16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 0:40

Αυξημένα ενοίκια αναμένουν τους φοιτητές στην Πάφο, σταθερές οι τιμές στις φοιτητικές εστίες

Αυξημένες είναι οι τιμές διαμερισμάτων και κατοικιών που θα κληθούν να καταβάλουν οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν ενόψει την νέας ακαδημαϊκής περιόδου, ενώ σύμφωνα με αρμόδιους φορείς της πόλης και επαρχίας, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω των νέων πανεπιστημιακών σχολών που δημιουργούνται. Οι τιμές στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Νεάπολις παραμένουν σταθερές στα 450 ευρώ, ενώ το κόστος ενοικίασης δωματίου σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, υπολογίζεται στα 550 ευρώ, συμπριλάμβανομένων των υπηρεσιών, λένε.

Η Μαρία Κουντούρη υπεύθυνη για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Νεάπολις ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως παρατηρείται μια διστακτικότητα όσον αφορά το ενδιαφέρον των φοιτητών του Πανεπιστημίου Νεάπολις για ενοικίαση κατοικιών, λόγω και της πανδημίας του COVID-19 αλλά και της εξέλιξης της, αφού σύμφωνα και με τις οδηγίες τα μαθήματα γίνονταν εξ αποστάσεως. Ωστόσο σημείωσε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις παρέχει στους φοιτητές του φοιτητικές εστίες σε τρία μπλοκ – υποδομές, εντός του Πανεπιστημίου Νεάπολις, και στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα Pafos Gardens και Vasilika. To ενοίκιο, συνέχισε, ανέρχεται στα 450 ευρώ μηνιαίως και στην τιμή περιλαμβάνονται η θέρμανση, ο κλιματισμός, οι τεχνικές υπηρεσίες, η καθαριότητα μια φορά την εβδομάδα και τα κοινόχρηστα.

Σε σχέση με τις τιμές των ενοικίων, αυτές είναι είναι σταθερές και για το φετινό ακαδημαϊκό έτος, συμπλήρωσε. Οι φοιτητικές εστίες, συνέχισε, ενοικιάζονται για περίοδο οκτώ μηνών, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να τις διατηρήσουν και το καλοκαίρι το κόστος είναι επιπρόσθετο.

Εξάλλου η Διευθύντρια του CDA College Καρολίνα Κυπριανού σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως οι φοιτητές του Κολλεγίου από την περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, από χωριά της Επαρχίας Πάφου αλλά και από την Ελλάδα συναντούν δυσκολίες στην εξεύρεση κατοικίας. Δυστυχώς, παρατήρησε, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές γιατί τα ενοίκια έχουν αυξηθεί. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Διεύθυνση του CDA College είναι να εξεύρει μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο και που χρησιμοποιούνται για την στέγαση των φοιτητών τους, είπε. Ο κάθε φοιτητής για την ενοικίαση δωματίου σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες είπε η κ. Κυπριανού καταβάλει μηνιαίως 550 ευρώ μαζί με όλες τις υπηρεσίες όπως κλιματισμό, θέρμανση, καθαριότητα και τα λοιπά.

Η περιορισμένη προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Γιώργο Μάη, ο οποίος σημείωσε πως το ποσοστό της αύξησης υπολογίζεται στο 30%- 50%.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μάης ανέφερε πως παρατηρείται έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση στην Πάφο, κυρίως διαμερισμάτων. Εκτός από τους υπαλλήλους και το προσωπικό των ξενοδοχειακών μονάδων που στρέφονται στην ενοικίαση των διαμερισμάτων για στέγαση, υπάρχουν και αρκετοί ξένοι επισκέπτες που έρχονται στην Πάφο για μακροπρόθεσμη παραμονή, κυρίως άτομα που εργάζονται διαδικτυακά από το σπίτι, είπε. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως αρκετά από τα διαμερίσματα έχουν αγοραστεί από ξένους τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, ενώ αρκετά βρίσκονται στο στάδιο της ανακαίνισης και δεν μπορούν να διατεθούν προς ενοικίαση.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση ενώ η προσφορά είναι πολύ μειωμένη και η ζήτηση πολύ αυξημένη, είπε.

Ερωτηθείς σε κάποιες περιοχές είναι τα ενοίκια διαμερισμάτων και κατοικιών πιο ακριβά ο κ. Μάης αναφέρθηκε στην περιοχή της Κάτω Πάφου, ενώ όσον αφορά τις γύρω περιοχές, όπως Γεροσκήπου και Χλώρακα, είπε ότι μπορεί κάποιος να βρει κατοικίες για ενοικίαση με κάπως χαμηλότερες τιμές.

Πρόσθεσε ακόμα πως αρκετά από τα διαμερίσματα έχουν αγοραστεί από ξένους με σκοπό να τα διαθέτουν προς ενοικίαση και να υπάρχει κάποιο εισόδημα, με μια αναμενόμενη απόδοση της τάξης 5% με 6%. Για παράδειγμα, εάν ένα διαμέρισμα αγοραστεί 200.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του αναμένει 900-1000 ευρώ ενοίκιο το μήνα, είπε.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου σημείωσε επίσης πως σε μεγάλο αριθμό από κατοικίες, χαμηλότερης κατηγορίας από πλευράς ποιότητάς, διαβιούν αιτητές πολιτικού ασύλου, κάτι που περιορίζει ακόμη περισσότερο την προσφορά.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου Μαρίνος Στυλιανού ανέφερε πως τα ενοίκια στην Πάφο δεν αγγίζουν το ύψος των τιμών σε Λεμεσό και Λευκωσία. Επεσήμανε επίσης πως παρατηρείται ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενοικίασης, κυρίως διαμερισμάτων παρά κατοικιών, από διάφορες ομάδες, είτε από νεαρά ζευγάρια, είτε από πρόσφυγες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην Πάφο, είτε λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Υπάρχει και μια αναζήτηση, όπως είπε, διαμερισμάτων από εταιρίες οι οποίες προσπαθούν να στεγάσουν το εργατικό τους προσωπικό.

Σε σχέση με τις αυξήσεις που σημειώνονται συγκριτικά με τα έτη 2020 και 2021 ο κ. Στυλιανού είπε πως παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα ενοίκια. Οι αυξήσεις είναι γενικότερες, σε όλα τα αγαθά και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, οπότε και τα ενοίκια κατοικιών δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν σταθερά ούτε και να παραμείνουν στα επίπεδα του 2020 ή του 2021, είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτηση για την ενοικίαση κατοικιών και διαμερισμάτων στην Πάφο, ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου απάντησε θετικά, λέγοντας πως αυτή η ζήτηση θα αυξηθεί με την λειτουργία το 2023- 2024 της Τουριστικής Σχολής του ΤΕΠΑΚ. Επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση και προϋπόθεση να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες – ένα εγχείρημα στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Πάφου – ωστόσο δεν θα μπορέσουν να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών και άρα αυτή η τάση θα είναι αυξητική κυρίως από το 2023-2024 και μετά. Από την στιγμή που η Πάφος εισέρχεται στον πανεπιστημιακό χάρτη, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως η ζήτηση να διογκωθεί, καθώς στην αγορά πλέον θα μπουν και οι φοιτητές, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!