπηρετεί κυρίως εταιρικούς πελάτες.

«Η στρατηγική μας είναι να ακολουθούμε τους πελάτες μας», δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg ο Χαλγκίρ Χόλαπ, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας της DNB στο Λουξεμβούργο, αφού η τράπεζα έλαβε έγκριση για το γραφείο από την τοπική οικονομική ρυθμιστική αρχή Finma. «Είναι σημαντικό να υπάρχουν δύο άτομα φυσικά για να βελτιώσουμε τη σχέση με τους πελάτες». 

Νορβηγική διασπορά στην Ελβετία

Τα σχέδια των τραπεζιτών να μετακομίσουν νότια σηματοδοτούν ότι η μικρή αλλά σημαντική μετανάστευση από πλούσιους επιχειρηματίες θα μπορούσε να γίνει μόνιμη, ενισχύοντας το καθεστώς της Ελβετίας ως παράδεισος με χαμηλή φορολογία. Οι Νορβηγοί δανειστές που κυνηγούν τους υφιστάμενους πελάτες τους θα ανταγωνιστούν με εταιρείες όπως η UBS Group AG και η Julius Baer Group Ltd. για τις δραστηριότητές τους στο νέο περιβάλλον.

Ογδόντα δύο πλούσιοι Νορβηγοί με συνολική καθαρή περιουσία περίπου 46 δισεκατομμυρίων κορωνων (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) εγκατέλειψαν τη χώρα το 2022-2023, με 34 να εγκαταλείπουν μόνο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Περισσότερα από 70 από αυτούς έχουν μετακομίσει στην Ελβετία, ανέφερε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική εφημερίδα Dagens Naeringsliv.

Σύμφωνα με μια συμφωνία διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο κρατών -από τα λίγα στην Ευρώπη που επέλεξαν να διατηρήσουν φόρο περιουσίας- οι Νορβηγοί εξόριστοι που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να παραδώσουν ένα εφάπαξ ποσό στις ελβετικές αρχές για να ξεφύγουν από το καθεστώς της πατρίδας τους. Η ελβετική φορολογία ποικίλλει ανάλογα με το καντόνι, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό φορολόγησης πλούτου και εισοδήματος από τα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

Η Arctic, η οποία επωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση για σκανδιναβικά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την τάση πλησιάζοντας τους πελάτες στην περιοχή, δήλωσε ο Κέτιλ Μπάκεν, επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου, σε συνέντευξή του στο Όσλο. Ταυτόχρονα, με τους Νορβηγούς επενδυτές και επιχειρηματίες που μετακομίζουν στην Ελβετία, «είναι ένα φυσικό βήμα» να λειτουργούμε δίπλα τους για την ανάπτυξη σχέσεων, είπε ο Μπάκεν, ο οποίος σχεδιάζει να ανοίξει ο ίδιος το γραφείο αυτό το μήνα, με το πεδίο να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια.

«Πολλούς Νορβηγούς θα μπορούσαμε πιθανώς να καλύψουμε στέλνοντας ανθρώπους εκεί κάτω σε εβδομαδιαία βάση», είπε ο Μπάκεν. «Αλλά αυτό που κάναμε με μεγάλη επιτυχία – τα ομόλογα υψηλής απόδοσης των Σκανδιναβικών χωρών τόσο για τις γερμανικές εταιρείες όσο και για άλλες – εκεί θα πρέπει να είμαστε πιο κοντά. Για εμάς, εκεί είναι η κύρια δουλειά». 

Πολιτική Αντίδραση

Στο γραφείο της ABG Sundal Collier στη Λουκέρνη, ο ανώτερος συνεργάτης Πέτερ Στράουμε που καλύπτει πελάτες κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η τράπεζα προσφέρει εταιρική χρηματοδότηση και συμβουλευτική, καθώς και μεσιτεία, χρηματοδότηση έργων και ιδιωτική τραπεζική.

Έχει ήδη υπάρξει πολιτική αντίδραση σχετικά με την προγραμματισμένη κίνηση του DNB. Η Κάρι Ελίζαμπετ Κάσκι, ανώτερη βουλευτής από τη Σοσιαλιστική Αριστερά, υποστήριξε ότι μια τράπεζα όπου η κυβέρνηση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο «δεν πρέπει να συμβουλεύει τους Νορβηγούς για το πώς να αποφύγουν το φορολογικό νομοσχέδιο».

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Γιόνας Γκαρ Στορ αύξησε τη φορολογική επιβάρυνση της περιουσίας κατά 55%, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την ιδιωτική χρηματοδοτούμενη δεξαμενή σκέψης Civita. Οι εκτιμώμενες φορολογικές εισπράξεις από περιουσία, συμπεριλαμβανομένων των φόρων μερισμάτων, ανήλθαν συνολικά σε 65 δισεκατομμύρια κορώνες πέρυσι, έναντι 38 δισεκατομμυρίων το 2021, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, μια φορολογική συμβουλευτική επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση,  πρότεινε το 2022 να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής περιουσίας και να αυξηθεί το φορολογικό όριο για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών του.

Για τον Χόλαπ στην DNB, δεν υπάρχουν ενδείξεις μεταξύ των πελατών του στην Ελβετία ότι μόλις φτάσουν και εγκατασταθούν θα είχαν μεγάλη διάθεση να επιστρέψουν ακόμη και αν αλλάξει η πολιτική. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τη Νορβηγία, όπως το φυσικό περιβάλλον, ενώ είναι «μια χώρα που λειτουργεί πραγματικά», είπε στο Bloomberg.

«Έχουν ήδη εμπλακεί σε επιχειρήσεις στην Ελβετία, καθώς είναι καινοτόμοι και ανυπόμονοι άνθρωποι», είπε ο Χόλαπ. «Έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν για επενδύσεις, για παράδειγμα, εάν υπάρχουν εμπορικά ή οικιστικά ακίνητα για αγορά, και έχουν αρχίσει να ιδρύουν ελβετικές εταιρείες. Επομένως, είναι ένα διπλό ζήτημα για τη Νορβηγία απώλειας φορολογικών εσόδων και του κινδύνου να εγκαταλείψει τη χώρα μεγάλο διανοητικό κεφάλαιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!