22.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 13:05

ΑΔΜΗΕ: Επενδυτική πρόταση στον Κοπελούζο για συμμετοχή στο καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου

Την πόρτα του ομίλου Κοπελούζου, της εταιρείας ELICA, για την απόκτηση μετοχών στην εταιρεία – μέλος του ELICA S.A. που τρέχει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) χτυπά ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Διαχειριστή υπό τον πρόεδρο και CEO Μάνο Μανουσάκη έχει λάβει την επενδυτική απόφαση, κατόπιν και σχετικής έγκρισης από την ελληνική κυβέρνηση, για την απόκτηση πακέτου μετοχών 33,3% στον Project Promoter του έργου, ELICA S.A.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να ετοιμάζει πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ELICA και σύντομα να την καταθέτει κι επίσημα.

Αυτό είναι και το μέσο, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, για την απόκτηση μετοχών στον ELICA. Επί της ουσίας ο ΑΔΜΗΕ ενεργοποιεί το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει τον Μάιο του 2023 και σύμφωνα με αυτό θα ξεκινούσαν αποκλειστικές συζητήσεις που θα αφορούσαν στη διερεύνηση των δυνατοτήτων απόκτησης ποσοστού έως και 33,3% στο SPV που θα τρέξει το έργο.

Άλλες πηγές θέλουν για αντίστοιχη είσοδο να προετοιμάζεται και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EETC) διεκδικώντας επίσης μερίδιο 33,3%. 

Αν ο όμιλος Κοπελούζου αποδεχτεί τις προτάσεις αυτές τότε οι τρεις εταιρείες θα κατέχουν από 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου του ELICA που θα αναπτύξει και θα λειτουργεί τον GREGY.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την λήψη της όποιας απόφασης από την πλευρά του ομίλου Κοπελούζου θα προηγηθούν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

Η σύσταση του τελικού εταιρικού σχήματος, θα ανοίξει και τις πηγές χρηματοδότησης του έργου, το οποίο σημειωτέον τον Ιούνιο του 2023 συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τα επικρατέστερα έργα Κοινού/Αμοιβαίου (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος PCI/PMI, η οποία και οριστικοποιήθηκε εντός Νοεμβρίου 2023.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY. Το έργο θα παρέχει εναλλακτικές καθαρές και ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ηπείρου από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Η επένδυση για την ηλεκτρική διασύνδεση υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι 954 χλμ και ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Ν. Μάκρη Αττικής. Παρακάμπτει δε με αυτήν τη διαδρομή ευαίσθητες γεωπολιτικά θαλάσσιες περιοχές.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!