Το γάλλιο και το γερμάνιο είναι δύο μέταλλα -υποπροϊόντα της αλουμίνας το πρώτο και του ψευδαργύρου το δεύτερο- που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή ημιαγωγών, βασικός παραγωγός των οποίων είναι η Κίνα.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των «Financial Times» που ανέδειξαν το θέμα, το «σήμα» των Βρυξελλών ήρθε σε συνέχεια της εξαγγελίας της Κίνας για περιορισμό των εξαγωγών του γαλλίου και του γερμανίου από τον επόμενο μήνα, που ωθεί την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τους «F.T.», η E.E. προσέγγισε τη Mytilineos και της ζήτησε να παράγει γάλλιο ως υποπροϊόν στη μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, το βασικό συστατικό του αλουμινίου.
«Τα μισά εργοστάσια αλουμίνας έχουν κλείσει».
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Νίκος Κεραμίδας, εκτελεστικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Mytilineos, «η E.E. μας ζήτησε να αξιολογήσουμε πώς μπορούν τα εργοστάσια αλουμίνας να συνεισφέρουν στην εκτόνωση της κρίσης… Συνειδητοποιούμε ότι η Κίνα μπορεί να μας εκβιάσει και η Ευρώπη λέει “ας αυξήσουμε την παραγωγή, τα εργοστάσια αλουμίνας θα μπορούσαν να το κάνουν”. Όμως, την τελευταία φορά που κοίταξα, τα μισά από αυτά είχαν κλείσει».
«Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο εμπόρευμά σου επειδή οι συνθήκες είναι τόσο παράλογα προβληματικές, μπορεί να είναι ανόητο να επενδύσεις σε ένα παραπροϊόν όπως το γάλλιο», πρόσθεσε.
«Το αλουμίνιο δεν ήταν στην λίστα»
Αρμόδιες πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε η «Ν», υπενθύμισαν ότι αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε καν συμπεριλάβει το αλουμίνιο στη λίστα των στρατηγικών πρώτων υλών για τις οποίες θα δοθούν κίνητρα ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, κάτι που άλλαξε μετά από παρέμβαση της Eurometaux, της οποίας ηγείται ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.
«Η παραγωγή γαλλίου θα μπορούσε να συνιστά εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία για τη Mytilineos, η οποία τρέχει ήδη πιλοτικά προγράμματα, αρκεί να
δημιουργηθεί το πλαίσιο που να επιτρέπει την αύξηση της παραγωγής του μετάλλου», σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Ελάχιστες οι εταιρείες εκτός Κίνας
Η E.E. προμηθεύεται το 71% του γαλλίου που χρησιμοποιεί και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, υπάρχουν όμως ελάχιστες εταιρείες εκτός Κίνας που έχουν την τεχνογνωσία για να παράγουν τα μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται -μεταξύ άλλων- στην κατασκευή μικροτσίπ, φωτοβολταϊκών πάνελ και οπτικών ινών. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση του κλάδου μεταλλουργίας στην Ευρώπη (υψηλό κόστος ενέργειας, πληθωρισμός) δυσκολεύει τις εταιρείες στο να επενδύσουν στην παραγωγή γαλλίου.
Η Eurometaux που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους παραγωγούς μη σιδηρούχων μετάλλων επιβεβαίωσε ότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν τρόπους για την
αύξηση παραγωγής γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, προειδοποίησε όμως ότι «αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τη βιομηχανική πολιτική…
Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο (σ.σ. αναφορά στην προσπάθεια της E.E. για αύξηση της παραγωγής του εν λόγω μετάλλου το 2021) και δεν ξέρουμε ποιο μέταλλο θα είναι το επόμενο που θα μπει στο γεωπολιτικό κάδρο», ανέφεραν πηγές του Συνδέσμου.
Λαλέλα Χρυσανθακοπούλου • [email protected]