Το νέο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο, που εγκρίθηκε την Τρίτη, περιέχει μια σειρά από διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2023, που αφορούν την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασία για το Κυπριακό, την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στο νησί.
Μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις είναι η αναφορά στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει. Την ίδια ώρα ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά μαζί της, στην αναζήτηση κοινού εδάφους, με στόχο την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια διαρκή λύση στην Κύπρο.
Στο ψήφισμα προστίθεται επίσης παράγραφος για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην νεκρή ζώνη, προτρέποντας αμφότερες τις πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων εντός και γύρω από τη νεκρή ζώνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού της ακεραιότητας και του απαραβίαστου της νεκρής ζώνης και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως εξουσιοδοτημένης αρχής σε αυτήν.
Ακόμα μια αλλαγή είναι η προσθήκη αναφοράς ότι η κοινωνικοοικονομική ανισότητα αποτελεί κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποξένωση στο νησί. Η αναφορά αυτή διασυνδέεται με τις προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου, με την «αφαίρεση των εναπομεινάντων εμποδίων και άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων».
Συγκεκριμένα διαφοροποιούνται ορισμένες αναφορές στο εμπόριο της πράσινης γραμμής, γίνεται έκκληση για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και απάλειψη εμποδίων στο εμπόριο.
Όπως αναφέρεται, το Συμβούλιο Ασφαλείας «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη ροή του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα επίπεδα του εμπορίου δεν έχουν φτάσει ακόμη στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και ενθαρρύνει την περαιτέρω πρόοδο στην άρση των εναπομεινάντων εμποδίων, το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και την επέκταση των δικοινοτικών επαφών». Επαναλαμβάνει επίσης την υποστήριξη της πρότασης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για διάλογο μεταξύ των μερών και του Ειδικού Αντιπροσώπου για τη διερεύνηση πιθανής συμφωνίας σχετικά με την τεχνολογία επιτήρησης και την απελευθέρωση θέσεων γειτονικών στη νεκρή ζώνη, αλλά συνεχίζει να εκφράζει λύπη για την έλλειψη προόδου ως προς αυτό μέχρι σήμερα.
Αναφορικά με την Πύλα, προστίθεται ικανοποιητική για την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναφορά στα γεγονότα της Πύλας, αφού καταδικάζεται η επίθεση σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 18 Αυγούστου του 2023 και γίνεται έκκληση στα μέρη να συνεργαστούν για υλοποίηση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε για το θέμα. Παράλληλα, εκφράζεται δυσαρέσκεια για την εμφάνιση νέων ζητημάτων που οδήγησαν στην παύση των εργασιών στην περιοχή.
Μια άλλη διαφοροποίηση αφορά την αλλαγή του λεκτικού από «σημειώνει με ανησυχία» σε «καταδικάζει» τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στρατιωτικού στάτους κβο κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός, την αναφερόμενη καταπάτηση και από τις δύο πλευρές στη νεκρή ζώνη και του σχετικού κινδύνου, τις προκλήσεις στην οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και την αναφερόμενη αύξηση στον αριθμό και τη σοβαρότητα των στρατιωτικών παραβιάσεων και μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών.
Προστίθεται επίσης αναφορά σε παραβιάσεις μετακίνησης προς τα εμπρός «move forward violations» που έμμεσα αποδίδονται στις δυνάμεις κατοχής. Κάτι τέτοιο θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στο αίτημα της Κυβέρνησης για απαραίτητη συμπερίληψη σχετικής παρατήρησης του ΓΓ στην παρ.21 της εκθέσεώς του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Το σχετικό κείμενο αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζει μόνο την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία «για την αναφερόμενη τάση επανειλημμένων παραβιάσεων μετακίνησης προς τα εμπρός κατά μήκος της βόρειας γραμμής κατάπαυσης του πυρός και για τις προκλήσεις στο καθεστώς της νεκρής ζώνης σε συγκεκριμένες περιοχές».
Προστίθεται επίσης αναφορά με την οποία το ΣΑ «καλωσορίζει τη χρήση σχετικών εργαλείων από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης και ενθαρρύνει περαιτέρω πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση με τους υπάρχοντες πόρους και, όπου είναι κατάλληλο, με διαβουλεύσεις με τα μέρη σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική».
Ακόμα προστίθεται αναφορά σε παραπληροφόρηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας προληπτικής προσέγγισης στις στρατηγικές επικοινωνίες και ζητώντας από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να ενισχύσει τις υπάρχουσες προσπάθειές της για παρακολούθηση και αντιμετώπιση της παραπλάνησης και παραπληροφόρησης
Τέλος γίνεται έκκληση για επανενεργοποίηση και ενδυνάμωση της Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία.
Πηγή: ΚΥΠΕ