15.9 C
Nicosia
Κυριακή 12 Μάιος 2024 | 6:18

Απαραίτητη μια νέα πολεοδομική αμνηστία

Η πρόσθεση του Υπουργού Εσωτερικών να προωθήσει μια νέα πολεοδομική αμνηστία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Σ΄ αυτό συνηγορούν πολλοί λόγοι σήμερα, για να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο με τους τίτλους ιδιοκτησίας στην Κύπρο.

Κατ’ αρχήν είναι το μείζον και διαχρονικό πρόβλημα με τους ξένους που αγόρασαν κατοικίες και άλλα υποστατικά στην Κύπρο και δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα τίτλο ιδιοκτησίας.  Το θέμα αυτό καταγγέλθηκε από Βρετανούς αγοραστές σε ΜΜΕ της χώρας τους, δυσφημίζοντας την Κύπρο.  Μάλιστα σε κάποιο Βρετανικό δημοσίευμα αναφερόταν  ότι οι αγορές ακινήτων στην Κύπρο δεν είναι κατοχυρωμένες, διότι δεν χορηγούνται τίτλοι ιδιοκτησίας.  Με τέτοια δημοσιεύματα, αντιλαμβανόμαστε ότι κανένας Βρετανός δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί ξανά για να αγοράσει ακίνητο στην Κύπρο.

Εκτός, όμως, από τους ξένους υπάρχουν και πολλοί Κύπριοι που ενώ αγόρασαν ακίνητο και το εξόφλησαν δεν έχουν πάρει ακόμα τίτλο ιδιοκτησίας.  Και αυτό, γιατί οι εργολάβοι των ακινήτων αυτών προέβησαν σε τόσες πολλές παρατυπίες και ίσως παρανομίες, που δεν επιτρέπουν στην Πολεοδομία και στο Κτηματολόγιο να εγκρίνουν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Ακόμα, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία αγοραστών, οι οποίοι αγόρασαν ακίνητο, το ξόφλησαν, αλλά λόγω παράβασης των αδειών οικοδομής από τους εργολάβους ή παρεμβάσεων δικών τους στο ακίνητο, έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας με “σημειώσεις”.  Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πουλήσουν το ακίνητο τους ή να το υποθηκεύσουν, εκτός κι΄ αν διορθώσουν τις παραβάσεις του εργολάβου και τις δικές τους.  Όμως, οι παραβάσεις και παρεμβάσεις μπορεί να είναι τέτοιες που είναι αδύνατη η διόρθωση τους.

Στο σκηνικό αυτό, υπάρχουν και οι πολλές παραβάσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ανεξάρτητα αν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, έχουν επιφέρει σοβαρές μετατροπές (προσθήκες πάρκινγκ, ανέγερση ορόφων, δημιουργία νέων δωματίων, κλείσιμο βεραντών κ.α.) στα υποστατικά τους.  Η κατάσταση σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι χαώδης, με αποτέλεσμα σήμερα οι περισσότεροι τίτλοι ιδιοκτησίας να μην ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα που έχουν τα ακίνητα.

Όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με αποσπασματικές προσεγγίσεις.  Θα πρέπει η Πολιτεία να προωθήσει μια ενιαία ρύθμιση που να διορθώνει όλες αυτές τις στρεβλώσεις.   Και η λύση αυτή, είναι μόνο μια γενική πολεοδομική αμνηστία που να βάζει τάξη σ΄ αυτό το άναρχο τοπίο με τα ακίνητα.  Η αμνηστία, όμως, θα πρέπει να είναι σωστή, οικονομικά εφικτή και να αφορά όλες τις περιπτώσεις.

Όπως όλοι ξέρουμε, η προηγούμενη πολεοδομική αμνηστία, επί διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου, απέτυχε, διότι το κίνητρο του κράτους ήταν να εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα  κι΄ όχι να λύσει το πρόβλημα.

Έχοντας την κακή αυτή εμπειρία υπόψη, σήμερα, θα πρέπει να κινηθούμε με γνώμονα να ξεκαθαρίσουν όλες οι εκκρεμότητες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κύπρο να έχουν όλοι τίτλο ιδιοκτησίας που να συνάδει με την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους.

Γι’  αυτό τα χρηματικά ποσά που θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε λογικά επίπεδα, ανάλογα με την παρατυπία.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι μετά απ’ αυτή τη βαθιά τομή στα ακίνητα, δεν θα επιτραπεί καμία άλλη παράβαση από εργολάβους ή ιδιοκτήτες ακινήτων.  Για μεν τους εργολάβους δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η συνέχιση των οικοδομών τους και η πώληση των ακινήτων τους, για δε τους ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότατα πρόστιμα για κάθε παράβαση.  Για να διαπιστώνεται η μη παράβαση των ιδιοκτήτων, μπορεί να εισαχθεί ρύθμιση για να υποβάλλονται κάθε πέντε χρόνια τοπογραφικά σχέδια των ακινήτων, οπότε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να ελέγχουν αν έγιναν παραβάσεις και που.  Να εφαρμοστεί, δηλαδή, αυτό που εξαγγέλθηκε, το Μ.Ο.Τ. και στα κτήρια.

Με τις υπόλοιπες σημαντικές αλλαγές που προωθούνται για την έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, νομίζουμε ότι η εικόνα στον τομέα των ακινήτων μπορεί να βελτιωθεί και να σταματήσουν τα σημερινά φαινόμενα είτε των καθυστερήσεων, είτε των παρανομιών, είτε των εκτεθειμένων αγοραστών ακινήτων.

Ο τομέας ακινήτων, χρειάζεται ένα γενικό “λίφτινγκ” για να μπει τάξη, να κατοχυρωθούν οι ιδιοκτήτες και να αποκτήσουμε και  αξιοπιστία στο εξωτερικό στον τομέα της πώλησης ακινήτων.

Ι. Ιωσήφ     

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα – Απομάκρυνση αμάχων από Χάρκοβο

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Όλεχ Σινεχούμποφ...

Δίωξη για ανθρωποκτονία στους γονείς του νεογνού που βρέθηκε στη χωματερή Βραυρώνας

Ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία από κοινού ασκήθηκε σε βάρος του πατέρα του νεογνού, το οποίο εντοπίστηκε  νεκρό μέσα σε σακούλα σε χωματερή της...

Μύκονος: Ανθρωποκυνηγητό για δολοφονία Πακιστανού-15 προσαγωγές

Εντατικούς ελέγχους στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μυκόνου προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε χθες το βράδυ, όταν ένας άνδρας έχασε...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ισραήλ: Πιθανή η χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων κατά αμάχων στη Γάζα

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κατατέθηκε στο Κογκρέσο  πιθανολογεί τη χρησιμοποίηση από τον ισραηλινό στρατό αμερικανικών όπλων παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στη Λωρίδα...

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα έφερε μαγικό Βόρειο Σέλας (βίντεο)

Ενα μαγικό Βόρειο Σέλας είχαν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της νύκτας εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε ολόκληρο το Ηνωμένο...

Eurovision 2024: Απόψε ο τελικός με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου – Εκτός Τελικού η Ολλανδία

Η ημέρα του μεγάλου τελικού της Eurovision 2024 έφτασε. Μετά από τις δύο ημιτελικές φάσεις, απόψε σε απευθείας σύνδεση (στις 22:00) από την τηλεόραση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!