19.9 C
Nicosia
Δευτέρα 18 Νοέμβριος 2024 | 15:52

Η Κομισιόν εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για υποστήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής στην Ελλάδα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα βάσει του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για ιατρική στήριξη σε εγκαταστάσεις υποδοχής για μετανάστες που ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτή η χρηματοδότηση θα ενισχύσει τόσο την ιατρική υποδομή στα κέντρα υποδοχής όσο και τη στήριξη δημόσιων νοσοκομείων σε κοινότητες υποδοχής στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης, στην ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία, στην υποστήριξη των αρχών στη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων και στην παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής βοήθειας, και τέλος στην παροχή μονάδων αποτέφρωσης, απομόνωσης και καραντίνας βιο-ιατρικώνο αποβλήτων.

Με αφορμή την απόφαση επιχορήγησης, ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι “το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει προστασία των πιο ευάλωτων. Με τη σημερινή χρηματοδότηση βοηθάμε τις κοινότητες μεταναστών και φιλοξενούμενων στην Ελλάδα να βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson προσέθεσε ότι “ο ιός είναι ο κοινός εχθρός μας. Γνωρίζουμε ότι επηρεάζει δυσανάλογα τις ευάλωτες κοινότητες. Αυτή η πρόσθετη υποστήριξη θα βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν καλύτερα τα άτομα που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής καθώς και να ανακουφίσουν την πίεση στις υπάρχουσες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης”.

Η υποστήριξη έρχεται πλέον των 8 εκ.ευρώ που παρέχονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά του Αιγαίου όπου βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής και αναγνώρισης.

Υποστήριξη παρέχεται επίσης στο τρέχον έργο PHILOS II χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (συνεισφορά 37,5 εκατομμυρίων ευρώ) το οποίο, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ιατρικού προσωπικού και στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη δεξίωση κέντρα.

Επιπλέον, με 2η απόφαση, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η τροποποίηση του υφιστάμενου ελληνικού συστήματος επιστρεπτέων προκαταβολών για τις εταιρείες που επηρεάζονται από την πανδημία είναι σύμφωνη με το Προσωρινό Πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το αρχικό καθεστώς εγκρίθηκε στις 7 Απριλίου 2020 με τον αριθμό υπόθεσης SA.56815 και οι τροποποιήσεις στο καθεστώς στις 31 Ιουλίου 2020 (SA.58047) και στις 27 Νοεμβρίου 2020 (SA.59069).

Η Ελλάδα κοινοποίησε τις ακόλουθες περαιτέρω τροποποιήσεις του καθεστώτος: (i) παράταση της περιόδου για την οποία μπορεί να χορηγηθεί η ενίσχυση έως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 · (ii) αλλαγή στις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των δικαιούχων, δηλαδή εταιρείες με μείωση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον 20% τους εν λόγω μήνες (το προηγούμενο κατώτατο όριο ήταν 10%) ή δραστηριότητα που είχε ανασταλεί λόγω της επιδημίας · (iii) δυνατότητα μερικής αποπληρωμής της ενίσχυσης κατά 50%, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί το επίπεδο απασχόλησης έως τον Μάρτιο του 2021 (προτού το ποσό της επιστρεπτέας ενίσχυσης ήταν υψηλότερο) · και (iv) αύξηση του εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού του συστήματος κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα, όπως τροποποιήθηκε, παραμένει αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο . Συγκεκριμένα, η στήριξη θα συνεχίσει να μην υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή, 120.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 800.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πολυτεχνείο: 25.000 άτομα στην πορεία – 7 συλλήψεις και 157 οι προσαγωγές

Mε τη συμμετοχή -25.000- ατόμων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις-πορείες, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου στην ευρύτερη περιοχή...

Στις 18 οι συλλήψεις για επιθέσεις εναντίον διανομέων – Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά ρατσισμού συζήτησε η Βουλή

Σημειώθηκαν συνολικά 11 υποθέσεις επιθέσεων σε διανομείς φαγητού, για τις οποίες συνελήφθησαν 18 άτομα είπε η Αστυνομία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Δευτέρα,...

Στο 117% της κανονικής η μέση βροχόπτωση τον Νοέμβριο

Οι βροχές των τελευταίων ημερών υπερκάλυψαν στο 117% της κανονικής μέσης βροχόπτωσης για τον Νοέμβριο, ενώ η βροχόπτωση από 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα βρίσκεται...

Νομική Υπηρεσία: Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πως ορθά το Υπουργικό Συμβούλιο αποστέρησε την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άτομο που με δόλο, ψευδείς...

Ξεπέρασαν τις 1.860 οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Κύπρο

Πέραν των 1.860 αναφορών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έγιναν στην Κύπρο από το 2017 μέχρι σήμερα, με το φαινόμενο να καταγράφει αυξητική τάση στο...

«Στηρίζουμε το σήμερα…Διασφαλίζουμε το αύριο!» – Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 20ο Ασφαλιστικό Συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου

Mια ολοκληρωμένη επισκόπηση του παλμού της ασφαλιστικής βιομηχανίας εγχώρια αλλά και σε διεθνές επίπεδο, έδωσε το 20ο Ασφαλιστικό Συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου. Το φετινό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!