25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 13:53

«Χαμηλές πτήσεις» για τη Lufthansa- Φως στο βάθος του τούνελ το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Καθοδόν εξόδου από την πανδημία η Lufthansa, ο γερμανικός αερομεταφορέας, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Μετά από νέες απώλειες δισεκατομμυρίων το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, ο πιο ισχυρός οικονομικά όμιλος αεροπορικών μεταφορών στην Ευρώπη μείωσε τις προσδοκίες του για σταδιακή αποκατάσταση των πτήσεων και μεταφορών με το αεροπλάνο. Βέβαια, οι μάνατζερ εναποθέτουν μέρος της ελπίδας τους σε μια ευρωπαϊκή λύση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν οι εμβολιασμένοι επιβάτες από την Ευρώπη κι άλλες χώρες.

Οικονομικές απώλειες

Ο επικεφαλής της άλλοτε κραταιάς Lufthansa Κάρστεν Σπορ περιμένει ισχυρή αύξηση της ζήτησης το καλοκαίρι. «Ενθαρρυντικά μηνύματα, όπως η εξαγγελία της Κομισιόν να επιτρέψει και πάλι την είσοδο εμβολιασμένων από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία μας» δηλώνει και υπολογίζει ότι τις επόμενες τρεις με τέσσερεις εβδομάδες η αμερικανική κυβέρνηση θα πάρει κι αυτή θετικές αποφάσεις για άνοιγμα του αεροπορικού κλάδου.

«Κυρίως οι νότιες χώρες μέσα στην Ευρώπη ασκούν πιέσεις για καθιέρωση ενιαίου πράσινου διαβατηρίου (Green Pass), στα οποίο να καταγράφονται οι εμβολιασμοί, τα τεστ και εάν ο κάτοχος έχει περάσει κορωνοϊό. Αλλά και η κατάργηση της πολυήμερης καραντίνας θα δώσει νέα ώθηση στα αεροπορικά ταξίδια» ευελπιστεί ο Σπορ. Από την άλλη πλευρά ο όμιλος κατεβάζει κι άλλο τα ήδη μειωμένα προγνωστικά που ανακοίνωσε τελευταία, ότι σε ολόκληρο το 2021 θα προσεγγίσει το ήμισυ της οικονομικής του δραστηριότητας σε σχέση με το 2019.

Έτσι ο επικεφαλής της Lufthansa προσδοκά ένα μόνο 40% από τουριστικούς προορισμούς. Το πρώτο εξάμηνο η Lufthansa και οι θυγατρικές της πραγματοποίησαν μόνο το 21% του προγράμματος του 2019 με μόνο 3 εκ. επιβάτες, δηλαδή το 1/10 σε σχέση με τον τότε αριθμό επιβατών.

Σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο, η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη: αναμένεται μια προσωρινή αύξηση επιβατών το Πάσχα λόγω των συνεχιζόμενων ταξιδιωτικών περιορισμένων. Μέχρι τέλος του χρόνου ο στόχος είναι να αυξήσει την προσφορά της στο 60%. Θα τα καταφέρει; «Οι επιβάτες δεν θα πρέπει να περιμένουν φτηνά εισιτήρια, όταν ανάψουν και πάλι οι μηχανές» προειδοποιεί ο Σπορ σημειώνοντας ότι ο μεγάλος ανταγωνισμός τιμών ανήκει στο παρελθόν.

«Οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να το προσφέρουν πλέον. Ακόμη και από την αγορά υπερατλαντικών πτήσεων που αντιπροσωπεύει το ήμισυ των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων περιμένουμε μεγάλη πειθαρχία στις τιμές». Η αεροπορική εταιρεία που στηρίζεται από κρατικά οικονομικά πακέτα κατέγραψε απώλειες στο πρώτο τρίμηνο ύψους 1,05 δις ευρώ από μείωση του τζίρου κατά 60%. Αλλά για το 2021 η Lufthansa δείχνει πιο σταθερή σε σύγκριση με την έναρξη της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τότε έκλεισε με απώλειες 2,12 δις ευρώ.

