17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 9:24

Ένας μεσίτης απ’ το Ντουμπάι αναστατώνει το λονδρέζικο real estate

Το πάρτι για τον εορτασμό της επανεκκίνησης του franchise real estate της Sotheby’s στο Λονδίνο δεν κόστισε 2,5 εκατομμύρια λίρες, ξεκαθάρισε στους Financial Times o Τζορτζ Αζάρ. Το πραγματικό κόστος του πάρτι ήταν μόλις 400.000 λίρες, είπε.

Ο κόσμος των κτηματομεσιτών πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου έχει πλημμυρίσει από φήμες για τον Αζάρ και τη φιλοδοξία του να διαταράξει την επιχείρηση πώλησης κατοικιών πολλών εκατομμυρίων λιρών στους υπερπλούσιους του κόσμου.

Η Sotheby’s Real Estate αποσχίστηκε από τον οίκο δημοπρασιών το 1976. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της Savills και Knight Frank, εταιρείες που λειτουργούν με ενιαίο τρόπο, η Sotheby’s Real Estate λειτουργεί με σύστημα franchise. Ο Αζάρ, ιδιοκτήτης του franchise του Ντουμπάι από το 2013, αγόρασε το υποκατάστημα του Λονδίνου στις αρχές του περασμένου έτους με σχέδια να ανατρέψει το καθιερωμένο μοντέλο, κυρίως απαιτώντας υψηλότερες αμοιβές από τους πελάτες και δίνοντας στους πράκτορές του πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων.

«Φέρνει ατόφιο το μοντέλο του Ντουμπάι στο Λονδίνο», είπε στους FT ένας μεσίτης πολυτελείας στο Λονδίνο. «Θα είναι αδίστακτος στις μεσητίες». 

Μύθοι και αλήθειες για τις αμοιβές

Τρελές ιστορίες κυκλοφορούν σχετικά με τους όρους που έχει προσφέρει ο νέος οίκος Sotheby’s για να δελεάσει κορυφαίους μεσίτες. Ο Αζάρ είπε στους FT ότι οι φήμες για πολυετή συμβόλαια που πληρώνουν πάνω από £800.000 ετησίως είναι παράλογες.

Αλλά ο Αζάρ φαίνεται να απολαμβάνει πόσο πολύ η άφιξή του έχει προκαλέσει τον σφιχτό δυσκοίλιο κόσμο των κορυφαίων κτηματομεσιτών του Λονδίνου. «Είμαι πολύ υπολογιστικός τύπος. Είμαι τραπεζίτης. Δεν είμαστε ανόητοι και θέλουμε να πετύχουμε».

Χαμηλές οι προμήθειες μεσιτών στο Λονδίνο

Αν και τα ακίνητα στο Λονδίνο έχουν από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο, οι μεσίτες πολυτελείας λαμβάνουν μερικές από τις χαμηλότερες αμοιβές.

Περίπου ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων και συνολικής αξίας 5,7 δισεκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο άλλαξαν χέρια πέρυσι, σύμφωνα με την Savills. Οι πιο ακριβές καταχωρήσεις στα βιβλία της Sotheby’s περιλαμβάνουν αυτήν τη στιγμή ένα σπίτι 11 υπνοδωματίων 75 εκατομμυρίων λιρών στο Πόρτλαντ Πλέις και ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, 250 τετραγωνικών μέτρων στο Marylebone, με τιμή περίπου 12 εκατομμύρια λίρες. Ο οίκος Sotheby’s είπε ότι οι μεσίτες του έχουν πουλήσει ακίνητα αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών μέχρι στιγμής φέτος.

Τα τέλη είναι αδιαφανή. Αλλά μεσίτες στη Νέα Υόρκη χρεώνουν συνήθως 6% προμήθεια. Στο Λονδίνο, οι αμοιβές κυμαίνονται συνήθως στο 2%, αλλά συχνά διαπραγματεύονται πιο κοντά στο 1,5%. Προμήθειες 1% δεν είναι άγνωστες και οι αντιπροσωπείες μπορεί στη συνέχεια να χρειαστεί να δώσουν κομμάτι της προμήθειας σε άλλο μεσίτη για να τους συστήσει κάποιον αγοραστή.

Ο οίκος Sotheby’s, ο οποίος γενικά ασχολείται μόνο με ακίνητα αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων λιρών, έχει θέσει κατώτατο όριο 2% προμήθεια με φιλοδοξίες να χρεώσει περισσότερα. 

Η Sotheby’s φέρνει επανάσταση στις αμοιβές

Το κλειδί για την επανεφεύρεση της Sotheby’s είναι οι αμοιβές που μπορούν να χρεώσουν οι μεσίτες και ο τρόπος με τον οποίο μοιράζονται τα χρήματα. Ο Αζάρ σχεδιάζει να πληρώσει το προσωπικό ανάλογα με τις πωλήσεις που φέρνουν. Οι μεσίτες είναι και συνάδελφοι και ανταγωνιστές.

Πρακτορεία όπως οι Savills και Knight Frank συνήθως δεν δίνουν στους αντιπροσώπους τους απευθείας ποσοστό των πωλήσεων. Τα μπόνους είναι διακριτικά, αντανακλώντας τη λογική ότι συνεισφέρουν όλα τα μέλη της ομάδας της εταιρείας.

Στη Sotheby’s, κάθε πράκτορας έχει μια προσαρμοσμένη συμφωνία. Κάποιοι είναι πλήρως απασχολούμενοι και άλλοι είναι αυτοαπασχολούμενοι σύμβουλοι. Οι εργαζόμενοι διατηρούν το 20-40% των αμοιβών που κερδίζουν, ενώ το ποσοστό των συμβούλων ξεκινά από το 50%.

Η Sotheby’s μπορεί να πληρώνει περισσότερο τους πράκτορές της, είπε ο Αζάρ, εν μέρει επειδή κατέστρεψε το παραδοσιακό σύστημα των γραφείων της γειτονιάς, δίνοντας στους πράκτορές της γεωγραφική ελευθερία και κόβοντας επίπεδα διαχείρισης.

Στη συνέχεια, οι αμοιβές στον οίκο Sotheby’s μοιράζονται 50-50 μεταξύ του πράκτορα που φέρνει τον αγοραστή και αυτού που κέρδισε την καταχώριση. 

Νέες προκλήσεις

Όμως, αν η αγορά ακινήτων του Λονδίνου ανθίζει για τους κορυφαίους πράκτορες τα τελευταία χρόνια, τώρα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Τα στοιχεία της Savills δείχνουν ότι οι πωλήσεις ακινήτων αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών μειώθηκαν 13%  πέρυσι σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η έκρηξη ακινήτων μετά τον Covid έφτασε στο τέλος της.

Οι Ρώσοι αγοραστές έχουν συναντήσει έντονο σκεπτικισμό και νέους περιορισμούς στο Λονδίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πολλοί πλούσιοι Ρώσοι έχουν στραφεί αλλού, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι.

Οι αντίπαλοι, φυσικά, είναι δύσπιστοι σχετικά με τις προοπτικές επιτυχίας του νέου μοντέλου αμοιβών της Sotheby’s στο Λονδίνο.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!