15.9 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Μάιος 2024 | 4:16

Ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους €32,9 εκατ. για περιμετρικό Λευκωσίας

Από τα κονδύλια τα οποία ανακοίνωσε η Κομισιόν, 32,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την κατασκευή του νότιου τμήματος του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας.

Επενδύσεις σε συγχρηματοδότηση συνολικά 107 έργων υποδομής για βιώσιμες, ασφαλείς και αποδοτικές μεταφορές, ύψους 6,2 δισ. ευρώ σε όλη την ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα έργα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μεγάλες διασυνοριακές συνδέσεις και ανάπτυξη λιμανιών, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου τα δύο έργα που χρηματοδοτούνται είναι η κατασκευή του νότιου τμήματος του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας (€32,9 εκατ.), και έργο του Eurocontrol στο οποίο συμμετέχει η Κύπρος για βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, οι επιχορηγήσεις προέρχονται από τον Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη, και πάνω από το 80% της χρηματοδότησης αφορά έργα που κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πιο αποδοτικού, οικολογικού και ευφυούς δικτύου σιδηροδρόμων, καθώς και εσωτερικές πλωτές οδούς και θαλάσσιες οδούς κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (trans-European transport network – TEN-T). Τα έργα είναι στοχευμένα επίσης ώστε να ενισχύσουν τις λωρίδες αλληλεγγύης ΕΕ – Ουκρανίας για τη διευκόλυνση των εξαγωγών και των εισαγωγών από τη χώρα.

Τα 107 έργα επιλέχθηκαν από συνολικά 353 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, η οποία δημοσιεύτηκε το 2022. Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα λάβει τη μορφή επιχορηγήσεων για συγχρηματοδότηση του συνολικού κόστους των έργων.

Οι επόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη στον τομέα των μεταφορών αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023.

Τα έργα που αφορούν την Κύπρο

Από τα κονδύλια τα οποία ανακοίνωσε η Κομισιόν, 32,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την κατασκευή του νότιου τμήματος του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, και ειδικότερα του πρώτου τμήματος της Φάσης Γ του έργου, το οποίο συνδέει τον περιμετρικό με τον αυτοκινητόδρομο για τη Λεμεσό.

«Τα κύρια οφέλη του έργου περιλαμβάνουν τη μείωση του χρόνου μετακίνησης στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον» αναφέρεται στην σύνοψη του έργου που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

Η Κύπρος συμμετέχει επίσης μαζί με ακόμα 22 κράτη μέλη σε έργο που διαχειρίζεται το Eurocontrol για βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, και στο οποίο χορηγούνται συνολικά 71,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει σχεδιασμούς για μείωση της συμφόρησης, των καθυστερήσεων, των περιττών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της οχλαγωγίας σε μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους, επιχειρησιακούς σχεδιασμούς ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν να πραγματοποιούν πιο άμεσες διαδρομές μειώνοντας έτσι τον χρόνο πτήσης και τις εκπομπές, καθώς και ανάπτυξη κοινών προτύπων, πρωτοκόλλων και ψηφιακών υπηρεσιών ώστε οι φορείς της αεροπορίας να μπορούν να ανταλλάσσουν απρόσκοπτα αεροναυτικές και πτητικές πληροφορίες.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κέρδη στο ΧΑΚ με άνοδο 1,92%

Κέρδη κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 148,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,92%. Η...

Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία – Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Φιντάν

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί το ταξίδι, εν μέσω των προσπαθειών...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα σε νέα υψηλά 13 ετών, πλησιάζει τις 1.500 μονάδες

Ξεκούραστοι και με αρκετές δυνάμεις εμφανίστηκαν οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις αργίες του Πάσχα, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να εκτινάσσεται...

Μάλτα: Πολιτικοί και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη δικαιοσύνη για σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται πρώην πρωθυπουργός, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καθότι συγκαταλέγονται στους δεκάδες υπόπτους που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη της...

Ξεμένουν από καύσιμα νοσοκομεία στη Γάζα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθότι ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, τα καύσιμα για τη λειτουργία...

Βγάλανε τα «μαχαίρια» στην Ευρώπη – Το ΕΛΚ αρνείται να καταδικάσει την «ακροδεξιά»

Καβγάς ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μετά την άρνηση της κεντροδεξιάς ομάδας στην οποία ανήκει Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει επιστολή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!