26.8 C
Nicosia
Δευτέρα 30 Σεπτέμβριος 2024 | 20:31

Ο πόλεμος που έχασε στην Ουκρανία ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μιλούν οι Ουκρανοί, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποδεικνύει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχασε τη μάχη στην Ουκρανία σε πολιτισμικό επίπεδο.

Αναλυτικότερα, ερευνητές από το LMU του Μονάχου, το Πανεπιστήμιο του Μπαθ και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στις αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν και μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Communications Psychology.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί μιλούν άπταιστα τη ρωσική και την ουκρανική γλώσσα επειδή ο ρωσικός πολιτισμός ήταν ευρέως διαδεδομένος κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μια δραματική μετατόπιση από τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην ουκρανική, μετά την εισβολή των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Προφανώς ο πόλεμος οδηγεί τους ανθρώπους να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη ρωσική γλώσσα», σχολίασε ο Daniel Racek, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Στατιστικής του LMU.

Ο Racek και η ομάδα του εξέτασαν πάνω από 4 εκατ. tweets από 63.000 χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Οκτωβρίου 2022. Με το ξέσπασμα του πολέμου, ανακάλυψαν ότι η μετάβαση από τα ρώσικα στα ουκρανικά επιταχύνθηκε.

Ακόμη και πριν τον πόλεμο, από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, υπήρχαν ενδείξεις ότι η ρωσική γλώσσα γινόταν λιγότερο δημοφιλής στην Ουκρανία. Ωστόσο, τα ευρήματα του Racek και της ομάδας του υποδηλώνουν ότι η σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη έχει προκαλέσει απότομη άνοδο σε όσους χρησιμοποιούν την ουκρανική γλώσσα.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι αυτή η αλλαγή πιθανόν οφείλεται σε συμπεριφορές που υπαγορεύονται από πολιτικούς συμβολισμούς. Οι Ουκρανοί δηλαδή απομακρύνονται από τη ρωσική κουλτούρα και γλώσσα σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν από τη Μόσχα όσο το δυνατόν περισσότερο. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι περισσότεροι καταβάλλουν συνειδητή προσπάθεια να μιλούν λιγότερο ρωσικά, με μερικούς μάλιστα να εγκαταλείπουν εντελώς τη γλώσσα.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εξαιρετικά σημαντικά στη σημερινή κοινωνία», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους. «Τα τελευταία χρόνια, έχει παίξει βασικό ρόλο σε μια σειρά πολιτικών αλλαγών και κρίσεων. Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν κάθε είδους παραπληροφόρηση, προπαγάνδα, λαϊκισμό και ξενοφοβία, μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως μηχανισμός για να ζητήσουμε βοήθεια και ως πηγή για ζωντανές ενημερώσεις των σημαντικών γεγονότων που εκτυλίσσονται».

Καθώς ο πόλεμος λαμβάνει χώρα στην «ψηφιακή εποχή», η μελέτη σημείωσε ότι υπάρχει περισσότερη ενημέρωση από ποτέ για «τα φρικιαστικά γεγονότα» σε πραγματικό χρόνο. «Αυτό παρέχει ένα μοναδικό ψηφιακό ίχνος πολλών αφηγήσεων του πολέμου από πρώτο χέρι, καθώς οι πολίτες επικοινωνούν μεταξύ τους και με το κοινό», ανέφερε η μελέτη.

«Αυτό είναι γενικά γνωστό ως κρίσης πληροφορικής, όπου τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από επείγοντα γεγονότα για χρήση σε περιπτώσεις όπως η παρακολούθηση, η διαχείριση και η πρόληψη καταστροφών», συνέχισε. «Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα tweets μπορούν να αποτυπώσουν γεγονότα πολιτικής βίας και μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την κατανόηση των συγκρούσεων εντός της χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πήραν και τις τελευταίες αποφάσεις οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου-Ελλάδας για το καλώδιο

Σε επικαιροποίηση των αποφάσεων τους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (GSI) έτσι ώστε να περιλάβουν σε αυτές και όσα συμφώνησαν οι δύο...

Κυπριακό: Ο Γκουτέρες κάλεσε άτυπη τριμερή συζήτηση για τον Οκτώβριο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσκάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια άτυπη τριμερή συζήτηση για να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του...

Ούλωφ Πάλμε: Η Τεχνητή Νοημοσύνη έλυσε τη δολοφονία του πιο γνωστού ηγέτη της Σουηδίας;

Για 38 χρόνια δεκάδες ήταν αυτοί που προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιος κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε. Τώρα, μια νέα θεωρία κάνει...

Χασέμ Σαφιεντίν: Ποιος είναι ο διάδοχος του Νασράλα – Το προφίλ του

Τον Χασέμ Σιαφεντίν όρισε νέο ηγέτη της η Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά σενάρια. Ξάδερφος του Νασράλα και με στενούς δεσμούς με την...

Δεν πρόλαβε να αναλάβει και έστειλαν ψευδή μηνύματα από τον Αρχηγό Αστυνομίας

Η Αστυνομία ενημερώνει εκ νέου τους πολίτες ότι συνεχίζεται η απάτη με παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που αποστέλλονται μαζικά και παρουσιάζουν ψευδώς την...

Η Πρόεδρος της Ελλάδας στην Κύπρο για την επέτειο της ανεξαρτησίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρίσκεται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!