14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 17:28

Χωρίς μεταρρυθμίσεις  δεν έρχονται τα €4.5 δις

Ακούοντας τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές της περασμένης βδομάδας, αντιληφθήκαμε ότι δεν κατάλαβαν τι είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όταν ο Πρόεδρος έλεγε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τη συνεργασία των κομμάτων για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εννοούσε ξεκάθαρα ότι θέλει να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλή, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να απορροφήσει το ποσό των 4.5 δις ευρώ.

Οι περισσότεροι αρχηγοί, όμως, απαντούσαν με γενικότητες και έλεγαν ότι «αν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κριθούν ότι εξυπηρετούν τους πολίτες θα τους εγκρίνουμε». Ακόμα, κάποιοι άλλοι αρχηγοί άφηναν να νοηθεί ότι η απόφαση των κομμάτων τους θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι μεταρρυθμίσεις είναι σύμφωνες με τις δικές τους απόψεις επί των μεταρρυθμίσεων.

Κι όμως, το θέμα δεν είναι έτσι όπως το αντελήφθησαν ή όπως δείχνουν να το αντελήφθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Η Ε. Ένωση θα χορηγήσει αυτή τη βοήθεια στην Κύπρο (και σε άλλες χώρες μέλη της) από τη στιγμή που προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονιστεί η οικονομία μας. Τα χρήματα αυτά δεν μας δίνονται ως δώρο, αλλά για να αναμορφώσουμε τους διάφορους τομείς της οικονομίας, να υλοποιήσουμε έργα υποδομής και γενικά να προωθήσουμε την οικονομική μετεξέλιξη.

Η Ευρώπη προωθεί αυτό τον σχεδιασμό σ’ όλες τις χώρες – μέλη της, γιατί θέλει να τις στηρίξει λόγω της πανδημίας, ώστε να προχωρήσουν ως ενιαίο άρμα προς την ανάπτυξη και την πρόοδο. Κάθε χώρα, ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες που έχει, εξασφάλισε ένα ποσό χρημάτων. Τα κράτη από την πλευρά τους υπέβαλαν στην Ε.Ε. τις προτεραιότητες που επιδιώκουν να καλύψουν με αυτά τα χρήματα και τώρα αναμένονται οι απαντήσεις των Βρυξελλών.

Αν τα κόμματα της Κύπρου καταψηφίσουν τα διάφορα μέτρα που εντάξαμε στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απλώς η Ευρώπη δεν θα μας δώσει τα 4.5 δις ευρώ.

Με βάση τα πιο πάνω, μια αρνητική τοποθέτηση των κομμάτων στους σχεδιασμούς αυτούς, δεν είναι την κυβέρνηση που θα πλήξει, αλλά την οικονομία που θα στερηθεί τα 4.5 δις ευρώ.

Και με δεδομένο ότι ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει δανειστεί πολλά εκατομμύρια ευρώ (6.3 δις ευρώ) για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αντιλαμβάνεστε πόση ανάγκη έχουμε αυτή τη βοήθεια από την Ευρώπη.

Εξ’ αιτίας του δανεισμού για την πανδημία, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 120% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αρνητική απόκλιση υπάρχει και για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Συνολικά, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η επίπτωση της πανδημίας μας κόστισε 5.7% του ΑΕΠ.

Αν, λοιπόν, επιθυμούμε την γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας και την προώθηση νέων τομών για το μέλλον, δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να αξιοποιήσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιο αυτό θα μας βοηθήσει τόσο στη δημιουργία ποιοτικών υποδομών και νέων θέσεων εργασίας, όσο και στην προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, θα συμβάλει στον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι πολύ απλά για τα κόμματα: Είτε εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις και τα άλλα μέτρα και απορροφούμε τα 4.5 δις ευρώ από την Ευρώπη, είτε μένουμε ως είμαστε με άγνωστο το μέλλον…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!