Χρέη, λίγα κέρδηκαι πολλές ελπίδες

Εκτός από μείωση του κόστους με μέτρα, όπως ψαλίδισμα του προσωπικού, μειωμένο ωράριο εργασίας και απόσυρση αεροσκαφών, ο κλάδος εμπορευματικών μεταφορών της Lufthansa Cargo κατέγραψε και πάλι λειτουργικά κέρδη ρεκόρ ύψους 314 εκ ευρώ. Λόγω μεταξύ άλλων της μεταφοράς εμβολίων το ΔΣ της Lufthansa αισιοδοξεί ότι θα συνεχιστεί έτσι σε ολόκληρη τη χρονιά. Η Lufthansa Technik, που συμπεριλαμβάνει τους κλάδους υπηρεσιών συντήρησης, επισκευής και επιθεωρήσεων επωφελήθηκε την ανάκαμψη της σχετική αγοράς στις ΗΠΑ και την Ασία και κατέγραψε λειτουργικά κέρδη ύψους 16 δις ευρώ.

Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ο όμιλος απώλεσε 235 εκ. ευρώ κατά μέσον όρο σε μετρητά, το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί η απώλεια στα 200 εκ. ευρώ. Μία στις πέντε θέσεις εργασίας καταργήθηκε από την έναρξη της πανδημίαςμε αποτέλεσμα να μειωθεί το προσωπικό κατά 52.500 θέσεις εργασίας και να πέσει στις 111.262. Ο Κάρστεν Σπορ και ο νέος οικονομικός διευθυντής του Ρέμκο Στενμπέργκερ έκαναν σαφές, ότι θα διαγράψουν άλλες 10.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία ή θα γίνει άλλου τύπου εξοικονόμηση σε κόστος προσωπικού και ότι τα μέτρα που προτιμούν είναι μειωμένο ωράριο εργασίας ή εθελούσια έξοδος.

Ιδιαίτερα με τους 5.000 πιλότους ο Σπορ ελπίζει σε συμφωνία με το συνδικάτο τους για μοντέλα μείωσης ωραρίου. Όπως είπε, «κανείς δεν εγκαταλείπει με τη θέλησή του μια θέση πιλότου στη Lufthansa, επειδή πουθενά στον κόσμο δεν θα βρει καλύτερα». Παρά την αργή εξέλιξη προς μια θετικότερη οικονομική συγκυρία ο γερμανικός όμιλος είναι καλά εξοπλισμένος. Τα αποθέματα σε ρευστό το πρώτο τρίμηνο ανέρχονται στα 10,6 δις ευρώ σε σχέση με τα 11,1 δις μέχρι τέλος 2020.

Πέρυσι ο όμιλος στηρίχθηκε με ένα κρατικό πακέτο 9 δις ευρώ βοήθειας από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ελβετία.Δάνειο από την KfW ύψους 1, δις ευρώ αποπληρώθηκε, αλλά η εταιρεία πήρε άλλα δάνεια από την αγορά. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν και ίσως σε κάποια σημεία να υπάρξουν αποφάσεις, την Τρίτη 4 Μαΐου στον πλαίσιο συνάντησης των μελών της γενικής συνέλευσης.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποινή φυλάκισης 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό γυναίκας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε σήμερα, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε άνδρα ηλικίας 67 ετών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης με την υψηλότερη να είναι αυτή...

Μέχρι 31 Μαϊου οι αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024

Ως την 31η Μαΐου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2024. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αίτηση μπορούν...

ΕΤΑΠ: Στην Πάφο υπάρχουν 20.000 κλίνες σε 6000 αυτοεξυπηρετούμενά καταλύματα

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Περιφέρειας Πάφου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει καταγραφή με βάση την οποία σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες...

Ιωάννου: Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με 50 ενέργειες για μετανάστες

Αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που στοχεύουν στην κατά το δυνατό ομαλότερη συμπερίληψη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην...

Που θα παρευρεθούν Πρόεδρος και Υπουργοί στις εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί...

Επαναδιεκδικεί τη Δημαρχία Λάρνακας ο Α. Βύρας

Με σύνθημα «Λάρνακα, Συνεχίζουμε», εξήγγειλε σήμερα επίσημα την υποψηφιότητα του για επανεκλογή στη δημαρχία Λάρνακας ο Ανδρέας Βύρας. Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «σε μήνυμα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!