16.9 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 1:00

«Ένεση» €30 εκ. στο νεανικό επιχειρείν

Περισσότερες από 540 επενδυτικές προτάσεις νέων επιχειρηματιών επιχορηγήθηκαν με πέραν των €30 εκ. από το Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, το 2021.

Επενδύοντας στους νέους που έχουν όρεξη, αλλά ενδεχομένως περιορισμένους πόρους, το συγκεκριμένο σχέδιο παρέχει οικονομικό κίνητρο, υπό την μορφή μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής ενίσχυσης, για κάθε νέα επιχείρηση που πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να δραστηριοποιηθεί. Ουσιαστικά, το σχέδιο δίνει μία οικονομική ώθηση στους νέους που θέλουν να εισέλθουν στον στίβο του επιχειρείν.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 45% του συνόλου των αιτήσεων που ενδιαφέρθηκαν ήταν νέοι ηλικίας 18-29, και από αυτές 48% ήταν άνδρες και 52% γυναίκες. Το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων υποβλήθηκε από την ηλικιακή ομάδα 25-29.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι της Κύπρου έχουν επενδυτικές ιδέες και ότι το νεανικό επιχειρείν είναι εδώ. Ωστόσο, καταδεικνύεται ότι οι νέοι χρειάζονται οικονομικά κίνητρα για να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους.

Μάλιστα οι επενδυτικές προτάσεις των νεαρών επιχειρηματιών αφορούν δραστηριοποίηση σε σημαντικούς τομείς για την οικονομία της Κύπρου, όπως στους τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης, του τουρισμού και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το Σχέδιο συνέβαλε στην ανάπτυξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας κυρίως στον τομέα των Υπηρεσιών όπου λήφθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις, σε δραστηριότητες όπως ιατρικές υπηρεσίες, εστίασης, βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το σχέδιο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και για την πορεία υλοποίησης του μίλησε στο nomisma.com.cy ο Σάββας Νικολάου, Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο στόχος του σχεδίου

Το Σχέδιο Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα στους νέους και στις γυναίκες. Καλύπτει νέους από 18 έως 29 ετών, άνδρες 30 μέχρι 50 ετών και γυναίκες 30 μέχρι 55 ετών, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε οικονομικές δραστηριότητες κυρίως στους τομείς των Υπηρεσιών και της Μεταποίησης, αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις εμπειρίες, την κατάρτιση και τα ταλέντα τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στη χρήση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του περιβάλλοντος και γενικά στην προώθηση σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με στόχο τη δημιουργία νέων βιώσιμων, δυναμικών, εξελίξιμων και ανταγωνιστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τι περιλαμβάνει

Το Σχέδιο παρέχει οικονομικό κίνητρο, υπό την μορφή μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής ενίσχυσης, για κάθε νέα επιχείρηση που πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να δραστηριοποιηθεί. Συγκεκριμένα, η ένταση της χορηγίας ανέρχεται στο 70% για τους νέους ηλικίας 18-29, ενώ για τους άνδρες ηλικίας 30-50 και τις γυναίκες ηλικίας 30-55, η ένταση της χορηγίας ανέρχεται στο 60%. Η χορηγία υπολογίζεται πάνω στο κόστος των επιλέξιμων δαπανών της προτεινόμενης επένδυσης, με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό ανά επιχείρηση τις €120,000.

Τα αποτελέσματα της πρώτης πρόσκλησης (Μάης-Δεκέμβρης 2021)

Το αποτέλεσμα της πρώτης πρόσκλησης του Σχεδίου, που έγινε στα πλαίσια της προγραμματικής περίοδου 2021-2027, ήταν η παραχώρηση εγκρίσεων σε 541 επενδυτικές προτάσεις για συνολική χορηγία ύψους €31,1εκ.. Οι προτάσεις αφορούν δραστηριοποίηση στους τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης, του τουρισμού και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν συνολικά 820 αιτήσεις.

Ποιες δαπάνες επιχορηγήθηκαν;

Ως επιλέξιμες δαπάνες για χορηγία θεωρούνται όλες οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται το κόστος για αγορά καινούργιου εξοπλισμού και ειδικών εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητος για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το κόστος για την προβολή και προώθηση της νέας επιχείρησης, καθώς επίσης και το κόστος διάφορων έμμεσων δαπανών. Επιπλέον, στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται και οι δαπάνες που αφορούν ανέγερση ή επέκταση, διαμόρφωση/ανακαίνιση ή/και αγορά των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα επιχείρηση.

Τα χαρακτηριστικά των νέων που ενδιαφέρθηκαν

Οι νέοι ηλικίας 18-29 ετών που ενδιαφέρθηκαν για το συγκεκριμένο Σχέδιο, αποτελούσαν το 45% περίπου του συνόλου των αιτήσεων. Από αυτές 48% ήταν άνδρες και 52% γυναίκες. Το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων υποβλήθηκε από την ηλικιακή ομάδα 25-29. Οι προαναφερόμενες διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν τον αρχικό στόχο του Σχεδίου που αφορά την υποστήριξη των συγκεκριμένων ειδικών ομάδων πληθυσμού.

Σε ποιους τομείς της οικονομίας βοήθησε;

Το Σχέδιο συνέβαλε στην ανάπτυξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας κυρίως στον τομέα των Υπηρεσιών όπου λήφθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις (π.χ. δραστηριότητες όπως ιατρικές υπηρεσίες, εστίασης, βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.α). Το Σχέδιο συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη των τομέων της Μεταποίησης, Τουρισμού και Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Πότε θα προκηρυχθεί η δεύτερη πρόσκληση;

Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι; Ο Οδηγός της δεύτερης προκήρυξης του Σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου περί τα τέλη του 2023 και αιτήσεις θα γίνονται αποδεχτές από τις αρχές του 2024. Οι στόχοι του Σχεδίου σε γενικές γραμμές παραμένουν οι ίδιοι, αλλά πιθανόν να υπάρξουν κάποιες μικρές τροποποιήσεις που θα διευκολύνουν την εφαρμογή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!