Μάλλον… απαισιόδοξη εμφανίζεται η JP Morgan για την πορεία του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο το 2024, θεωρώντας ότι οι πιέσεις που οδήγησαν στην μερική αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή τους προηγούμενους μήνες σταδιακά θα εξανεμιστούν, ενώ ο κίνδυνος από τις τιμές ενέργειας παραμένει.
Όπως εξηγεί η JP Morgan, μετά από μια σημαντική καθοδική μετατόπιση του πληθωρισμού πέρυσι, αναμενόταν μια διακοπή της αποπληθωριστικής διαδικασίας το α’ εξάμηνο του 2024 έτους, η οποία θα σταθεροποιήσει τον πυρήνα του ΔΤΚ στο ακόμη υψηλό 3%. Τα μέχρι τώρα στοιχεία των αρχών του 2024 υποστηρίζουν σθεναρά αυτήν την άποψη, καθώς ο παγκόσμιος βασικός ΔΤΚ ανέβηκε στο 0,3% (σε μηνιαία βάση), ωθώντας την JP Morgan να ανεβάσει την πρόβλεψή της για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στο 3,4%.
Οι βασικοί λόγοι αυτής της άποψης είναι: μια φάση παγκόσμιας μείωσης των τιμών των αγαθών φαίνεται να έχει τελειώσει, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών παραμένει σταθερός, ενώ οι ανοδικές εκπλήξεις στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις αναθεωρήσεις των προβλέψεων.
Μεγάλη αβεβαιότητα για το υπόλοιπο του 2024
Ενώ ο παγκόσμιος δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει συγκρατημένα σε ρυθμό περίπου 3% το επόμενο τρίμηνο, λιγότερο ξεκάθαρη είναι η περίπτωση της υποχώρησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, παραδέχεται η JP Morgan. Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ανοδικών αναθεωρήσεων των προβλέψεών της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024 – οι οποίες έχουν κινηθεί κατά 0,5% υψηλότερα από την αρχή του έτους – οι προβλέψεις για συνεχή αποπληθωρισμό ενσωματώνουν μια υποκείμενη πίστη στις δυνάμεις του κόστους εργασίας, στις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες ή σε πρόσφατα μηνύματα από τις αγορές εμπορευμάτων.
Άλλωστε, η διολίσθηση του πληθωρισμού βασικών αγαθών συνέβαλε σημαντικά στην καθοδική μετατόπιση του δομικού πληθωρισμού κατά το β’ εξάμηνο του 2023. Αλλά εδώ και μερικούς μήνες, αυτή η παγκόσμια αποπληθωριστική ώθηση έχει εξασθενίσει. Ο αποδυναμωμένος παγκόσμιος μεταποιητικός τομέας δείχνει σημάδια ανάκαμψης και τόσο το κόστος των εισροών όσο και οι τιμές παραγωγής έχουν σταθεροποιηθεί.
Το μοντέλο της JP Morgan, το οποίο προβλέπει τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών των βασικών αγαθών με βάση τις πιέσεις της αλυσίδας εφοδιασμού και την αύξηση του ΑΕΠ, υποδεικνύει τον πληθωρισμό των τιμών βασικών αγαθών στο 0,5% για το 1ο εξάμηνο του 2024 (0,8% για το δεύτερο τρίμηνο του 24)–-αμετάβλητο από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου.
Ο ρόλος της ενέργειας
Οι γενικές μετρήσεις της παγκόσμιας πίεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως ο παγκόσμιος δείκτης πίεσης FRBNY (GSCPI), υποδεικνύουν περιορισμένη σύσφιξη έως τις αρχές του 2024 σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους. Ωστόσο, οι πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος αποστολής και οι σχετικές πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στον GSCPI και να αυξήσουν τον πληθωρισμό των βασικών αγαθών, εξηγεί η JP Morgan.
Παρά την πρόσφατη σταθεροποίηση, οι ναύλοι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εξακολουθούν να είναι διπλάσιοι από τα προηγούμενα επίπεδα του Δεκεμβρίου, ενώ ο δείκτης Baltic Dry – ένας δείκτης κόστους αποστολής για χύδην αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, μετάλλων, μεταλλευμάτων και άνθρακα που αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο της κυκλοφορίας στη Διώρυγα του Παναμά––– είναι πάνω από 50% από τα τέλη Ιανουαρίου.
Συνδυάζοντας την ανάκαμψη των βασικών αγαθών, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται επίσης. Η πτώση των τιμών της ενέργειας ήταν σημαντική στην επιβράδυνση του παγκόσμιου πληθωρισμού το 4ο τρίμηνο του 2023. Σε συμφωνία με την άνοδο κατά 5% των τιμών του αργού πετρελαίου Brent, ο ΔΤΚ της ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,3% τον Φεβρουάριο και ανέβηκε στο 3,2%.
Τέλος, η JP Morgan εκτιμά ότι μια άνοδος του Brent στα υψηλά των 80-90 δολ./βαρέλι θα ανέβαζε περαιτέρω τον ΔΤΚ ενέργειας στο 10-15% μέχρι το επόμενο τρίμηνο – αποτέλεσμα που ενέχει ανοδικό κίνδυνο για τις τρέχουσες προβλέψεις της, οι οποίες υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός συγκρατείται στο 2,7% το επόμενο τρίμηνο.
Πηγή: ΟΤ