21 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 8:18

Τις μεγαλύτερες απώλειές της κατέγραψε η IAG

Ο όμιλος αεροπορικών εταιριών International Airlines Group (IAG), στον οποίο ανήκει η British Airway, έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του έπειτα από το «πλήγμα» που επέφερε στον ταξιδιωτικό κλάδο η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο όμιλος, στον οποίο ανήκουν επίσης οι Iberia, Aer Lingus και  Vueling, εμφάνισε ζημιές 7,4 δισ. ευρώ για το 2020 καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση από την σύστασή του πριν από 10 χρόνια.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές ζημιές που καταγράφηκαν στη  Βρετανία. Οι πετρελαϊκές Royal Dutch Shell και  BP αποτελούν τις μόνες εταιρίες του FTSE 100 που έχουν χάσει περισσότερα από την  IAG, σύμφωνα με την Refinitiv. Παρόλα αυτά δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι εταιρίες ακόμα τα αποτελέσματά τους.

Η πανδημία έχει «μολύνει» το επιχειρηματικό μοντέλο της IAG, το οποίο απευθύνεται σε πολύ επικερδείς εταιρικούς πελάτες και σε μεγάλες διαδρομές. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν σε πολλές από τις βασικές αγορές των αεροπορικών εταιρειών της, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, και οι άμεσες προοπτικές για τη βιομηχανία εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες.

Η IAG, η οποία αναμένει να πετάξει μόλις το ένα πέμπτο του προγράμματος του 2019 το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ότι επικεντρώθηκε στην εξασφάλιση ρευστότητας και τη μείωση του κόστους.  Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 69% σε ετήσια βάση, στα 7,8 δισ. ευρώ καθώς ο όμιλος πέταξε μόλις το ένα τρίτο του κανονικού του προγράμματος το 2020.

Ο όμιλος έχει συγκεντρώσει 10,3 δισ. ευρώ για να ανταπεξέλθει, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 2,75 δισ. ευρώ από τους μετόχους το φθινόπωρο και της κρατικής υποστήριξης.

Ωστόσο, ο αγώνας για ρευστότητα το άφησε όλο και περισσότερο χρέος. Το καθαρό χρέος ανήλθε στα 9,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, σχεδόν 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, δεν έδωσε guidance για τις δραστηριότητές της για το 2021 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι συνθήκες του κορωνοϊού.

Ωστόσο, καθώς ανεβάζουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί κατά του κροωνοϊού , τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών ελπίζουν ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να κινηθεί σε ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα ορισμένοι αερομεταφορείς και ταξιδιωτικές εταιρείες ανέφεραν αύξηση των κρατήσεων αυτήν την εβδομάδα έπειτα από την ανακοίνωση της Βρετανίας για σταδικά χαλάρωση των περιορισμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου λειτουργεί προσθετικά αλλά δεν αντικαθιστά την παράδοση μέσω ξηράς

Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου λειτούργησε προσθετικά στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παράδοση μέσω ξηράς, δήλωσε την Πέμπτη η Ανώτερη...

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ

Υποβάλλονται την Πέμπτη από τις 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς, οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους...

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

Πριν καν κλείσει το α΄ τετράμηνο του έτους το Ελληνικό Δημόσιο έχει καλύψει πάνω από το 80% των ετήσιων αναγκών του μέσω και της τελευταίας έκδοσης...

Γιατί Γαλλία και Βέλγιο κινδυνεύουν με υποβάθμιση – Τα στοιχεία για χρέος και έλλειμμα

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο για τη Γαλλία όσο και για το Βέλγιο, καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κλιμάκωση...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη στην ατμόσφαιρα – Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη που κατά διαστήματα θα είναι αυξημένη. Σήμερα, ο καιρός θα...

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!