22.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 12:37

Αύξηση, ύστερα από ένα έτος, της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο

Την πρώτη αύξηση, ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο, παρουσίασε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η επιβράδυνση της μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει φθάσει πλέον στο κατώτατο σημείο της.

Η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,0%, σε μηνιαία βάση, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, Destatis, ύστερα από τα αναθεωρημένα στοιχεία για μείωση της κατά 2% τον Δεκέμβριο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet ανέμεναν μικρότερη ανάκαμψη, της τάξης του 0,7%.

«Η βιομηχανική παραγωγή ξεκινά το 2024 με την πρώτη αξιοσημείωτη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2023», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

Η παραγωγή στους τομείς της χημικής βιομηχανίας, των τροφίμων και της συναρμολόγησης μηχανών αυξήθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο, αναφέρει η Destatis, ενώ η μειώθηκε η παραγωγή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ενέργειας και η ασθενέστερη ζήτηση από τη βασική αγορά της Κίνας έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον βασικό μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας κατά τους τελευταίους μήνες.

Η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής έχει συμβάλει στην ευρύτερη ύφεση της γερμανικής οικονομίας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023.

«Υπάρχουν ενδείξεις για την επίτευξη ενός κατώτατου σημείου, αλλά οι αριθμοί εξακολουθούν να υποδεικνύουν άλλη μια οικονομική συρρίκνωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι.

«Μια άμεση ανάκαμψη εξακολουθεί να φαίνεται απίθανη, ακόμη και αν υπάρχει κάποιο αόριστο φως στην άκρη αυτού που όλο και περισσότερο μοιάζει με ένα πολύ μακρύ τούνελ», σημείωσε.

Κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα υποβάθμισαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2024, λέγοντας ότι η ανάκαμψη θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Το γερμανικό ινστιτούτο IfW αναμένει τώρα ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά μόλις 0,1% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,9%.

Από την άλλη, το ινστιτούτο Ifo υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη από 0,7% σε μόλις 0,2%, ενώ το ινστιτούτο DIW της Γερμανίας αναμένει τώρα ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη το 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!