16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 0:56

Επιφυλάξεις στην Επιτροπή Προσφύγων για το τέλος πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας

Επιφυλάξεις εκφράζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για συγκεκριμένες πρόνοιες των δύο τροποιητικών νομοσχεδίων που ρυθμίζουν την είσπραξη του τέλους 0.4% επί της πωλήσεως ακίνητης ιδιοκτησίας προς όφελος του προσφυγικού κόσμου, και σκοπεύει να ζητήσει διευκρινίσεις, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο είσπραξης του τέλους αυτού.

Θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί €15.4 εκ προς όφελος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια, σχετική πρόταση Νόμου, αλλά μέχρι σήμερα δεν εισπράχθηκε τίποτα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκο Κέττηρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Κέττηρος ανέφερε οτι ξεκίνησαν τη συζήτηση για τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τροποποίηση των Νόμων περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεων ακινήτων.

Εξήγησε ότι οι δύο αυτές νομοθεσίες έχουν σκοπό να ρυθμίσουν την είσπραξη του τέλους του 0.4% επί της πωλήσεως ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές αλλά και της πώλησης μετοχών εταιρειών που κατέχουν ακίνητη ιδιοκτησία προς όφελος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή είχε ασκήσει πίεση για να κατατεθούν τα νομοσχέδια αυτά ούτως ώστε να αρχίσουν να εισπράττονται τα χρήματα αυτά, που, όπως είπε, έπρεπε να εισπράττονται από τον Φεβρουάριο του 2021.

Από τότε, μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί €15.4 εκ. προς όφελος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος θα μπορούσε να τα διαθέσει σε διάφορα σχέδιά του, όπως για παράδειγμα, για τις σπουδές κάποιων παιδιών που έχουν ανάγκη, ή ακόμη και για την αποζημίωση της απώλειας χρήσης κατεχόμενων περιουσιών στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την νομοθεσία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη.

«Επομένως, αυτά τα λεφτά θα διατεθούν προς όφελος του προσφυγικού κόσμου και γι΄ αυτό τον λόγο έχουμε πολλή έγνοια να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό για να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση και την ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων,» είπε ο κ. Κέττηρος.

Επεσήμανε ότι η Επιτροπή εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σε ότι αφορά συγκεκριμένες πρόνοιες των δύο νομοσχεδίων, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι το 0.4% το οποίο θα πρέπει να καταβάλλεται για τις ακίνητες περιουσίες που πωλούνται στις ελέυθερες περιοχές, αφορά την τελευταία εκτιμημένη αξία του ακινήτου από το Κτηματολόγιο, που ήταν το 2018. Για παράδειγμα, όπως είπε, αν ανεγερθεί ένας πύργος το 2019 ή το 2020 σε κάποιο οικόπεδο, το τέλος το οποίο θα καταβληθεί θα είναι το 0.4% πάνω στο οικόπεδο, και όχι πάνω στον πύργο.

«Αυτό είναι μια αδυναμία που έχουμε εντοπίσει κατά την πρώτη συζήτηση σήμερα ενώπιον της Επιτροπής,» είπε, προσθέτοντας ότι κάλεσαν στην επόμενη συνεδρία, ύστερα από 15 ημέρες, και την Νομική Υπηρεσία για να τους βοηθήσει και σε ότι αφορά τις ερμηνείες κάποιων όρων στα νομοσχέδια «και την ίδια ώρα να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε ζητήματα πάνω στην νομοθεσία για να μην χαθούν και άλλα λεφτά από τα ταμεία του Φορέα, προς όφελος των προσφύγων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι εκκρεμούσε η κατάθεση των κανονισμών αυτών από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, ενώπιον της Επιτροπής, για τον τρόπο είσπραξης του τέλους αυτού και είπε ότι θεωρούν, ως Επιτροπή, ότι το Τμήμα Φορολογίας οφείλει να απευθυνθεί στους πωλητές αυτών των ακινήτων και να διεκδικήσει την είσπραξη αυτών των €15.4 εκ. «Είναι ένα από τα ζητήματα που θα απαντήσει η Νομική Υπηρεσία,» πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι το Τμήμα Φορολογίας θα εισπράττει το τέλος αυτό που θα καταβάλλεται στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και ότι θα εκδίδεται πιστοποιητικό είσπραξης το οποίο θα είναι προαπαιτούμενο για να γίνεται μεταβίβαση ακινήτων.

Ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η αναβλητικότητα δεκαετιών και η προσωρινότητα της έκρυθμης κατάστασης, «δεν αποτελούν πλέον δικαιολογία για την Πολιτεία έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα στην απόδοση ενός δίκαιου και πάγιου αιτήματος δεκαετιών για τον προσφυγικό κόσμο.»

Ο Βουλευτής, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι η φιλοσοφία των δύο τροποποιήσεων επί των νομοσχεδίων τους βρίσκει «απόλυτα σύμφωνους» ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία.

Είπε ότι αυτές με αυτές τις τροποποιήσεις, «θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να ενισχύσουμε το ταμείο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών έτσι ώστε να μπορέσουμε έστω και ετεροχρονισμένα να στηρίξουμε εμπράκτως τον προσφυγικό κόσμο που ένεκα της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου του 1974 δεν μπορεί να αξιοποιήσει  την ακίνητη ιδιοκτησία του πρακτικά ή νομικά».

Ανέφερε ότι προκύπτουν κάποια ζητήματα τα οποία θα συζητήσουν ως Επιτροπή σε μεταγενέστερη συνεδρία, όπως η μεταβίβαση μετοχών οποιασδήποτε εταιρείας η οποία κατέχει ακίνητη ιδιοκτησία, ή η αναδρομικότητα των τελών που δεν εισπράχθηκαν από το 2021 όπου και ψηφίστηκε ο νόμος.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, υπάρχει διάθεση όλων των  μελών της Επιτροπής και των εμπλεκόμενων φορέων να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις, «έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε αυτήν την έμμεση αδικία που υπόκεινται οι πρόσφυγες εδώ και τόσα χρόνια.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!