Οι μοναχικές μέλισσες, μετά από μια κουραστική μέρα επικονίασης, χαλαρώνουν στην Μαπρμπόζα της Κολομβίας, όπου μικροσκοπικά ξενοδοχεία που χτίστηκαν από τη Μητροπολιτική Αρχή της κοιλάδας Αμπούρα τις παρέχουν χώρους για ξεκούραση.
Χτισμένες με αγάπη από ξύλο, με ακρυλικές στέγες για προστασία από τη βροχή, οι εξαγωνικές δομές φιλοξενίας είναι γεμάτες με μια ποικιλία από μπαστούνια μπαμπού που επιτρέπουν στις μέλισσες όλων των σχημάτων και μεγεθών να κάνουν check-in για μια ανάπαυλα.
«Είναι σαν ένα ξενοδοχείο γιατί εδώ θα έχουν μια ήσυχη στιγμή στο δωμάτιό τους … πριν ξαναρχίσουν τη δουλειά», δήλωσε ο Έκτορ Ιβάν Βαλένθια, βοηθός της μονάδας διαχείρισης κινδύνων της τοπικής αρχής.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθοί όπως ο Βαλένθια καθαρίζουν απαλά τα δωμάτια μπαμπού χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως πινέλα.
«Αν αυτό ήταν ένα κανονικό ξενοδοχείο, θα ήμουν ένας από τους ανθρώπους που καθαρίζουν τα δωμάτια», είπε ο Βαλένθια.
Η Κολομβία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε βιοποικιλότητα στον κόσμο, έχει καταγράψει 550 ποικιλίες μελισσών στα σύνορά της, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και ο πραγματικός αριθμός ειδών θα μπορούσε να είναι έως και 1.445.
Όπως και αλλού στον κόσμο, οι μέλισσες της Κολομβίας – ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή των φυτών – απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και από την αλλαγή του κλίματος.
Τα ξενοδοχεία μελισσών εγκαταστάθηκαν για την προστασία ειδών που βρέθηκαν στους 10 δήμους της μητροπολιτικής περιοχής της κοιλάδας Αμπούρα, συμπεριλαμβανομένων της Μπαρμπόζα και της Μεντελίν.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο (οι μέλισσες) επηρεάζονται αρνητικά και χάνουν περισσότερους χώρους κάθε μέρα», δήλωσε ο Χουάν Ντέιβιντ Παλάθιο, διευθυντής της αρχής περιβάλλοντος και μεταφορών της μητροπολιτικής περιοχής.
Ωστόσο, ενώ οι μέλισσες που παράγουν μέλι τραβούν την προσοχή όλων, οι μοναχικές ή μονήρεις μέλισσες δεν έχουν κανέναν να τις υπερασπιστεί, πρόσθεσε ο Βαλένθια.
«Αυτές οι μικρές μέλισσες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στα δηλητήρια και επειδή δεν παράγουν μέλι κανείς δεν μιλάει γι ‘αυτές. Εκεί είναι που ερχόμαστε εμείς για τη διάσωσή τους», είπε.
ΠΗΓΕΣ: naftemporiki.gr/Reuters