Από την Τετάρτη 14 Ιουνίου τα διεθνή ΜΜΕ κάλυψαν ποικιλοτρόπως το ναυάγιο.
Άλλα έδωσαν έμφαση στις συνθήκες του δράματος και μερικά τόνισαν το γεγονός ότι πάγωσε η προεκλογική εκστρατεία λόγω του ναυαγίου.
Liberation: «Δράμα – Ναυάγιο στη Μεσόγειο: Οι καταραμένοι της θάλασσας»
Η Liberation με κεντρικό της άρθρο κάνει λόγο για τάφο ονείρων για μια καλύτερη ζωή, στη Μεσόγειο, «της οποίας τα ζεστά νερά θα υποδεχτούν σύντομα εκατομμύρια ανέμελους τουρίστες».
Χαρακτηρίζει το ναυάγιο μια «νέα ελληνική, ευρωπαϊκή και ανθρώπινη τραγωδία».
«Ένα αλιευτικό γεμάτο μετανάστες, που έφευγε από τη Λιβύη για να φτάσει στις ιταλικές ακτές, βυθίστηκε στα ανοιχτά της χερσονήσου της Πελοποννήσου».
Αναφέρει πως «ενώ δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, τον πλήρη απολογισμό των νεκρών» αυτό το ναυάγιο θα είναι «το πιο θανατηφόρο της χρονιάς στη χώρα».
«Κατά μια ανατριχιαστική ειρωνεία, πολλοί επιζώντες μεταφέρθηκαν στο ελληνικό λιμάνι της Καλαμάτας με το Mayan Queen, ένα πολυτελές γιοτ 175 εκατομμυρίων δολαρίων που έπλεε στην περιοχή, ιδιοκτησίας μιας πλούσιας μεξικανικής οικογένειας που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά μεταλλεύματος αργύρου» γράφει το γαλλικό Μέσο.
Le Monde: Ελλάδα: «Τουλάχιστον 78 νεκροί από βύθιση σκάφους μεταναστών»
Τουλάχιστον 78 άνθρωποι πνίγηκαν στη βύθιση σκάφους μεταναστών κατά τη διάρκεια της νύχτας Τρίτης προς Τετάρτη ανοιχτά της χερσονήσου της Πελοποννήσου στη νοτιοδυτική Ελλάδα, σύμφωνα με νέο απολογισμό των φρουρών-πλευρών.
Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν «εκατοντάδες» μετανάστες, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης, ανατράπηκε 47 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, σε διεθνή ύδατα.
Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης επιχείρησης διάσωσης που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, διασώθηκαν συνολικά 104 άτομα, τέσσερα από τα οποία νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Καλαμάτας, πόλη της νότιας Πελοποννήσου.
Η Ελληνική Ακτοφυλακή είπε ότι όταν το σκάφος βυθίστηκε, κανένας από τους ανθρώπους που μετέφερε, των οποίων η εθνικότητα δεν δόθηκε, δεν ήταν εξοπλισμένος με σωσίβιο.
BBC: «Μετανάστες στην Ελλάδα: Φόβος για εκατοντάδες απώλειες μετά από ναυάγιο σκάφους»
Το BBC λέει επίσης ότι είναι το πιο θανατηφόρο ναυάγιο ανοιχτά της Ελλάδας φέτος.
Η ακτοφυλακή είπε ότι το σκάφος εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα αργά την Τρίτη από αεροσκάφος που ανήκε στην υπηρεσία συνόρων της ΕΕ Frontex.
Κανείς στο πλοίο δεν φορούσε σωσίβια, πρόσθεσε. Λίγες ώρες αργότερα, το σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε, πυροδοτώντας μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, η οποία στη συνέχεια περιπλέχθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, αναφέρει το βρετανικό Μέσο.
Το BBC τονίζει πως η βύθιση έλαβε χώρα ενόψει των ελληνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου και οι πολιτικοί ηγέτες ανέστειλαν την προεκλογική εκστρατεία.
«Η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δρόμους προς την ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Τον περασμένο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε διεθνή κριτική για βίντεο που φέρεται να δείχνουν τη βίαια απέλαση μεταναστών που παρασύρθηκαν στη θάλασσα».
Politico: «Τα ελληνικά κόμματα σταμάτησαν τη προεκλογική εκστρατεία μετά τον πνιγμό δεκάδων μεταναστών»
Το Politico έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα ελληνικά κόμματα διέκοψαν την προεκλογική εκστρατεία, «αφού δεκάδες μετανάστες πνίγηκαν σε θανατηφόρο ναυάγιο ανοιχτά της νότιας χερσονήσου της Ελλάδας στην Πελοπόννησο».
«Όλα τα πολιτικά κόμματα έστειλαν εκπροσώπους στην περιοχή όπου διασώθηκαν οι μετανάστες».
Με τις εκλογές στη χώρα να απέχουν μόλις 11 ημέρες, τα κόμματα εξέδωσαν ξεχωριστές ανακοινώσεις ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και ομιλίες τους θα σταματήσουν, γράφει το Politico.
«Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς μέχρι την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Η προεκλογική εκστρατεία, καθώς και η προγραμματισμένη για αύριο πολιτική συζήτηση, αναβάλλονται».
Το ξένο μέση αναφέρει πως η μετανάστευση και η ασφάλεια των συνόρων ήταν μερικά από τα βασικά ζητήματα στην προεκλογική ατζέντα της Ελλάδας. «Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης από το 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια σε όλη την ήπειρο ελπίζοντας να ζητήσουν άσυλο».
Το Politico υπενθύμισε ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, η ΕΕ προέτρεψε την Ελλάδα να ξεκινήσει έρευνα για τις δικές της υποτιθέμενες παράνομες απελάσεις. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να αυξήσουν τις ασφαλείς οδούς και να βρουν συλλογικές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ροών.
«Μόνο θλίψη και οργή μετά από άλλη μια θανατηφόρα τραγωδία στη θάλασσα στη Μεσόγειο», ανάρτησε στο Twitter.