16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 0:32

Κατηγοροποίηση 700 μη βιώσιμων δανειοληπτών του ΕΣΤΙΑ

Σε κατηγοροποίηση των περίπου 700 μη βιώσιμων οικονομικά δανειοληπτών του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ τους οποίους έχει μέχρι στιγμή ενώπιον του, έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περιπτώσεις αυτές έχουν κατηγοροποιηθεί από το ΥΠΟΙΚ με βάση τους λόγους που δεν δύναται να είναι βιώσιμοι οι δανειολήπτες, έτσι ώστε στην συνέχεια να τύχουν ομοιόμορφου χειρισμού, αναλόγως της περίπτωσης του καθενός.

Ακολούθως, θα γίνει απομείωση δανείου από την τράπεζα για κάθε περίπτωση χωριστά, ανάλογα πάντα με τα εισοδήματα του κάθε δανειολήπτη και με την δυνατότητα της τράπεζας, με το ποσοστό της απομείωσης του δανείου να μπορεί να φθάσει μέχρι και το 60%.

Την εξόφληση του υπόλοιπου του ποσού του δανείου που θα παραμείνει μετά την απομείωση, θα την επιφορτιστούν από 50% ο δανειολήπτης και το κράτος.

Σημειώνεται ότι απομείωση δανείου μέχρι 30% ισχύει σήμερα για όσους δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση και πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και παράλληλα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό του δανείου τους. Το ΕΣΤΙΑ δίνει την ευκαιρία για αναδιάρθρωση των οικονομικών υποχρεώσεων δικαιούχων δανειοληπτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους που έχουν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Επιπλέον, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το ΥΠΟΙΚ, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης όλων των αιτήσεων για το ΕΣΤΙΑ σε πρώτο λόγο από τις τράπεζες και σε δεύτερο λόγο από την αρμόδια Υπηρεσία στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα εξετάσει και τι μπορεί να γίνει και στις περιπτώσεις δανείων που οι οφειλέτες δεν μπορούν να συνεισφέρουν έστω και ένα μικρό ποσό δόσης.

«Όλα θα εξαρτηθούν και από τον αριθμό στον οποίο θα ανέλθουν τελικά οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, τονίζοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία φέρουν τους μη βιώσιμους δανειολήπτες γύρω στους 700, «είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Σημείωσε ότι θα διαφοροποιηθεί η σημερινή κατάσταση στην περίπτωση που αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των μη βιώσιμων δανειοληπτών, μετά και την εξέταση και των τελευταίων περίπου 2.000 αιτήσεων του ΕΣΤΙΑ που βρίσκονται υπό εξέταση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Όταν θα έρθει όλη η πληροφόρηση θα μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε το τελικό σχέδιο», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ η Κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα μπορούσε, σύμφωνα και με τις δυνατότητες της, να παραχωρήσει 33 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, όταν αναμένετο πως οι δανειολήπτες που θα πληρούσαν τα κριτήρια του σχεδίου και θα έκαναν αίτηση θα ανέρχονταν γύρω στις 13.000.

Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΥΠΕ από το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για το ΕΣΤΙΑ που κατατέθηκαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανήλθαν γύρω στις 6.380 (αξίας περίπου €1,9 δισεκατομμυρίων).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!