21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 2:28

Σε θετικό κλίμα η συνέλευση της Ελληνικής – Οι μέτοχοι ζήτησαν μέρισμα και εγγραφή μετοχής στο ΧΑ

Τα επιτεύγματα και τα νέα δεδομένα του Ομίλου αναπτύχθηκαν κατά την 50η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας σηματοδοτώντας και το πέρασμα της τράπεζας στην εποχή της Eurobank.

Η Γενική Συνέλευση διεξάχθηκε σε αισιόδοξο κλίμα. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν τα πεπραγμένα του 2023, καθώς και τα νέα δεδομένα του Ομίλου από τις αρχές του 2024.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Πέτρος Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι η ανοδική πορεία και η μετεξέλιξη της Τράπεζάς συνεχίζεται από τις αρχές του 2024 με γεγονότα ορόσημα που αλλάζουν καταλυτικά την υπόσταση και το εκτόπισμα του Οργανισμού. Όπως είπε, με την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου από την Eurobank, η Ελληνική Τράπεζα λαμβάνει μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης και διασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον, με νέες προοπτικές και ευκαιρίες. «Με την αύξηση του ποσοστού της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής, η Eurobank αποτελεί σήμερα τον βασικό μας μέτοχο και γυρίζουμε πια σελίδα ως μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό πέραν των €80 δισ.», είπε χαρακτηριστικά.

O κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στην εξαγορά της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στην Κύπρο. «Η συμφωνία συμπληρώνει το επιχειρηματικό μας μοντέλο, αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ασφαλιστικών μας δραστηριοτήτων», τόνισε. Ταυτόχρονα, σημείωσε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού, αφού συγκληθεί σε σώμα το νέο ΔΣ της Τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίνεται σε θέματα ESG και στις επενδύσεις για μια βιώσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου κ. Αντώνης Ρούβας αναφέρθηκε στα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας. Όπως είπε, το σύνολο καθαρών εσόδων αυξήθηκε στα €664 εκατ., κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκιακών εσόδων, ενώ τα κέρδη έφτασαν τα €365 εκατ.. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα, τόνισε, είναι η σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού της τράπεζας με την πώληση περίπου €0,7 δις μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της APS Debt Servicer. «Είμαστε περήφανοι που μειώσαμε αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πάνω από το 99% των νέων δανείων μετά το 2018 είναι εξυπηρετούμενα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2023 η Τράπεζα προχώρησε σε πετυχημένη έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ύψους 200 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 10,25% προσελκύοντας σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με διεθνείς επενδυτές να εκπροσωπούν 90% της ζήτησης. Η επιτυχία επαναλήφθηκε και φέτος με την πρόσφατη έκδοση ομολόγου ύψους €100 εκατ. με κουπόνι 4%, ενώ η αντίστοιχη έκδοση το 2022 έγινε με κουπόνι 9%. Ο κ. Ρούβας υπογράμμισε ότι τα επιτεύγματα του Ομίλου αναγνωρίστηκαν από μεγάλους οίκους αξιολόγησης με αναβαθμίσεις, ενώ επεσήμανε ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας βρίσκεται σε καλό δρόμο για συνεχή βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, αύξηση της αποτελεσματικότητας, εξορθολογισμό των διαδικασιών, καλύτερη διαχείριση του κόστους και αξιοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας.

Ερωτήσεις μετόχων

Στις παρεμβάσεις των μετόχων κατά τη συνέλευση, τονίστηκε η μη καταβολή μερίσματος στους μετόχους από την τράπεζα, η οποία δεν το έχει πράξει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ο Σάββας Σάββα επικεφαλής επενδυτικής πολιτικής της Equine Capital χαρακτήρισε αξιοσημείωτο και ανακόλουθο η Ελληνική Τράπεζα να είναι η καλύτερη κεφαλαιοποιημένη τράπεζα της ευρωζώνης και να μην διανέμει μέρισμα. Εντούτοις, πρόσθεσε, προχώρησε στην αγορά την CNP ασφαλιστικής που είχε επίπτωση στα κεφάλαια της. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Eurobank χρησιμοποίησε τη μη καταβολή μερίσματος για να δικαιολογήσει την τιμή που προσπάθησε να πληρώσει τον Ιούλιο του 2024 μετά την έκθεση των ανεξαρτήτων συμβούλων και είπε ότι δεν θα πληρώσει λόγω της αναβάθμισης των συστημάτων (πληροφορικής) ΙΤ», πρόσθεσε.

Και ο Στέλιος Μπεκρής και ο Ανδρέας Χριστοδούλου έθεσαν το θέμα της μη καταβολής μερίσματος και ερώτησαν τη διοίκηση πότε θα παρουσιάσουν μερισματική πολιτική.

