3.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 6:27

Όσα κατέθεσε ενώπιον Ερευνητικής ο Αρχιεπίσκοπος – «Δεν ήξερα για τις 300 χιλιάδες του Low»

Mε την κατάθεση του Προκαθήμενου της κυπριακής εκκλησίας, συνεχίστηκαν οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, η οποία συστάθηκε κατόπιν διαταγμάτων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Η διαδικασία έλαβε χώρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για διευκόλυνση του Αρχιεπισκόπου.Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερωτήματα των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρθηκε στην περιβόητη πολιτογράφηση του Μαλαισιανού Λόου και μίλησε για τη δική εμπλοκή και την επιστολή που απέστειλε στον τότε Υπουργό.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν τον γνώριζε τον Μαλαισιανό και ότι του τον σύστησε ο Κύπριος developer. Και αναφέρθηκε στην εισφορά που ήθελε να κάνει ο Μαλαισιανός στην εκκλησία της Κύπρου. «Περίμενα ότι θα ήταν 10-15 χιλιάδες ευρώ, όχι 300» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν γνώριζε για το ποιόν του Μαλαισιανού και πως δεν ήταν δική του δουλειά ο έλεγχος των ατόμων αυτών. «Εγώ έμαθα μετά από χρόνια που έγραψαν οι εφημερίδες για τον Λόου, ήξερα ότι πήγαιναν καλά. Μετά που διάβασα από εφημερίδες για τον Λόου κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά» είπε μεταξύ άλλων.

Μίλησε και για τα περί δύο κρατών που απέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε πρόσφατη συνέντευξη του, αναφέροντας ότι μετάνιωσε για τις αναφορές του.

Τα σημαντικότερα σημεία της κατάθεσης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Ερευνητική:

-Άρχισε η κατάθεση του Αρχιεπισκόπου

-Νικολάτος: «Kατά την εξέταση των φακέλων εντοπίσαμε επιστολή σας του 2015 προς τον ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο με την οποία παρακαλείτε τον Υπουργό για τις δικές του ενέργειες όπως τα αιτήματα για πολιτογράφηση τριών ατόμων μεταξύ αυτών και του Λόου τεθούν προς έγκριση στην συνεδρία του Υπουργικού, την θυμάστε; Αρχιεπίσκοπος: «Bεβαίως και ο λόγος που το έκανα είναι ότι ο developer δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει το χωράφι και υπέγραφα εγώ ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής και ήθελα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ξεμπερδέψω από αυτές τις καταστάσεις και αν έπαιρνα γρήγορα το διαβατήριο θα ερχόταν ο developer να με πληρώσει» Νικολάτος: «Έχετε στείλε και άλλες επιστολές;» Αρχιεπίσκοπος: «Έχω στείλει πολλές επιστολές εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες και στον ΠτΔ και σε Υπουργούς και σε Γενικούς Διευθυντές»… «Γνώρισα τον κύριο Λοου και είπα αφού επιμένει να κάνει εισφορά και ήρθε να φάμε μια ημέρα στην Αρχιεπισκοπή και τον γνώρισα στο τραπέζι για λίγη ώρα τρία τέταρτα μάλιστα εγώ ούτε καν είδα την επιταγή τον ευχαρίστησα του είπα ότι δεν χρειαζόταν η αρχιεπισκοπή εισφορά»

-Αρχιεπίσκοπος: «Νόμιζα ότι θα έδινε 10-15 χιλιάδες όπως άλλους τελικά ήταν 300.000. Δεν μας την έδωσε ο κ.Λόου την επιταγή βγήκε από εταιρία που άνηκε στον κύριο Λόου είναι εγγεγραμμένη και έχει αριθμό εγγραφής έχει διευθυντή γραμματέα και εργάζεται και είναι εταιρία που υπάρχει μέχρι σήμερα»

-Καλογήρου: «Μπορείτε να μας πείτε το όνομα του developer; Αρχιεπίσκοπος: «Χ….. λέγεται νομίζω Χ… αυτά τα ελέγχει κάτω το λογιστήριο εμένα μου φέρνουν την συμφωνία για να την υπογράψω και είδα εκεί ότι έδωσε κάποια προκαταβολή». Καλογήρου: «H εταιρία που αναφέρεται ήταν άλλο όνομα από αυτό που αναφέρετε τώρα δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, ήταν άτομο που αναφέρεται στην επιστολή σας». Αρχιεπίσκοπος: «Μπορεί δεν το ξέρω»

