27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 22:07

Ανασύσταση δυνάμεων και επιχειρηματικού μοντέλου για τους αερομεταφορείς

Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς αναθεωρούν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα μετά το καταστροφικό σοκ του κορωνοϊού. Η ανάκαμψη μετά την κρίση στην οποία τους βύθισε η πανδημία περνάει μέσα από τον ήλιο και τις παραλίες.

Ο κλάδος έχει πληγεί σοβαρά από την υγειονομική κρίση που «ακινητοποίησε» τον κόσμο στα σπίτια του. Σύμφωνα με την Lufthansa, ο αερομεταφορέας σημείωσε μείωση κατά 75% στον αριθμό των επιβατών μεταξύ 2019 και 2020, επισημαίνοντας τον καταστροφικό αντίκτυπο που βίωσαν πολλές αεροπορικές εταιρείες από την αρχή της πανδημίας.

Πλέον, ωστόσο, οι αερομεταφορείς αναζητούν τρόπους προσαρμογής των επιχειρηματικών τους μοντέλων στις υπάρχους συνθήκες και καθώς οι οικονομίες προσπαθούν να βρουν βηματισμός ανοίγοντας τις δραστηριότητές τους, ή κάποιες από αυτές, μέσα στους επόμενους μήνες.

«Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς θα στηριχθούν στα ταξίδια αναψυχής», δήλωσε ο Άντριαν Γιάνοσικ, αναλυτής στο Berenberg.

Καθώς οι οικονομίες της Ευρώπης εξετάζουν, στοχεύουν, σκοπεύουν στη χαλάρωση των περιορισμών, αναμένεται ότι οι πολίτες μετά από περίπου ένα χρόνο υπό συνθήκες πανδημίας θα προσπαθήσουν να κάνουν διακοπές το συντομότερο δυνατό. Αντίθετα, από την άλλη, τα επαγγελματικά ταξίδια θεωρούνται «ξοφλημένα» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αναμένεται ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

Οι αερομεταφορείς γνωρίζουν τις συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο και προσπαθούν να προσαρμοστούν αναλόγως. «Σίγουρα θα δούμε πολύ λιγότερα εταιρικά ταξίδια και πολύ περισσότερα ταξίδια αναψυχής», σχολίασε ο CEO της Scandinavian Airlines, Ρίκαρντ Γκουσταφσον στο CNBC. «Πρέπει να προσαρμόσουμε τη λειτουργία μας περισσότερο σ την εποχικότητα, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι σήμερα», πρόσθεσε.

Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες όπως η Ryanair και η easyJet δελεάζουν πάντα τους πελάτες να κάνουν ένα διάλειμμα σε ηλιόλουστους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο, όπως η Lufthansa και η British Airways οι οποίες παραδοσιακά εξυπηρετούν όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

«Τα επαγγελματικά ταξίδια θα επιστρέψουν στα επίπεδα πάνω από τα αντίστοιχα του 2019 μέχρι το τέλος της δεκαετίας», δήλωσε ο Στίφεν Φούρλονγκ , αναλυτής της Davy, προσθέτοντας από την άλλη ότι τα ταξίδια αναψυχής θα μπορούσαν να επιστρέψουν «πολύ γρήγορα».

Ένα διαφορετικό μείγμα καμπίνας

Τα επαγγελματικά ταξίδια δημιούργησαν τις αντίστοιχες θέσεις στο εσωτερικό της καμπίνας ενός αεροπλάνου, τις premium θέσεις δηλαδή, την business class και τις κάρτες πιστότητας. Ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της νέας ταξιδιωτικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν οι καμπίνες », εξηγεί ο Φουρλονγκ αναφέροντας πως οι επιχειρηματίες που ταξιδεύουν θα καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο μέρος του αεροπλάνου.

Κοιτάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι low-cost αεροπορικές εταιρείες οργανώνουν το στόλο τους, υπάρχει σαφώς πολύ μικρότερη εστίαση στους premium πελάτες. Στην πραγματικότητα, η Ryanair, για παράδειγμα, δεν διαθέτει κάρτα επιβράβευσης για τους συχνούς πελάτες.

«Αυτό είναι πιθανό να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Θα επανέλθουν τε εταιρικά (ταξίδια) », υποστήριξε από την πλευρά του ο Γιανοσίκ. Ωστόσο, με τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες να εξαρτώνται από τα ταξίδια αναψυχής βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ότι η τιμολόγηση των εισιτηρίων «θα είναι αδύναμη».

Τα διαβατήρια εμβολιασμού

Οι αερομεταφορείς ποντάρουν πολλά στην διαβατήριο εμβολιασμού καθώς βλέπουν την πρότασή υιοθέτησής του μια σημαντική ώθηση προς την ανάκαμψη από την χαμένη τους χρονιά.

Η ιδέα ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση στους ευρωπαϊκούς κόλπους των Βρυξελλών, ωστόσο, η ταξιδιωτική βιομηχανία βλέπει το διαβατήριο ως ένα μέσο που θα επιτρέψει την μερική επιστροφή των ταξιδιών το καλοκαίρι.

«Η IATA πιέζει πάρα πολύ σκληρά» για αυτήν την ιδέα, δήλωσε ο Άντριου Λομπενμπεργκ, αναλυτής της HSBC.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών εργάζεται για την δημιουργία ενός ταξιδιωτικού πάσο, μια ψηφιακή πλατφόρμα δηλαδή όπου οι επιβάτες μπορούν να ανεβάζουν τις πληροφορίες για την υγεία τους. Ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν τα διαβατήρια εμβολίων ώστε οι πελάτες να αισθάνονται ασφαλείς να ταξιδέψουν ξανά.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού «θα καταλήξουν να είναι μέρος του ανοίγματος των αεροπορικών ταξιδιών», δήλωσε ο Λομπενμπεργκ.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!