Απαντώντας ο Αντώνης Ρούβας είπε ότι η τράπεζα «δεν ελέγχει» τη σχέση με τους επόπτες που είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και η ΚΤΚ και εξασκείται μέσω των κοινών εποπτικών ομάδων (JSTs) και καθορίζεται στην διαδικασία εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης κάθε χρόνο και η οποία γίνεται με βάση συγκεκριμένους περιορισμούς. «Μας έχει επιβληθεί», πρόσθεσε.

Και ο Πρόεδρος του ΔΣ είπε ότι ακούμε πολύ καθαρά τις θέσεις των μετόχων. «Για το 2024 σίγουρα θα συζητηθεί με τον επόπτη και θα δούμε αν θα πάρουμε το πράσινο φως ή όχι. Είμαστε, όπως όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης, ένα βαριά εποπτευόμενο πιστωτικό ίδρυμα, κανείς δεν αποφασίζει. Θα συζητηθεί εσωτερικά θα παρθούν οι αποφάσεις και θα συζητηθεί με τον επόπτη, η οποίος θα αποφασίσει στο τέλος της ημέρας», πρόσθεσε.

Η «Demetra Holdings»

Εκ μέρους της Demetra Holdings, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με 21,3%, o Στέλιος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ελληνική Τράπεζα «να αδικείται ως παράρτημα τoυ ομίλου της Eurobank προς όφελος της Eurobank Κύπρου και προς ζημία των μετόχων της μειοψηφίας».

Ενόψει τούτου, εξέφρασε τη θέση ότι το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας δεν θα πρέπει να απαρτίζεται από άτομα, που έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Eurobank. Επίσης σημείωσε ότι η προτεινόμενη διαδικασία διορισμού του Μιχάλη Λούη δεν είναι αυτή που πρέπει να ακολουθειται για διορισμό CEO στην τράπεζα και ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Για τους άλλους υποψηφίους είπε ότι επειδή έχουν την υποστήριξη της Eurobank θα εκλεγούν, παρά τις επιφυλαξεις για κάποια από τα προτεινόμενα μέλη θα δείξουμε εποικοδομητικό πνεύμα και θα στηρίξουμε την υποψηφιότητά τους. Τόνισε τέλος «ότι δεν θα διστάσουμε να λάβουμε κάθε νόμιμο μέτρο εναντίον οποιουδήποτε προσώπου δεν ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας».

Απαντώντας ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «όσα άτομα εκλεγούν στο ΔΣ δεν έχουν καμία διασύνδεση σήμερα με την (Eurobank) και άρα σε αυτό το θέμα συμφωνούμε μαζί σας». Παρατήρησε επίσης ότι είναι επαγγελματίες και έχουν τιμήσει τον εργοδότη τους χωρίς να κουβαλάνε παλαιές διασυνδέσεις από παλαιές σχέσεις.

Διαβεβαίωσε ως μέλος του ΔΣ ότι η τράπεζα δεν θα λειτουργεί σαν παράρτημα είτε της Eurobank είτε προς όφελος της Eurobank Κύπρου. Αυτό θα είναι για όλους μας απαράβατος κανόνες και κόκκινη γραμμή», πρόσθεσε.

Χατζηκωστής: Να ικανοποιηθούν όλοι οι μέτοχοι

Εκπροσωπώντας τον «τρίτο κατά σειρά μέτοχο» δηλαδή τα διάφορα ταμεία της ΕΤΥΚ, ο Επίτιμος Πρόεδρος της οργάνωσης, Λοΐζος Χατζηκωστής έκρινε πολύ ικανοποιητική τη σημερινή διοίκηση της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «η παρουσία της Eurobank δίνει μια δυναμική».

«Αλλά το πρόβλημα δεν θα τελειώσει εδώ, θα πρέπει να καταλήξει πού θα πάμε. Αν πιστεύει κανείς ότι η προοπτική μπορεί να λειτουργήσει με δύο παράλληλα πράγματα, δηλαδή τη Eurobank και την συμμετοχή της είναι λάθος» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που να προσεγγίσουμε και τους υπόλοιπους μετόχους ακόμη και σε μία αξιόλογη αν θέλετε προσέγγιση και προσφορά για να ικανοποιηθούν όλοι μέτοχοι».

Λέγοντας ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι μια πραγματικότητα και ότι η πλειοψηφία των συγχωνεύσεων παγκόσμια δεν ήταν επιτυχείς, ο κ. Χατζηκωστής είπε πως «πρέπει το Συμβούλιο να καταβάλει προσπάθειες για να έλθει μια εξισορρόπηση για να έλθουν τα οφέλη της ενσωμάτωσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!