-Νικολάτος: «Παρακαλείτε τον ΥΠΕΣ να τεθούν προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού σε δύο ημέρες από την ημερομηνία της επιστολής σας, ήταν σύνηθες το λεκτικό σας; Αρχιεπίσκοπος: «Νομίζω ναι γιατί τις ετοίμαζε η γραμματεία και δεν αποκλείω να ήρθαν σε επαφή με τον γραμματέα του υπουργού και το όλο λεκτικό να το πήραν από εκεί δεν ήταν δικό μου το λεκτικό. Νικολάτος: «Προβήκατε σε έλεγχο για το ποιόν των ατόμων αυτών Αρχιεπίσκοπος: «Ήταν αδύνατον ούτε στην αστυνομία μπορούσα να απευθυνθώ ούτε στην ΚΥΠ ούτε στην Ευρώπη θα μου έλεγαν ποιος είναι εσύ δεν είχα εξουσία άλλοι ήταν οι υπεύθυνοι. Δεν μου έπεφτε λόγος εμένα ήταν θέμα του Υπουργού»

-Αρχιεπίσκοπος: «Η έπαυλη του κάθε ενός θα χτιζόταν στα χωράφια που αγόρασε από εμάς. Νικολάτος: «Γνωρίζετε εάν οι πολιτογραφήσεις που ζητήσατε εσείς εγκρίθηκαν τελικά; Αρχιεπίσκοπος: «Εγώ έμαθα μετά από χρόνια που έγραψαν οι εφημερίδες για τον Λόου, ήξερα ότι πήγαιναν καλά. Μετά που διάβασα από εφημερίδες για τον Λόου κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά». Νικολάτος: «Μετά την πολιτογράφηση του Λόου πληροφορηθήκατε για το ποιόν του είπατε; Αρχιεπίσκοπος: «Έμαθα από τις εφημερίδες, εγώ έστειλα μία επιστολή και έληξε»

-Νικολάτος: «Οι σχέσεις της εκκλησίας Κύπρου με το πρόγραμμα ποιες ήταν; Πολιτογραφήθηκαν και άλλοι μετά από δική σας εισήγηση; Αρχιεπίσκοπος: «Όταν έβλεπα ότι δεν πήγαινε καλά η οικονομία το 2013 εμείς χάσαμε πολλά από τις τράπεζες. Τότε είχαμε πάθει μία ζημιά 120 εκατομμυρίων ευτυχώς είχαμε τα ξενοδοχεία αλλιώς θα ψωμοζούσαμε και εμείς. Τόσες χώρες δίνουν διαβατήρια και παίρνουν διαβατήρια η φτωχή Κύπρος φταίει και διασύρεται η Κυπριακή Δημοκρατία;»

-Αρχιεπίσκοπος: «Ασφαλώς με ενδιαφέρει η κατάσταση της πατρίδας μας και πάω και στο Προεδρικό και ασχολούμαι και με το Κυπριακό και λέω στον Πρόεδρο ο Τούρκος θέλει τα πάντα και δεν υπάρχει λύση… «Δύο πράγματα πρέπει να κοιτάξεις, την οικονομία και να δούμε οπλικά συστήματα και σήμερα πολεμά το iq του στρατιώτη. Αν έχουμε αυτά τα δύο δεν φοβόμαστε ούτε τους Τούρκους ούτε κανένα»

Αρχιεπίσκοπος: «είπα κάτι και ο δημοσιογράφος το έβαλε σε μεγάλους τίτλους ότι ο πρόεδρος θέλει δύο κράτη. Έκανε κάποτε ο πρόεδρος μία σκέψη για δύο κράτη, τώρα δεν θέλει. Μετάνιωσα που το είπα»

