23.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 22:52

Ρεκόρ αεροπορικών πτήσεων σε όλον τον κόσμο, παρά την αύξηση των εισιτηρίων

Πληθωρισμός, υψηλότερες τιμές εισιτηρίων, κλιματική αλλαγή: Τίποτα από αυτά δεν εμποδίζει τους ταξιδιώτες να πετούν. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Flightradar24, που παρακολουθεί τις αερομεταφορές, στις 6 Ιουλίου υπήρχαν περισσότερα εμπορικά αεροπλάνα στον αέρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, από το 2006 που ξεκίνησε να καταγράφει τις πτήσεις σε όλον τον κόσμο: Συνολικά,134.386 αεροπλάνα  πραγματοποιούσαν πτήσεις σε μία ημέρα, ανακοίνωσε η Flightradar24, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα διωτικά τζετ και οι πτήσεις μεταφοράς φορτίων.

Το Eurocontrol, που επιβλέπει τον εναέριο χώρο στην Ευρώπη, κατέγραψε επίσης αριθμό ρεκόρ πτήσεων στη Γηραιά Ηπειρο, την περασμένη εβδομάδα: Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περίπου 35.000 εμπορικές πτήσεις στην Ευρώπη – οι περισσότερες από την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό τον Ιούνιο του 2019.

Μετά τους περιορισμούς που προκάλεσε η πανδημία, η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους ανάκαμψης. Η παγκόσμια αεροπορική κίνηση ανέρχεται πλέον στο 96,1% των επιπέδων του Μαΐου 2019, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Δεν τρομάζει το κόστος

Μέχρι στιγμής, το αυξανόμενο κόστος των αεροπορικών ταξιδιών δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες. Μια ανάλυση του Check24 δείχνει  για παράδειγμα ότι οι Γερμανοί τουρίστες για να πάνε διακοπές σε άλλες χώρες εντός της Ευρώπης, χρειάστηκε να πληρώσουν την άνοιξη κατά μέσο όρο 21% περισσότερα  χρήματα για εισιτήρια, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Υπάρχουν τώρα πολλά που πρέπει να γίνουν μετά την κορωνοϊό», εξηγεί ο ερευνητής για θέματα Τουρισμού, Τόρστεν Κίρστζες από το Πανεπιστήμιο Jade στο Βίλχεμσχάφεν. «Όποιος ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα ταξίδι εκ των προτέρων μπορεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, να το κάνει ακόμη και αν οι τιμές είναι 10 έως 20% ακριβότερες. Επιπλέον, πολλοί κατάφεραν να εξοικονομήσουν κάτι κατά την περίοδο του κορωνοϊού, ακόμα κι αν ο πληθωρισμός έχει μειώσει τις αποταμιεύσεις για πολλούς».

Αλλά και οι ανησυχίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής προφανώς δεν εμποδίζουν επίσης τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια. «Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται άβολα για τις συνέπειες των πτήσεων στο περιβάλλον, αλλά αυτό δεν έχει σχεδόν καμία επιρροή στην πρακτική συμπεριφορά», λέει ο Τόρστεν Κίρστζες.

Η εναέρια κυκλοφορία ευθύνεται για περίπου το 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  «Οι άνθρωποι περιμένουν από τη βιομηχανία να κάνει κάτι για το περιβάλλον, αλλά είναι λιγότερο πρόθυμοι να δεχτούν οι ίδιοι  να θυσιάσουν την άνεσή τους», προσθέτει ο Γερμανός ερευνητής.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί τουριστικών πτήσεων είναι κυρίως οι περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βόρειας Αφρικής. Τυπικοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία συνεχίζουν να έχουν μεγάλη δημοτικότητα. Επιπλέον, η ζήτηση για ταξίδια στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Αφρική αυξάνεται «γιατί τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι και πάλι εύλογα εφικτά».

Οι δημοφιλείς προορισμοί

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair κατονομάζει την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία ως τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους πελάτες της. «Η Ryanair πραγματοποιεί  αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων από ποτέ- 30% περισσότερες πτήσεις απ` ότι πριν από την πανδημία, με περισσότερες από 3.200 καθημερινές πτήσεις σε περισσότερους από 230 προορισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας .

Η πρόβλεψη του ερευνητή του Τόρστεν Κίρστζες είναι ότι «τα αεροπορικά ταξίδια θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον. Οι πολίτες  θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν. Οι Κινέζοι επίσης αρχίζουν να κάνουν περισσότερα, ταξίδια και οι Βόρειοι και Νότιοι Αμερικανοί επίσης πετούν ξανά περισσότερο.»

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα αλλάξει εάν οι τιμές αυξηθούν τόσο πολύ για λόγους προστασίας του κλίματος, ώστε η ζήτηση να μειωθεί. «Από την άποψη της προστασίας του κλίματος, μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι θα υπάρχουν τεχνολογίες που θα κάνουν τις πτήσεις λιγότερο ρυπογόνες για το περιβάλλον» λέει ο Γερμανός ερευνητής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!