21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 12:39

Ενισχύει τον στόλο της με 600 επιβατικά αεροσκάφη η Turkish Airlines

Η εθνική αεροπορική εταιρεία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα από 600 αεροσκάφη, σκοπεύοντας  να υπερδιπλασιάσει τον στόλο της εντός δέκα ετών.

Η τουρκική αεροπορική εταιρεία διαθέτει  σήμερα 435 αεροσκάφη.

Ο Αχμέτ Μπολάτ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Turkish Airlines, μιλώντας  στη γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (Iata), στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε  την ύπαρξη συνομιλιών με την Airbus και την Boeing για την αγορά 400 αεροσκαφών 737 MAX και A320neo, καθώς και 200 ​​jumbo jet -κυρίως αεροσκάφη της σειράς Boeing 787 ή Airbus A350, ικανά να φιλοξενήσουν περίπου 300 επιβάτες.

Ο Μπολάτ πρόσθεσε ότι εξετάζεται ακόμη η απόκτηση 25 έως 30 777X ή  A350-1000, ικανά να μεταφέρουν 400 επιβάτες με μεγάλη αυτονομία. «Είμαστε  πολύ κοντά στη σύναψη σύμβασης με έναν από τους κατασκευαστές  », είπε ο Αχμέτ Μπολάτ, επικαλούμενος καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και την επιθυμία για αμεροληψία μεταξύ της Airbus και της Boeing: «  Για να είμαστε δίκαιοι με τον άλλο κατασκευαστή,   θα περιμένουμε δύο μήνες πριν ανακοινώσουμε την τελική μας απόφαση», πρόσθεσε .

Ποτέ στην ιστορία των αεροπορικών μεταφορών μια εταιρεία δεν προχώρησε σε μια τόσο κολοσσιαία παραγγελία, καθώς τα 600 αεροσκάφη που ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει η Turkish Airlines είναι- για παράδειγμα- περίπου τρεις φορές περισσότερα  από τον  σημερινό στόλο της Air France.

Πρόκειται για μια παραγγελία που αντανακλά την αισιοδοξία του κλάδου για τη συνεχή ανάπτυξη της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας και, προφανώς, τις φιλοδοξίες  της τουρκικής εταιρείας, που την καθιστά ακόμη πιο ανταγωνιστική για τις ευρωπαϊκές  και τις εταιρείες του Κόλπου.

Η Turkish Airlines δραστηριοποιείται ιδιαίτερα προς την Αφρική και την Ασία, εκμεταλλευόμενη το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η Τουρκία είχε μόλις 215 αεροπλάνα πριν από 10 χρόνια.

Εάν υλοποιηθεί, η παραγγελία αυτή θα ξεπεράσει αυτή της Air India στις αρχές του έτους για 470 αεροπλάνα. Ο ινδικός αερομεταφορέας, που ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα, υπέγραψε σύμβαση για την αγορά 400 αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων και 70  για μακρινές- 250 Airbus και 220 Boeing.

Η ινδική αεροπορική εταιρεία IndiGo, με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής της KLM, Πίτερ Έλμπερς, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Airbus για την αγορά 500 αεροσκαφών Airbus A320.

Επιπλέον, η σαουδαραβική εταιρεία Riyadh Air σκοπεύει να παραγγείλει 175 αεροσκάφη μεσαίων αποστάσεων.

Οι παραγγελίες αυτές αντικατοπτρίζουν τη θεαματική επιστροφή των αεροπορικών μεταφορών μετά την κρίση του Covid-19. Οι  αεροπορικές εταιρείες αναμένουν να μεταφέρουν 4,35 δισεκατομμύρια επιβάτες παγκοσμίως εφέτος, όχι πολύ μακριά από το ρεκόρ των 4,54 δισεκατομμυρίων το 2019. Οι πτήσεις αυτές αναμένεται να αποφέρουν 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά κέρδη το 2023-ένα ποσό διπλάσιο από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως η Iata, που την ίδια περίοδο μείωσε στο μισό τις εκτιμήσεις για τις ζημίες για το 2022, σε 3,6 δις. Τα συνολικά έσοδα των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να φτάσουν τα 803 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, από  838 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δημήτρης Κόκοτας: Υπέστη έμφραγμα – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά το έμφραγμα που υπέστη νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, ο Δημήτρης Κόκοτας. Χθες το απόγευμα, ο γνωστός καλλιτέχνης...

Ένοχη η 35χρονη μητέρα για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας – Θα ασκήσει έφεση

Ομόφωνα ένοχη έκρινε το μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας την 35χρονη κατηγορούμενη από την Πάτρα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας  και για την δολοφονία της...

Αναλαμβάνει πρέσβης στο Λονδίνο ο Κυριάκος Κούρος

Στο Λονδίνο ως Πρέσβης της Κύπρου στη Βρετανία αναλαμβάνει καθήκοντα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κυριάκος Κούρος. Αποκλειστικές πληροφορίες του nomisma αναφέρουν...

Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές – «Κεφάλι» Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, μια ψηφοφορία για την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι...

Διπλός σεισμός 5,7 και 4,3 Ρίχτερ ανοικτά της Ηλείας – Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

Δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του...

Ο Γκουτέρες κάλεσε τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη;

Για πρόσκληση από πλευράς Γκουτέρες προς τον Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός τύπος, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η συνάντηση αναμένεται να...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!