-Αρχιεπίσκοπος: «Το τσέκι το πήρα από την Τράπεζα δεν τα πήρα στην σακούλα, αφού πήρα τσέκι είπα δεν νομίζω να είναι βρώμικα τα χρήματα. Μετά που είδα να γράφουν οι εφημερίδες λέω τώρα μετά από 5 χρόνια τον κατηγορούν. Δεν φταίει το Υπουργείο, ούτε το Υπουργικό ούτε κανένας. Δεν είμαστε στην ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου, πρέπει να είσαι μάντης»

-Καλογήρου: «O κύριος Λόου είχε άσχημα δημοσιεύματα στη χώρα του και παρελθόν, σας είπε κανένας κάτι; Πόσα πωλήσατε την έκταση θυμάστε; Αρχιεπίσκοπος: «Δεν μου είπε κάτι κανείς. Δεν είμαι κομπιούτερ για να θυμάμαι τι υπογράφω κάθε μέρα»

-Νικολάτος: «Άλλο πρόσωπο ζήτησε καθόλου την βοήθεια σας για να συστήσετε εσείς κάποια αίτηση για διαβατήριο;» Αρχιεπίσκοπος: «Δεν θυμάμαι αλλά μπορεί, εν τόσες πολλές επιστολές που έχω στείλει που δεν μπορώ να θυμηθώ»

-Νικολάτος: «Όταν λέτε τόσες πολλές επιστολές έχετε στείλει, μπορείτε να πείτε αριθμό για το επενδυτικό;» Αρχιεπίσκοπος: «Μπορεί να ήταν 10-15 και 20 δεν μπορώ να θυμηθώ». Κυριάκου:  «Πέραν από τον Μαλαισιανό έχετε λάβει εισφορά από αιτητή πολιτογράφησης; Αρχιεπίσκοπος: «Όχι εκείνος που με απασχόλησε αρκετά ήταν κάποιος Ούγγρος που ήθελε να κάνει επένδυση στην Πάφο ενόχλησα αρκετές φορές τον υπουργό και τον ΠτΔ και μάλιστα ο Πρόεδρος μου είπε έχει λεφτά πάνω του και θα κάνει, και του είπα αν έχει θα κάνει και στο τέλος δεν έκανε δεν τον άφησαν οι Παφίτες να κάνει»

-Αρχιεπίσκοπος: «Δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα λεφτά, ούτε να μου βγάλει ο άλλος το καπέλο. Η Κύπρος είναι μικρό κρατίδιο εύκολα νοικοκυρεύεται, έπρεπε να μας ζηλεύουν οι πάντες αλλά δυστυχώς εν πάμε καλά»

-Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής

Προηγούμενη ενημέρωση

Με την κατάθεση του Προκαθήμενου της κυπριακής εκκλησίας, συνεχίζει τις εργασίες της η Ερευνητική Επιτροπή των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, η οποία συστάθηκε κατόπιν διαταγμάτων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με ημερομηνίες 07.09.2020, 14.10.2020 και 1.12.2020.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καταθέτει στις 10 και 30. Η διαδικασία θα διεξαχθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Οι αναφορές στον Λόου

Ο Αρχιεπίσκοπος, με δηλώσεις του την Κυριακή αναφέρθηκε στην εισφορά που λήφθηκε από Μαλαισιανό που πολιτογραφήθηκε για την Θεολογική Σχολή δεν έχει δαπανηθεί και ευχαρίστως θα επιστραφεί στην χώρα του αν ζητηθεί.

Ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, ο οποίος είχε πουλήσει την έπαυλη στον κ. Λόου, η οποία είχε κτιστεί σε οικόπεδο της Αρχιεσπικοπής του ζήτησε να στείλει ένα σημείωμα στον Υπουργό για να προωθηθεί το θέμα εξασφάλισης διαβατηρίου. Πρόσθεσε δε, πως δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που έστειλα επιστολές σε Υπουργούς, ούτε η τελευταία φορά.

Έχουμε συνέχισε, «μια καλή προσέγγιση και με την παρούσα κυβέρνηση αλλά και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέροντας ωστόσο πως αυτό βέβαια, «δεν σημαίνει ότι οσάκις στείλουμε μια επιστολή, ότι ο Υπουργός, ή ο Πρόεδρος θα κάνει το θέλημα μας». Όπως ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε, πολλές φορές ακούνε αυτά που τους λένε, αλλά και πολλές φορές απορρίπτουν όταν δηλαδή δεν θεωρούν ότι αυτό που τους λένε πρέπει να γίνει.

