25.6 C
Nicosia
Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024 | 0:46

Αντώνης Ρούβας: Ορόσημο η συμφωνία για την CNP-Προτεραιότητα η περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ

Ως γεγονός που καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα και δυναμικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου παρά τις συνεχείς προκλήσεις και την αβεβαιότητα που πηγάζει από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Ελληνικής για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Αντώνης Ρούβας.

Η Ελληνική Τράπεζα κατέγραψε για την πρώτη τριμηνία κέρδη ύψους €93,3 εκατ., έχοντας μάλιστα αύξηση των μη επιτοκιακών της εσόδων.

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Ρούβας κάνει ειδική αναφορά στα δύο επιτεύγματα ορόσημα για τον όμιλο, από τα οποία χαρακτηρίζεται το 2024, αφενός στην επίτευξη πλαισίου συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της τράπεζας και της ΕΤΥΚ και αφετέρου στη συμφωνία με την CNP Assurances για τη θυγατρική της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited.

Κάτι που όπως τονίζει, θα επιτρέψει στην Ελληνική Τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της και θα καταστεί ένας ηγετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία, τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο.

«Αυτή η συναλλαγή», επισημαίνει, «ταιριάζει απόλυτα με το επιχειρηματικό μας μοντέλο και προσφέρει σημαντικές συνέργειες και ευκαιρίες ανάπτυξης, ενισχύοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην ευρεία πελατειακή μας βάση».

Προτεραιότητα για την Ελληνική Τράπεζα, όπως υπογραμμίζει ο Αντώνης Ρούβας, παραμένει η περαιτέρω μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το προφίλ του δανειακού μας χαρτοφυλακίου μέσω της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στο ESG», υποδεικνύει.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την δήλωση του Αντώνη Ρούβα:

Το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για την Ελληνική Τράπεζα, καταγράφοντας κέρδη ύψους €93,3 εκατ. για την πρώτη τριμηνία, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα και δυναμικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου παρά τις συνεχείς προκλήσεις και την αβεβαιότητα που πηγάζει από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Το 2024 χαρακτηρίζεται από δύο επιτεύγματα ορόσημα για τον Όμιλο μας:

Πρώτον, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και τη διαμεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ.

Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, ταυτόχρονα με τον μετασχηματισμό και τη συνεχή καινοτομία της Τράπεζας, δίνοντας προτεραιότητα στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η δεύτερη, αλλά εξίσου σημαντική, εξέλιξη αφορά τη συμφωνία της Τράπεζας με την CNP Assurances για τη θυγατρική της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελληνική Τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της και θα καταστεί ένας ηγετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία, τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο.

Αυτή η συναλλαγή ταιριάζει απόλυτα με το επιχειρηματικό μας μοντέλο και προσφέρει σημαντικές συνέργειες και ευκαιρίες ανάπτυξης, ενισχύοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην ευρεία πελατειακή μας βάση.

Με την ολοκλήρωση, η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να έχει ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με μερίδια αγοράς περίπου 30% και περίπου 23% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών, αντίστοιχα.

Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους για την πρώτη τριμηνία του 2024 ανήλθαν στα €151 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ τα μη επιτοκιακά έσοδα έφτασαν τα €28,3 εκατ., αυξημένα κατά 6% σε ετήσια βάση.

Με Αναπροσαρμοσμένο Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου 30,2%, σημαντικά πιο ψηλά από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 580%), παραμένουμε σε πολύ καλή θέση και πλήρως αφοσιωμένοι για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους λιανικούς και επιχειρηματικούς μας πελάτες.

Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση για ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση της Τράπεζας, εξαιτίας των προκλήσεων στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο.

Η περαιτέρω μείωση του δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μας παραμένει προτεραιότητα για εμάς.

Η ισχυρή μας δέσμευση ότι η εταιρική υπευθυνότητα, η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της συνολικής λειτουργίας της Ελληνικής Τράπεζας, αντικατοπτρίζεται στην αναθεωρημένη Στρατηγική ESG, η οποία κατέστη αναπόσπαστο μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου της Τράπεζας, ενσωματώνοντας συγκεκριμένους στόχους σε όλα τα επίπεδα των εργασιών μας.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το προφίλ του δανειακού μας χαρτοφυλακίου μέσω της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση).

Η αναγνώριση της δέσμευσής μας προήλθε και από την επίσημη πλευρά της Κυβέρνησης που πρόσφατα μας απένειμε το Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη και εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών και πρακτικών, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου προς όλους τους συναδέλφους για την ισχυρή δέσμευση και τις προσπάθειές τους, και να τους ευχαριστήσω που παραμένουν επικεντρωμένοι στην υποστήριξη των πελατών μας, στην εκτέλεση του απαιτητικού στρατηγικού σχεδίου και στο πλάνο μετασχηματισμού μας και συνεχίζουν να δημιουργούν αξία για όλους τους επηρεαζόμενους.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους μας για τη συνεχή υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

EURO 2024: Άγγλοι χούλιγκαν επιτέθηκαν σε Σέρβους στο Γκελζενκίρχεν (βίντεο)

Αυτές είναι οι σκηνές που φοβόντουσαν οι γερμανικές αρχές πριν από τον αγώνα, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου: αναταραχές με χούλιγκαν σημειώθηκαν στο...

19 νεκροί στο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην Μέκκα (φωτό)

Νεκρούς προσκυνητές, τουλάχιστον 14 ιορδανούς και πέντε ιρανούς, αφήνει πίσω το μεγάλο ετήσιο προσκύνημα του χατζ  στη Σαουδική Αραβία, που πραγματοποιείται μέσα σε αφόρητη...

Με σθένος πήρε το Χ με τη Δανία η Σλοβενία (1-1)

Με βασικούς τους Σπόραρ, Τσέριν και με τον Βέρμπιτς να μπαίνει αλλαγή στο 67’, η Σλοβενία βρέθηκε πίσω στο σκορ αλλά κατάφερε να πάρει...

Νεκρός ποδηλάτης στο Γραμμικό Πάρκο στο Στρόβολο – Η Αστυνομία ερευνά τα αίτια θανάτου

Νεκρός εντοπίστηκε ποδηλάτης σε χωμάτινο δρόμο κοντά στο Γραμμικό πάρκο στο Στρόβολο. Στο σημείο κλήθηκαν μέλη της Αστυνομίας όπου απέκλεισαν την σκηνή για εξετάσεις. Σύμφωνα...

Σκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες στην Μαρίνα Αγίας Νάπας (βίντεο)

Στις φλόγες τυλίχθηκε σκάφος στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, θέτοντας σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική Υπηρσία. Σε ανάρτηση του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, αναφέρει...

Μητσοτάκης: Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου «να υπάρξει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!