19.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 23:51

Το 2020 έλαμψε δια της καταστροφής

  • Ο απολογισμός του έτους είναι ότι άφησε καμένη γη

 Σε λίγες μέρες τελειώνει το 2020 και η ιστορία θα γράψει ότι επρόκειτο για ένα κάκιστο και αρνητικό έτος για την κυπριακή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Με την είσοδο του πέρσι, το 2020, ήταν όλο υποσχέσεις και ελπίδες για μια χρονιά γεμάτη ανάπτυξη και πρόοδο. Όλες οι οικονομίες του πλανήτη βρισκόντουσαν σε μια θετική αφετηρία, έτοιμες για νέες επιδόσεις και επιτεύγματα.

Όμως, ο κορωνοϊός που ξέσπασε στην Κίνα, έμελλε από τις αρχές του χρόνου, να επεκταθεί στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα και να γεμίσει την ανθρωπότητα προβλήματα, θανάτους και θλίψη. Τα όσα ζήσαμε τους τελευταίους μήνες είναι πρωτοφανή και απίστευτα.

Συστήματα υγείας ανατράπηκαν, επιχειρηματικοί τομείς διαλύθηκαν, εταιρείες παρέλυσαν, απλός κόσμος έχασε την εργασία του, ενώ πολλοί ταλαιπωρήθηκαν με την υγεία τους και άλλοι έχασαν ακόμα και τη ζωή τους.

Στη χώρα μας, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, έστω κι αν λέμε ότι υγειονομικώς ελέγχουμε την πανδημία και οικονομικώς ακόμα αντέχουμε. Δυστυχώς, ούτε στον πρώτο, ούτε στο δεύτερο τομέα τα νέα είναι καλά.

Η μικρή Κύπρος μέχρι στιγμής έχει αρκετούς νεκρούς και πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Το υγειονομικό σύστημα μόλις και μετά βίας διαχειρίζεται τα περιστατικά.

Στην οικονομία, η εικόνα είναι χειρότερη. Το κράτος που αναγκάστηκε να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, βλέπει τα αποθέματα του να τελειώνουν και τους δημοσιονομικούς δείκτες να βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι επιχειρήσεις είναι σε απελπιστική κατάσταση, αφού τόσο ο τζίρος τους, όσο και τα έσοδα τους εξανεμίστηκαν.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, μιλούμε για μια καταστροφική χρονιά σε όλα τα μέτωπα και σε όλο τον πλανήτη.

Για να καλυφθούν οι ζημιές του 2020 θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Και σίγουρα αυτό είναι το λιγότερο, αφού κάποιοι θα χάσουν είτε τη ζωή τους, είτε την επιχείρηση τους, είτε τη θέση εργασίας τους.

Ο απολογισμός, λοιπόν, του 2020 είναι αρνητικός για όλους. Ήταν μια χρονιά που ανέλπιστα και απροσδόκητα ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή μας.

Ελπίδα, όλων μας, να αποδώσουν τα εμβόλια που άρχισαν να κυκλοφορούν, ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφική λαίλαπα της πανδημίας. Προς το παρόν, όλοι διατηρούμε επιφυλάξεις, γιατί δεν γνωρίζουμε την ακριβή αποδοτικότητα των νέων φαρμάκων.

Συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η ανθρωπότητα και στο θέμα της οικονομίας. Ένας σοβαρός έλεγχος της πανδημίας, μέσω των εμβολίων, θα ξαναδώσει πνοή και οξυγόνο στην οικονομία. Θα επιτρέψει την επαναφορά μας σε κάποια κανονικότητα και στην οικονομία να λειτουργήσει σ’ ένα ορθόδοξο περιβάλλον.

Αποχαιρετούμε, λοιπόν, την απερχόμενη χρονιά με τις χειρότερες αναμνήσεις και εμπειρίες. Δεν ήταν απλός ένα δύσκολο έτος, αλλά ένα καταστροφικό 12μηνο. Ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί.

Το ζητούμενο, τώρα, να μπούμε στη νέα χρονιά με άλλα δεδομένα και άλλη ατζέντα. Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται από τους απλούς ανθρώπους, αλλά από την επιστήμη που πολεμά τον κορωνοϊό και τις τραγικές συνέπειες του.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!