Ενδεικτικά ως παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε στην περίπτωση της Πάφου με τον Ούγγρο επιχειρηματία.

Ξέρετε σημείωσε, «με τον Ούγγρο, τι σχέδια είχαμε» αναφέροντας πως όχι μια επιστολή απέστειλε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο αλλά και επισκέψεις του έκανε με τον επιχειρηματία στο γραφείο του, ενώ επισκέψεις συνέχισε έκανε μαζί του και στο Προεδρικό Μέγαρο. «Δεν μας άκουσε, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο κ. Υπουργός», είπε, προσθέτοντας πως στο τέλος ο Ούγγρος επιχειρηματίας έφυγε πικραμένος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε πως διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών. Είναι φίλος, είπε, ο Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας πως «δεν σημαίνει όταν δεν μας ακούει, είναι εχθρός μας, και όταν μας ακούει, είναι φίλος μας». Μάλιστα, είπε, όπως είχε πληροφορηθεί, – σημειώνοντας ωστόσο πως μπορεί να κάνει και λάθος, όμως δεν το νομίζει- «όταν πήρε την επιστολή μου, ήδη είχε δώσει διαβατήριο στον Τζο Λόου, και δεν περίμενε από μένα αν θα του δώσει ή εάν δεν θα του δώσει». Εξήγησε ακόμη πως το ενδιαφέρον του, «ήταν διότι το οικόπεδο που κτίστηκε η έπαυλη, του εν λόγω κύριου, ανήκε στην Αρχιεπισκοπή και επειδή ο developer δεν είχε χρήματα να ξοφλήσει, υπέγραφα ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής εγώ ο ίδιος».

Για το θέμα της εισφοράς ο Μακαριότατος ανέφερε πως ο ίδιος αυτόν τον άνθρωπο δεν τον ήξερε, και πως για πρώτη φορά ήταν ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης που του είπε επειδή προθυμοποιήθηκε να στείλει κάποιο σημείωμα στον Υπουργό, αυτός επιθυμούσε να κάνει και μια εισφορά στην Αρχιεπισκοπή.

Κατόπιν τούτου συνέχισε, του ζήτησε να τον προσκαλέσει για φαγητό ώστε να γνωριστούν, όπως και έγινε. Επεσήμανε ωστόσο πως αν σήμερα δει αυτόν τον άνθρωπο σίγουρα δεν θα τον καταλάβει, αφού τον είδε μόλις τρία τέταρτα και την ώρα του φαγητού.

Μάλιστα συμπλήρωσε του είχε αναφέρει πως δεν θα επιθυμούσε εισφορά για την Αρχιεπισκοπή, αφού αυτή πηγαίνει πολύ καλά, αλλά για την Θεολογική Σχολή που δεν είχε ακόμη προλάβει να την προικοδοτήσει. Εξήγησε δε, πως όταν κάνει ένα έργο, του αρέσει να το προικοδοτεί για να στέκει στα δικά του πόδια. Είπε ακόμη πως τα πρώτα χρόνια δέχτηκε εισφορές από πολλούς, αναφέροντας πως δεν πίστευε ότι θα δώσει αυτού του ύψους το ποσό αλλά εκτιμούσε πως θα του έδιδε 10 με 15 χιλιάδες όπως έδωσαν και άλλοι.

Ερωτηθείς το μέγεθος της εισφοράς του κ. Λόου στην Θεολογική Σχολή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως ήταν επιταγή ύψους €300.000 που την πήραν από την Τράπεζα Κύπρου. Είπε ακόμη, «δεν μας τα έφερνε στην σακούλα, και μας τα έδωσε ένα γραφείο που μπορεί να εξυπηρετούσε το γραφείο αυτό, το οποίο αυτή η εταιρεία είναι γραμμένη στην Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη θα καταθέσουν, στον ισόγειο χώρο του πρώην Ξενοδοχείου «Φιλοξενία» στην αίθουσα «Jean Monnet», στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, και στις 12 το μεσημέρι ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!