25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:36

Αντιδρούν στην απόφαση για σύσταση του Εποπτικού Μηχανισμού δικηγόροι και λογιστές – «Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση»

Την αντίδραση τους σχετικά με την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση της Εναίαία Εποπτικής Αρχής, της οποίας θα προεξάρχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκφράζουν δικηγόροι και λογιστές. Καταγγέλλουν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση

κληρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ δικηγόρων, λογιστών και κυβέρνησης, με «φόντο» την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση της Εναίαία Εποπτικής Αρχής, της οποίας θα προεξάρχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για τις σημερινές εποπτικές Αρχές των εταιρειών παροχήςε διοικητικών υπηρεσιών, παραμένει ερωτηματικό η τελική μορφή που θα λάβει το κυβερνητικό νομοσχέδιο καθώς, όπως λένε, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει οι πρόνοιες του.

Σε ανακοινώσεις ο  Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση», ενώ ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου εντοπίζει λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα ως προς την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Με ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση», σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή λήφθηκε χωρίς να προηγηθεί κάποια αποτελεσματική διαβούλευση. Θεωρεί μάλιστα πως η εν λόγω απόφαση, αντιβαίνει βασικές πρόνοιες Δικαίου, περιλαμβανομένου του σεβασμού του Δικηγορικού Επαγγελματικού Απορρήτου όπως έχει διασφαλιστεί με πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος θεωρεί αβάσιμη τυχόν επίκληση ευρωπαϊκών πρακτικών για τη λήψη της πιο πάνω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω απόφαση λαμβάνεται σε μια προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης των αδυναμιών που παρουσιάζουν όργανα της εκτελεστικής εξουσίας σε θέματα εφαρμογής κυρώσεων, και κυρίως η Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων (ΜΕΚ), ως επίσης προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών τους.

O Σύλλογος προειδοποιεί πως τυχόν υλοποίηση της απόφασης θα αποτελεί «μια ακόμη ενέργεια υπονόμευσης του κράτους δικαίου, όπως έγινε σε αρκετές άλλες περιπτώσεις με πρόσφατο παράδειγμα τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το θέμα της διασφάλισης του δημοσιογραφικού απορρήτου και των σχετικών θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τονίζει ακόμη πως θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για εφαρμογή της αρχής του Κράτους Δικαίου, περιλαμβανομένης της πιστής τήρησης των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα προβεί σε ενημέρωση όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων.

ΣΕΛΚ: «Προκύπτουν λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα»

Ο ΣΕΛΚ ως θέση αρχής στηρίζει την σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού σε θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και εφαρμογής των κυρώσεων, αλλά δεν έτυχε προηγούμενης ενημέρωσης σε σχέση με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Κυριάκος Ιορδάνου.

«Ως θέση αρχής του ΣΕΛΚ, όπως την έχει υποβάλει σε πορηγούμενες προτάσεις του προς στην Κυβέρνηση, είναι ότι υποστηρίζει τη σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και κυρώσεων που να καλύπτει ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό τομέα», ανέφερε ο κ. Ιορδάνου.

Μέσω της αρχής αυτής, εξήγησε, θεωρούμε ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και παρακολούθηση των εργασιών των αρμόδιων εποπτικών αρχών ως επίσης και η αναγκαία καθοδήγηση από το κράτος και η ομοιομορφία στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο κ. Ιορδάνου ανέφερε ωστόσο ότι «ο ΣΕΛΚ δεν είχε οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση και έχουμε διαβάσει τις ανακοινώσεις, όπως μεταφέρθηκαν από τον Τύπο».

«Άποψή μας είναι πως θα πρέπει να υπάρξει η διαβούλευση μεταξύ των τριών φορέων που εμπλέκονται προτού τεθεί σε εφαρμογή ο εν λόγω μηχανισμός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΓΔ του ΣΕΛΚ, «από όσα έχουμε διαβάσει από τον Τύπο φαίνεται να προκύπτουν διάφορα κατά τη άποψη μας σοβαρά λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα ως επίσης και ενδεχομένως νομικά κωλύματα στην εφαρμογή των όσων έχουν ανακοινωθεί».

Όπως είπε, ο κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην λειτουργία του νέου συστήματος.

«Ως εκ τούτου αναμένουμε να κληθούμε από τη κυβέρνηση σε συζήτηση του όλου θέματος και επαναλαμβάνουμε την στήριξη μας στις προθέσεις του Προέδρου της δημοκρατίας και της κυβέρνησης για αποκατάσταση της φήμης της Κύπρου ως επιχειρηματικού προορισμού κύρους», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!