26.8 C
Nicosia
Δευτέρα 30 Σεπτέμβριος 2024 | 20:30

Διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας: Νέο ορόσημο η 30ή Σεπτεμβρίου για να προχωρήσει το έργο – Τι αναμένεται από ΡΑΕΚ

Τουλάχιστον μία ρυθμιστική απόφαση στη Λευκωσία απομένει για να ξεμπλοκάρει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, μετά την ψήφιση χθες στην ελληνική Βουλή της ρύθμισης που προβλέπει τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας, το οποίο επίσης κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί έως τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διακρατική συμφωνία αναφέρεται πως η κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στην ελληνική Βουλή θα γινόταν μέχρι την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, κάτι που τηρήθηκε από την Αθήνα. Όπως είναι φυσικό, όλες οι προθεσμίες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο κείμενο -όπως η διορία για την παραπάνω νέα ρυθμιστική απόφαση- είναι δεσμευτικές και για τις δύο πλευρές, με δεδομένο ότι το Πλαίσιο Κατανόησης υπογράφηκε από τους υπουργούς Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Παπαναστασίου, εκπροσωπώντας τις δύο κυβερνήσεις.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Επίσης, η διακρατική συμφωνία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» και της Κομισιόν, η οποία ελέγχει κατά πόσο τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Υπενθυμίζεται πως το Great Sea Interconnector όχι μόνο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), αλλά έχει λάβει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 657 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η ανάκτηση του κόστους του έργου επιμερίζεται κατά 37% στους Έλληνες καταναλωτές και κατά 63% στους Κύπριους. Σε περίπτωση ωστόσο που η υλοποίηση της διασύνδεσης καθυστερήσει επ’ αόριστον ή ματαιωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων (βλ. αντίδραση Τουρκίας), χωρίς υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ), τότε η ανάκτηση των δαπανών που θα έχουν γίνει έως τότε, θα κατανεμηθεί κατά 50-50% στις δύο χώρες.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ελληνικό κράτος θα αναλάβει μέσω του προϋπολογισμού την κάλυψη ενός επιπλέον 13% των δαπανών, κάτι που η κυβέρνηση έκρινε πως θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη εισήχθη στη διακρατική συμφωνία έπειτα από ελληνική πρόταση, καθώς η Αθήνα αναγνώρισε πως σε αντίθετη περίπτωση η Κύπρος θα επωμιζόταν δυσανάλογο βάρος.

Εκκρεμότητα της κυπριακής ρυθμιστικής αρχής

«Συνεισφέρουμε στον γεωπολιτικό κίνδυνο, περισσότερο απ’ ό,τι η αρχική εκτίμηση που υπάρχει στην ανάλυση κόστους-οφέλους, λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους του έργου και της ανάγκης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Εμείς αισθανόμαστε μεγάλη ασφάλεια σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός ΠΕΝ, κατά τη συζήτηση της ρύθμισης στη Βουλή. Πρόσθεσε πως το έργο παραλίγο να μην γίνει -καθώς βρίσκεται υπό αναστολή- και δεν θα γινόταν αν δεν ψηφιζόταν η διάταξη για το γεωπολιτικό ρίσκο.

Μετά την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή, και με βάση όσα προβλέπει η διακρατική συμφωνία, η κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) θα πρέπει έως την επόμενη Δευτέρα να αναθεωρήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να ενσωματώσει την νέα πρόβλεψη για το γεωπολιτικό ρίσκο.

Αυτή τη στιγμή, το ρυθμιστικό πλαίσιο στη Λευκωσία προβλέπει πως, σε ένα σενάριο καθυστέρησης ή ματαίωσης του έργου λόγω εξωγενών παραγόντων, η Κύπρος «ενδέχεται» να αναλάβει την ανάκτηση του 63% των δαπανών που θα έχουν γίνει έως τότε. Με την τροποποίηση θα απαλειφθεί το «ενδέχεται» (όπως και το ποσοστό) και θα αντικατασταθεί με την πρόβλεψη ότι θα ανακτηθεί σίγουρα το 50%.

