21.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 23:47

Αυξήθηκε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο, μειώθηκαν οι εξαγωγές

Σημαντική αύξηση παρουσίασε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, δίνοντας ελπίδα για τον δοκιμαζόμενο μεταποιητικό τομέα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Αντίθετα, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο.

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας Destatis. Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο ακολουθούν την αναθεώρηση των στοιχείων Ιανουαρίου για αύξηση 1,3%, η οποία ήταν η πρώτη αύξηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων FactSet ανέμεναν αύξηση 0,4% για τον Φεβρουάριο.

“Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομία σταδιακά βρίσκει πάτο”, αναφέρει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του.

Η αύξηση της παραγωγής προήλθε από την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, αναφέρει η Destatis, ενώ υπήρξαν επίσης βελτιώσεις στους τομείς των χημικών, φαρμακευτικών προϊόντων και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αντίθετα, μειώσεις σημειώθηκαν στην παραγωγή ενέργειας, στη μηχανολογία και στον ηλεκτρικό εξοπλισμό, προσθέτει.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η δαπανηρή ενέργεια και η ασθενέστερη ζήτηση από τη βασική κινεζική αγορά συνέβαλαν στην επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα της Γερμανίας στους τελευταίους μήνες.

Τα στοιχεία της Δευτέρας επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική μεταποίηση “ξεκίνησε το έτος με καλύτερο πρόσημο”, αναφέρουν οι αναλυτές της Capital Economics σε σημείωμά τους.

Προσθέτουν όμως ότι “κάποια ανάκαμψη ήταν πάντα πιθανή μετά τις μεγάλες μειώσεις πέρσι. Και οι προοπτικές για τον τομέα εξακολουθούν να φαίνονται φτωχές… Αναμένουμε ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή θα παραμείνει στάσιμη φέτος, στην καλύτερη περίπτωση”.

Αντιμέτωπη με μυριάδες αντιξοότητες, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε πέρσι.

Ενώ αναμένεται ανάκαμψη φέτος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδύτερη από ό,τι αρχικά αναμένετο, με την γερμανική Κυβέρνηση και τις δεξαμενές σκέψης να υποβαθμίζουν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη.

Μειώθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο

Αντίθετα, οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παρουσιάζοντας το τελευταίο σημάδι αδυναμίας της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 132,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν οι αποστολές είχαν αυξηθεί σημαντικά, ανακοίνωσε η Destatis.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων FactSet ανέμεναν μείωση μόλις 0,25%.

Αυτά είναι ακόμη πιο άσχημα νέα για τη γερμανική οικονομία, παραδοσιακά ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ευρώπης, η οποία είδε την παραγωγή της να συρρικνώνεται πέρσι, καθώς οι εξαγωγείς αντιμετώπισαν μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, υψηλά επιτόκια και μια επιβράδυνση της μεταποίησης.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,2% τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση, στα 111,5 δισ. ευρώ, με το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφώνεται στα 21,4 δισ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Η μείωση των εξαγωγών οφείλεται στην πτώση των αποστολών προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 3,9%, σύμφωνα με την Destatis, ενώ οι εξαγωγές προς τον βασικό εμπορικό εταίρο της την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,6%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τις γερμανικές εξαγωγές, με τις παραδόσεις προς τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να αυξάνονται κατά 10,2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τιτανικός: Ρολόι επιβάτη δημοπρατήθηκε στο δεκαπλάσιο της αξίας του

Ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες Σάββατο έναντι 1,175 εκατομμυρίων στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ),...

Υφυπουργός Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 θα παραδοθούν 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Νικόδημος Δαμιανού, την Τρίτη σημειώνοντας παράλληλα ότι όσον...

Η ΔΕΟΚ ζητά ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση κατώτατων μισθών

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για διασφάλιση δίκαιων και επαρκών κατώτατων μισθών για όλους, ζητά η ΔΕΟΚ, η οποία εκφράζει την ετοιμότητα να μπει...

Πήρε πτυχίο και ευχαρίστησε… την Αννα Βίσση

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε ορκωμοσία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο όταν απόφοιτη παίρνοντας το πτυχίο της ευχαρίστησε την Άννα Βίσση. «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι...

Η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να...

ΠτΔ: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Άμυνας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!