26.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 11:36

Ουγγαρία: Μερικό lockdown ανακοίνωσε ο Ορμπάν

Μερικό lockdown στην Ουγγαρία από μεθαύριο Τετάρτη και για τουλάχιστον 30 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ήταν επιφυλακτικός μέχρι σήμερα στην υιοθέτηση σκληρότερων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και η διδασκαλία θα γίνεται εξ αποστάσεως. Επίσης θα κλείσουν και τα εστιατόρια και θα αυξηθούν οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να ανασχεθεί η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα απαγορευτούν οι μεγάλες συναθροίσεις και ότι οι αθλητικοί αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

«Αν οι αριθμοί των κρουσμάτων εξακολουθήσουν να αυξάνονται με τον σημερινό ρυθμό (…) τα ουγγρικά νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το φορτίο», δηλώνει ο Ορμπάν σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Η Ουγγαρία κατέγραψε 5.162 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 55 νέους θανάτους εξαιτίας του COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, με τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων να αυξάνεται μετά τα νέα στοιχεία σε 114.778 και των θανάτων σε 2.493. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη προβεί στον επαναπρογραμματισμό εγχειρήσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη συρροή ασθενών λόγω του COVID-19.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία αρχίζει μέχρι στιγμής από τα μεσάνυχτα, τώρα θα αρχίζει στις 20:00 τοπική ώρα και θα διαρκεί έως τις 05:00, διευκρινίζει ο Ορμπάν στο βίντεο αυτό που αναρτήθηκε στο Facebook. Τα ξενοδοχεία θα μπορούν να δέχονται μόνον επιχειρηματίες ως πελάτες, κι όχι τουρίστες, προσθέτει.

Στις οικογενειακές συναθροίσεις θα μπορούν να παρευρίσκονται μόνον έως 10 άνθρωποι και στις κηδείες έως 50. Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα γυμναστήρια θα είναι κλειστά.

Τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, όμως το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις κάθε εβδομάδα, υπογραμμίζει επίσης ο Ορμπάν.

Νωρίτερα σήμερα εκπαιδευτική ένωση της Ουγγαρίας κάλεσε τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία για να προστατεύσουν τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους εαυτούς τους, από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν αύριο Τρίτη από το κοινοβούλιο, θα ισχύσουν για 30 ημέρες, αλλά η ισχύς τους μπορεί να παραταθεί, όπως επισήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ζωντανοί» για πρόκριση στους “4” της Ευρωλίγκα έμειναν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

«Ζωντανοί» στην διεκδίκηση της πρόκρισης στο Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο έμειναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τις νίκες που πέτυχαν...

Ολυμπιακός: Όταν άδειασε τις εκκλησίες και στενοχώρησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου – Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Η Μεγάλη Πέμπτη που άδειασαν οι εκκλησίες. Η ημέρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, προτίμησε να δει το σημαντικότερο...

Όλη η Ευρώπη μιλά για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Αγγλία – Κέρδισε 4-2 την ‘Αστoν Βίλα

Η εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας...

Χαμάς: Υπό εξέταση με «θετικό πνεύμα» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζει η Χαμάς να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα...

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!