Αν η σχετική τροποποίηση δεν γίνει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, τότε όχι μόνο καταστρατηγείται η διακρατική συμφωνία, αλλά και επί της ουσίας παύει να ισχύει η ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες στην ελληνική Βουλή.

Εμπλοκή με το έσοδο

Αν και η ενσωμάτωση στο κυπριακό ρυθμιστικό πλαίσιο του ισόποσου επιμερισμού του γεωπολιτικού ρίσκου ξεμπλοκάρει το έργο, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μία ακόμη εκκρεμότητα που κανονικά θα πρέπει να διευθετηθεί επίσης μέχρι τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει και πάλι από το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας, θα πρέπει μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οι δύο ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) να εγκρίνουν και το έσοδο του έργου για τη διετία 2024-2025.

Με την κοινή απόφαση που έλαβαν οι δύο ρυθμιστικές αρχές πριν από λίγες ημέρες, αναγνώρισαν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του φορέα υλοποίησης. Η έγκριση του εσόδου θα γίνει με βάση τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (και τα λειτουργικά έξοδα) και το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου σε κάθε χώρα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον καθορισμό των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κοινή απόφαση είναι «κουτσουρεμένη», καθώς η ΡΑΕΚ ζήτησε να εξαιρεθούν από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες 38 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αναγνώρισε λειτουργικά έσοδα – αναμένοντας περαιτέρω στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ θα επανέλθει με αίτηση αναθεώρησης, σύμμαχος της οποίας είναι και το ελληνικό Δημόσιο (κύριος μέτοχος του Διαχειριστή), ο οποίος θεωρεί ότι θα πρέπει να εκδοθούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις που θα καθιστούν το έργο οικονομικά βιώσιμο.

Το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών για το έσοδο αναφέρεται και στη ρύθμιση για το γεωπολιτικό ρίσκο, ώστε με άλλο εδάφιό της να ανάψει το «πράσινο φως» στον ΑΔΜΗΕ να καταβάλει 26,8 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των συμβάσεων κατασκευής του έργου. Πρόκειται για την επόμενη δόση που πρέπει να λάβει άμεσα η γαλλική Nexans, κατασκευάστρια του έργου.

ΠΗΓΗ: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πήραν και τις τελευταίες αποφάσεις οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου-Ελλάδας για το καλώδιο

Σε επικαιροποίηση των αποφάσεων τους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (GSI) έτσι ώστε να περιλάβουν σε αυτές και όσα συμφώνησαν οι δύο...

Κυπριακό: Ο Γκουτέρες κάλεσε άτυπη τριμερή συζήτηση για τον Οκτώβριο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσκάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια άτυπη τριμερή συζήτηση για να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του...

Ούλωφ Πάλμε: Η Τεχνητή Νοημοσύνη έλυσε τη δολοφονία του πιο γνωστού ηγέτη της Σουηδίας;

Για 38 χρόνια δεκάδες ήταν αυτοί που προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιος κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε. Τώρα, μια νέα θεωρία κάνει...

Χασέμ Σαφιεντίν: Ποιος είναι ο διάδοχος του Νασράλα – Το προφίλ του

Τον Χασέμ Σιαφεντίν όρισε νέο ηγέτη της η Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά σενάρια. Ξάδερφος του Νασράλα και με στενούς δεσμούς με την...

Δεν πρόλαβε να αναλάβει και έστειλαν ψευδή μηνύματα από τον Αρχηγό Αστυνομίας

Η Αστυνομία ενημερώνει εκ νέου τους πολίτες ότι συνεχίζεται η απάτη με παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που αποστέλλονται μαζικά και παρουσιάζουν ψευδώς την...

Η Πρόεδρος της Ελλάδας στην Κύπρο για την επέτειο της ανεξαρτησίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρίσκεται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!