18 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 8:15

Αντιδρούν στην απόφαση για σύσταση του Εποπτικού Μηχανισμού δικηγόροι και λογιστές – «Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση»

Την αντίδραση τους σχετικά με την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση της Εναίαία Εποπτικής Αρχής, της οποίας θα προεξάρχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκφράζουν δικηγόροι και λογιστές. Καταγγέλλουν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση

κληρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ δικηγόρων, λογιστών και κυβέρνησης, με «φόντο» την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση της Εναίαία Εποπτικής Αρχής, της οποίας θα προεξάρχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για τις σημερινές εποπτικές Αρχές των εταιρειών παροχήςε διοικητικών υπηρεσιών, παραμένει ερωτηματικό η τελική μορφή που θα λάβει το κυβερνητικό νομοσχέδιο καθώς, όπως λένε, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει οι πρόνοιες του.

Σε ανακοινώσεις ο  Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση», ενώ ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου εντοπίζει λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα ως προς την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Με ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση», σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή λήφθηκε χωρίς να προηγηθεί κάποια αποτελεσματική διαβούλευση. Θεωρεί μάλιστα πως η εν λόγω απόφαση, αντιβαίνει βασικές πρόνοιες Δικαίου, περιλαμβανομένου του σεβασμού του Δικηγορικού Επαγγελματικού Απορρήτου όπως έχει διασφαλιστεί με πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος θεωρεί αβάσιμη τυχόν επίκληση ευρωπαϊκών πρακτικών για τη λήψη της πιο πάνω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω απόφαση λαμβάνεται σε μια προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης των αδυναμιών που παρουσιάζουν όργανα της εκτελεστικής εξουσίας σε θέματα εφαρμογής κυρώσεων, και κυρίως η Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων (ΜΕΚ), ως επίσης προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών τους.

O Σύλλογος προειδοποιεί πως τυχόν υλοποίηση της απόφασης θα αποτελεί «μια ακόμη ενέργεια υπονόμευσης του κράτους δικαίου, όπως έγινε σε αρκετές άλλες περιπτώσεις με πρόσφατο παράδειγμα τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το θέμα της διασφάλισης του δημοσιογραφικού απορρήτου και των σχετικών θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τονίζει ακόμη πως θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για εφαρμογή της αρχής του Κράτους Δικαίου, περιλαμβανομένης της πιστής τήρησης των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα προβεί σε ενημέρωση όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων.

ΣΕΛΚ: «Προκύπτουν λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα»

Ο ΣΕΛΚ ως θέση αρχής στηρίζει την σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού σε θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και εφαρμογής των κυρώσεων, αλλά δεν έτυχε προηγούμενης ενημέρωσης σε σχέση με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Κυριάκος Ιορδάνου.

«Ως θέση αρχής του ΣΕΛΚ, όπως την έχει υποβάλει σε πορηγούμενες προτάσεις του προς στην Κυβέρνηση, είναι ότι υποστηρίζει τη σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και κυρώσεων που να καλύπτει ολόκληρο τον χρηματοοικονομικό τομέα», ανέφερε ο κ. Ιορδάνου.

Μέσω της αρχής αυτής, εξήγησε, θεωρούμε ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και παρακολούθηση των εργασιών των αρμόδιων εποπτικών αρχών ως επίσης και η αναγκαία καθοδήγηση από το κράτος και η ομοιομορφία στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο κ. Ιορδάνου ανέφερε ωστόσο ότι «ο ΣΕΛΚ δεν είχε οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση και έχουμε διαβάσει τις ανακοινώσεις, όπως μεταφέρθηκαν από τον Τύπο».

«Άποψή μας είναι πως θα πρέπει να υπάρξει η διαβούλευση μεταξύ των τριών φορέων που εμπλέκονται προτού τεθεί σε εφαρμογή ο εν λόγω μηχανισμός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΓΔ του ΣΕΛΚ, «από όσα έχουμε διαβάσει από τον Τύπο φαίνεται να προκύπτουν διάφορα κατά τη άποψη μας σοβαρά λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα ως επίσης και ενδεχομένως νομικά κωλύματα στην εφαρμογή των όσων έχουν ανακοινωθεί».

Όπως είπε, ο κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην λειτουργία του νέου συστήματος.

«Ως εκ τούτου αναμένουμε να κληθούμε από τη κυβέρνηση σε συζήτηση του όλου θέματος και επαναλαμβάνουμε την στήριξη μας στις προθέσεις του Προέδρου της δημοκρατίας και της κυβέρνησης για αποκατάσταση της φήμης της Κύπρου ως επιχειρηματικού προορισμού κύρους», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια τα ξημερώματα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Διωκτικές Αρχές τα ξημερώματα της Πέμπτης, 18 Απριλίου μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στην επαρχία Λευκωσίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω...

Αίθριος ο καιρός με σκόνη στην ατμόσφαιρα

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα, θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη. Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που μετά το...

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!