16.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 2:00

Έρευνα κόστους – οφέλους ζητά η Κυβέρνηση για Great Sea Interconnector

Τη διενέργεια νέας ανάλυσης κόστους – οφέλους ζητά από τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Set Interconnector), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας, ζήτησε η κυπριακή Κυβέρνηση, προτού πάρει την τελική της επενδυτική απόφαση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με €100 εκατ., δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, επειδή το έργο, συνολικής αξίας €1,9 δισ, βρισκόταν παλαιότερα σε άλλο φορέα υλοποίησης (Euro Asia Interconnector) και είχαν γίνει παλαιότερες μελέτες για το θέμα, ενώ το ενεργειακό περιβάλλον αλλάζει, «θεωρήσαμε σωστό να υποδείξουμε στον νέο φορέα υλοποίησης ότι θα θέλουμε να δούμε μια επικαιροποιημένη μελέτη, η οποία αφορά το κόστος και το όφελος».

Σημείωσε ότι η μελέτη αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, προτού φτάσουμε στο σημείο της λήψης της κατ’ αρχήν επενδυτικής απόφασης για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

«Η κατ’ αρχήν επενδυτική απόφαση έχει ληφθεί, αν δεν κάνω λάθος ήταν στις 14 Φεβρουαρίου, και αυτή τη στιγμή επιμένουμε στη μελέτη αυτή, για να μπορέσουμε να πάρουμε τεκμηριωμένα την τελική επενδυτική για να συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έργο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η έρευνα θα καταδείξει τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ των δύο χωρών, «διότι το ενεργειακό περιβάλλον είναι δυναμικό και πιθανόν να έχει αλλάξει και να υπάρχει μια άλλη λογική γύρω από τον επιμερισμό του κόστους αυτού».

Εξήγησε ακόμη ότι η τελική επενδυτική απόφαση σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μέτοχος στο έργο θα πρέπει να αναλάβει και ευθύνες γύρω από τη δανειοδότηση του έργου.

«Αν εξαιρέσουμε €658 εκατ. που είναι η χορηγία, τα υπόλοιπα €1,2 δισ θα πρέπει να προέλθουν από δανειοδότηση. Εκεί είναι το σημαντικό, η Δημοκρατία να ξέρει ποια είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει και όταν αναλαμβάνει μια τέτοια ευθύνη θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι το συμφέρον του Κύπριου καταναλωτή που ουσιαστικά έχει αυτή τη στιγμή πολύ ψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος», είπε.

Επανέλαβε πως ο σκοπός είναι να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. «Θέλουμε μια διασύνδεση, η οποία να είναι προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή, για αυτό τον λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει σε αυτή τη μελέτη κόστους – οφέλους και καταμερισμό του κόστους, με βάση το κόστος – όφελος το οποίο θα προκύψει από τη μελέτη», κατέληξε.

Ανάθεση υπηρεσιών στην αγορά για εξέταση αιτήσεων σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους»

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας απέρριψε αιτιάσεις ότι η Κυβέρνηση καθυστερεί στο θέμα της εξέτασης του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», λέγοντας ότι το σχέδιο εξαγγέλθηκε πριν ένα μήνα και έχουν ληφθεί 5.000 αιτήσεις.

«Είναι θέμα να μας δοθεί ο χρόνος να εξετάσουμε αυτές τις αιτήσεις, είναι πάρα πολλές, υπάρχουν και άλλα σχέδια τα οποία συντρέχουν», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει λύση να πάρουμε υπηρεσίες από την αγορά και θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος αντίδρασης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!